Är Hellkvist naiv – eller är Leksands fans unika?


► Är Leksands fans unika i vårt land?
► Är Björn Hellkvist Hockeysveriges mest naive optimist?
► Fredagsfunderingar. Om Champions Hockey League. Turneringen som engagerar många svenskar – på ett märkligt sätt.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Naiv? Bra koll på sina fans? Vad tror ni? Handlar om Björn Hellkvist, Leksand och CHL nedan. Foto: C MORE (skärmdump)


I HÖST GÖR Leksand sin första start i Champions Hockey League, detta efter förra säsongens succéartade SHL-grundserie (trea).

Förändring vad gäller gruppmotståndet (ni vet varför):

Adjö till belarusiska Junost Minsk.

Hej till slovakiska Slovan Bratislava.

Rakapuckar.com bild

Det var i samband med detta som tränaren Björn Hellkvist sa till HockeyNews.se:

– Leksandsfansen är alltid pepp. Sedan om det är att vi spelar en försäsongsturnering i Södertälje eller om det är Strömstad så är de jättepepp på det. Jag är övertygad om att vi kommer att ha en bra följarskara i Champions League. Överlag är det något i Sverige att så länge vi är innanför våra gränser så ska inhemskt vara inhemskt. Jag vet inte varför det är så. I många länder är det ett hyfsat drag kring ligan (CHL). Det är i Sverige som kanske inte riktigt har hakat på.

Berätta nu för mig vad ni tror, för jag sitter fortfarande och kliar mig i skallen:

## Är Leksands fans unika i Sverige? Unika i så måtto att de inte faller in  ”CHL måste man skratta åt”-mantrat och faktiskt kommer att gå på matcherna i hygglig utsträckning?

## Är Björn Hellkvist bara en väldigt, väldigt naiv hockeytränare som – eftersom han inte tränat något svenskt lag i CHL – inte riktigt förstått vidden av svenska hockeysupportrars antipati gentemot klubbarnas försök att skapa en europeisk turnering värd namnet?

Rakapuckar.com bild

Grymt kul om det första alternativet gäller. Få supportrar kan ju som Leksands sätta färg på en hockeymatch. Få supportrar har varit så trogna genom åren. Få förtjänar lite framgång som de.

Men … vi snackar trots allt Sverige, landet där CHL mer skrattas åt än tas på allvar.

Jag fascineras ofta av det där. Inte att CHL har svårt att slå igenom på blågul mark, det var inte helt oväntat, självfallet är det också okej att som svensk supporter att känna ”Nej, CHL bryr jag mig inte om.” Inga konstigheter alls, man väljer var man vill lägga sin tid, sina pengar.

Men – det stannar ju inte där. Vid ointresse. Inte alls. Tvärtom. Det finns hos många supportrar ett närmast tvångsmässigt behov att visa det där ointresset genom att skriva om ”Kalle Anka” och annat. På sociala medier, i kommentarsfältet nedan …  var det än finns chans att skriva något negativt om CHL så kommer ni att hitta det.

Många svenska hockeysupportrar tycks, tvärtemot vad de själva slår fast, verkligen engageras av CHL.

Bara inte på det sätt som ligan och klubbarna hade önskat.

Rakapuckar.com bild

Visst, det har kanske blivit lite bättre med åren, det var en fest i Scandinavium när Frölunda finalslog Red Bull München 2019, men rent allmänt:

Champions Hockey League är en hygglig hit i många andra länder.

Turneringen skrattas ofta åt i Sverige.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Jag har inga som helst problem med att förstå att svenskar kan tycka CHL inte är så mycket att bry sig om, de anser kanske SHL och Sverige är bäst och att lagen här inte ska behöva ställas mot ”blåbär”, däremot förvånas jag av själva vidden av kritiken, vidden av hånen.

Är det verkligen så att Leksands fans ser det hela på annat vis? I så fall kan jag lova att klubben kommer få massor med nya fans på CHL:s huvudkontor nere i Schweiz, kanske kommer VD:n Martin Baumann till jobbet iförd Leksandströja?

Skämt åsido, det ska bli spännande att se i höst om Hellkvist får rätt eller fel.

Rakapuckar.com bild

Det ska också bli spännande att se de kommande åren om svenska klubbar envetet kan jobba på och faktiskt få fansen att förstå att spelare och ledare tar CHL på allvar.  

De har sju år på sig, så långt sträcker sig CHL:s kontrakt med sporträttighetsföretaget Infront.

Om jag får avsluta med en personlig fundering så blir det på följande vis:

Precis som hockey-VM inte är ett VM på riktigt så är ju inte CHL fullt ut en turnering som visar vilket hockeylag som är bäst i Europa, KHL vägrar ju vara med.  Men – kan det inte vara rätt kul ändå?

Mindre fokus på ”bäst i Europa”, mer fokus på en hockeyfest som får sporten att växa. Kan jag tycka.

Dessutom, länder som Tyskland och Storbritannien blir allt bättre, vad Schweiz kan prestera vet vi, och ta Frölundas grupp kommande säsong med motståndare som ZSC Lions, Helsingfors IFK och Mlada Boleslav.

På intet sätt givet att Frölunda går vidare.

Rakapuckar.com bild

Kanske är det vad som krävs, några svenska misslyckanden, för att Kalle Anka-stämpeln på CHL ska tvättas bort?

Eller så är jag lika naiv som Björn Hellkvist.

Om han nu är det. I höst får vi svaret.

***

Här skrev jag om spelprogrammet för Frölunda i CHL i höst. Återstår att se om det är möjligt att resa mellan länder i slutet av augusti. Låt oss se hur det blir med den saken.

*** 

Väntat beslut vid förbundsmötet i dag.


***

Simon Öneruds förlängning med HV71 nu officiellt bekräftad. Snart presenteras väl även David Ullström. Lätt att gilla HV:s rätt hemvävda återtågsatsning.

Rakapuckar.com bild

***

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mogge , 1 månad sedanSvara

  Jag tycker att CHL är bra. Mycket bättre än träningsmatcher iaf. Frölunda är ett föredöme som tar turneringen seriöst.

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   I min värld är det inte synonymt med att gå på match i chl med att bry sig om chl. Jag kan ritta på chl eller en match i div3 och tycka att det är trevligt men det ör inte samma sak som att man vill ha, kräva vinst eller bry sig om hur det går.

    Kommentar avatar
    Knutte, 1 månad sedanSvara

    Så du bryr dig inte om Lakers vinner eller förlorar?

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    In särskilt mycket i chl, nej.

  • Kommentar avatar
   Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

   Det är ju det där som är skillnaden mellan objektiva åskådare och supportrar: "kan det inte vara rätt kul ändå?". Jovisst, det kan vara "rätt kul", men problemet är att det inte finns några känslor i det. Det är roligare än försäsong, det är alltid kul att vinna och man gillar inte att förlora, men alltjämt är det nog få supportrar som tar det särskilt hårt när man åker ur. Och anledningen är helt enkelt för att det inte är en lika stor grej att vinna (som ett SM-guld) så därför kommer det dröja många år innan ett uttåg genererar mer än en axelryckning. Fler matcher under pågående SHL-säsong innebär också större belastning och skaderisk (speciellt om lag från "mindre" hockeyländer har spelare som är ute efter att ta bort stjärnspelarna, som vi sett ett par gånger nu). Kanske ändras sånt här med tiden, men det går inte att tvinga fram känslorna.

   • Kommentar avatar
    Aron, 1 månad sedanSvara

    Många svenska fans är löjligt traditionella och tror att SHL är hundra gånger bättre än CHL trots att även våra svenska spelare/tränare ofta väljer EU innan spel i Sverige. Tidigare hjälpte det ju inte heller att vissa klubbar spelade med B-lag. Sedan är det som vanligt att man kallar det kalle anka för att deras egna klubbar åker ut hela tiden.

    • Kommentar avatar
     Erik Johansson , 1 månad sedanSvara

     Om andra lag än Frölunda (och Luleå) har framgång kommer deras fans också gilla turneringen. När det gäller publik är det ju dubbeleffekt, man börja på noll utan säsongskort och skall sälja in ofta okända lag. Det är ju inte brist på matcher att gå på annars heller. Får man några bra säsonger utan för många pinsamma fadäser som bristande avstängningar, bortaklackar bakom bilar osv hoppas jag turneringen kan ta sig.

     • Kommentar avatar
      Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

      CHL är skitkul! Blir lite annorlunda hockey, intresset är stort utanför Sverige och jag vill ju se mitt lag spela. Finalen i Scandinavium för två år sen var fantastisk, likaså den i Tjeckien förra året!

      • Kommentar avatar
       VF, 1 månad sedanSvara

       Leksand kommer få en tuff säsong, tappat för mycket tongivande spelare.
       Spelade sönder sina bästa spelare så de inte orkade prestera när de gällde som mest i slutspelet.

        Kommentar avatar
        Andreas, 1 månad sedanSvara

        Vi har tappat 2 st som vi ville ha kvar

      • Kommentar avatar
       Slapshot, 1 månad sedanSvara

       Känns som det är många som har en stark övertro på vad SHL egentligen står för och har för kvalitet. Hockeyn internationellt och i många nationer som Tyskland, Finland, Tjeckien och Schweiz håller en bra kvalitet. SHL måste tillbaka till att vara ledande och utvecklande, vara spelarnas liga och inte bara bra på att kunna skrinna snabbt med och utan pucken. Det klassiska kampmomenten finns men tyvärr är inte spelarna tillräckligt utbildade eller tränade i att hantera det i ett högt tempo. Inkonsekvens och PK mentalitet har tyvärr skapat en stor klyfta som tycker ses rätt tydligt i internationella turneringar och vid de tillfällen Sverige ställer upp med tillsynes mindre starkt lag

       • Kommentar avatar
        Robertino Hökklo , 1 månad sedanSvara

        Säsongen 2023/2024 så kommer antalet lag bara vara 24st. Då bör prispengarna per lag dessutom vara väldigt bra. Då kanske intresset kan vara rätt ok? Efter en lång pandemi så tror jag suget på hockey é stor och förhoppningsvis kan det smitta av sig till CHL också. De behöver fixa till några saker såsom matchtröjorna, arrangemang och den där jäkla skoda bilen.

        • Kommentar avatar
         JanneBD , 1 månad sedanSvara

         Givetvis vill man se sitt lag vinna. Men för mig är det avsaknad av historik som gör chi mindre intressant. I chi finns inga lag som man hatar att förlora mot. Om Frölunda förlorar mot ett slovakiskt lag rycker man på axlarna. Men en Förlust mot FBk, Djurgården, Malmö, Luleå eller Brynäs svider rejält.

         • Kommentar avatar
          Guppy, 1 månad sedanSvara

          Inget fel CHL. Blir ofta sevärda matcher

          • Kommentar avatar
           Tommy, 1 månad sedanSvara

           Tror att vi kommer att få se ett jävla drag i Leksand på deras hemma matcher med mycket publik. Deras fans är unika, skall inte förvåna mig om det nästan blir slutsålt på hemmamatcherna.

           • Kommentar avatar
            HL, 1 månad sedanSvara

            Det handlar inte om kvalitet, dvs SHL kontra CHL. Det handlar om känslor. De kommer mot svenska antagonister som fbk m fl lag. Är det så svårt att begripa? Jag struntar väl i lag från Tyskland, Schweiz m fl länder. Hur är publiktillströmningen på Frölundas chl-matcher? Förutom en hemmamatch, finalen? Det är tyvärr helt ointressanta matcher. Man försöker blåsa upp turneringen, men det går inte. Lika ointressanta som tre kronors träningsturneringar under vintern. Det var väl Matz ahdrian som kallade dessa för saft-och bulleturneringar när Frölunda fick hem en skadad finsk forward från en av dessa meningslösa turneringar. CHL tar bara tid från shl och kraft från spelarna. Det som är lustigt är att vissa har så svårt att begripa ointresset, man vill tvinga en ointressant turnering på supportrarna.

            • Kommentar avatar
             Jodå, 1 månad sedanSvara

             Tycker det är synd att CHL ses lite som en ”parentes” då jag tycker det finns något mer än ”vad roligt att vinna”. Nämligen att göra Europeisk ishockey större, jag kan tycka att det är lite talande att det ses ner på i just Sverige. Här, som på så många andra områden, kanske vi ska sluta slå oss på bröstet och tro att vi står över alla andra i hur vi hanterar saker. Rätt vad det är ruckas vår självbild av att vi hamnar i botten på ett VM ;)
             Vad gäller Dick som skribent får man ju ändå ge honom en chans innan man dömmer. Beror kanske lite på vilken approach han tar. Kör han sin sarkastiska stil som på twitter blir det kanske inte så bra, Leifby light och då är ändå Leifby ganska ointressant numera då texterna saknar djup och mest går ut på att formulera sig fyndigt.
             Skriver han seriöst med lite av en sarkastisk touch tror jag det kan bli riktigt bra. Han är både frispråkig och intelligent i mitt tycke.

              Kommentar avatar
              R@Y, 1 månad sedanSvara

              Håller med dig om Sverige och självbilden. "Sverigebilden" är numera devalverad till en skrynklig post-it lapp, men det verkar inte vissa förstå. Sen tror jag det kan bli hur bra som helst med Dicken, låt han få göra sina misstag, det lär han sig av.

            • Kommentar avatar
             Petter, 1 månad sedanSvara

             För mig är det helt enkelt avsaknaden av känslor som gör att jag inte bryr mig om CHL.
             Vilket blir klurigt.
             Eftersom lösningen på problemet då blir att försöka skapa känslor.
             Och hur skapar man det utan att det ska kännas påtvingat? Det är väl så gott som omöjligt?

              Kommentar avatar
              Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

              Genom prestige! Att endast vinnarna spelar om det till att börja med.

            • Kommentar avatar
             Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

             Chl kan nog få ett litet uppsving med publik just iår eftersom suget efter går på hockey borde vara något större. Mmem frågan är om det håller i sig eller fallar tillbaka när shl sedan kommernigång.

             • Kommentar avatar
              Göran A, 1 månad sedanSvara

              Från början var jag helt iskall inför chl.
              Men eftersom Frölunda som förening satsade på turneringen så började jag se deras matcher i chl.
              Efter ett tag tyckte jag att en del matcher var riktigt trevliga att titta på. Lite annorlunda ( läs roligare ) spel än i shl.
              Så min slutsats är: Rätt kul matcher att kika på i en intetsägande turnering.
              Fast chl är tusen gånger bättre än vanliga träningsmatcher.

              • Kommentar avatar
               Håkan schoultz , 1 månad sedanSvara

               Den senaste vm-turneringen visade att hockeyn i Europa växer och blir alltmer jämn. Detta borde ju få effekt även på chl. Jag tror att det är smart att ta de bästa europeiska lagen på allvar. Avslutningsvis så har jag en fråga till HL. Det vitryska laget blev uteslutet efter att leksand inte ville spela mot dem i deras land. Är inte detta lite Kalle anka. Hur kunde de få en plats från allra första början?

                Kommentar avatar
                Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                Är ju Kalle anka att leksand är med. Vad har de vunnit?

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                Precis som i fotbollens Champions League är det inte bara "champions" med utan X antal topplag. Ogillar man det i hockeyns variant så antar jag att man ogillar det i fotbollens också. Självfallet helt okej. Vad gäller Junost Minsk... ja. här kunde man förstås ha tänkt sig att CHL redan från början skulle ha agerat mot Junost, men det är inte helt lätt med den här typen av frågor. Hur det blir "Kalle Anka" förstår jag dock inte, det är en stor, tung, svår fråga.

                Kommentar avatar
                Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                Tänkte skriva om fotbollen. Mem avstod för det är en helt annan sak. Turneringen har växt och då kan de lägga på fler lag. Dessutom har fotbollen en helt annan bredd.

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                Fast det är samma princip. Antingen är bara mästarlag med eller inte. Och sedan är det ju som jag skriver, CHL är ju inte primärt en turnering där Europas bästa lag ska utses (som inom fotbollen), KHL är ju inte med, det är väldigt mycket också bra hockeypropaganda som får sporten att växa i mindre länder, framför allt i början. Sedan, säg ett möte mellan två toppklubbar som Zug och Växjö, det är allt annat än kattskit. Hockey på hög europeisk nivå. Kan förvånas lite när folk viftar bort sådant som "Kalle Anka", vad nu det barnsliga uttrycket egentligen betyder.

                Kommentar avatar
                Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                Att jämnföra med fotbollen är ju bara löjligt. De har hur många riktigt bra lag som helst i europa. Helt andra ekonomiska förutsättningar och att vinna VM, EM eller Champions League är stort. Avancerade kvalsystem som inte släpper in varenda lilla lingonlag utan att de kanske kvalar in ett eller två till turneringen. Sverige jar ju fem laget iår i hockyn. Det är minst 2-3 förmycket sett till kvalitet i övriga europa. CHL, VM är helt enkelt inte i närheten när det gäller kvalitet och prestige. Delvis för att det ör mer breddidrott på elotnivå än att de ör de absolut bästa som gör upp om det.

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                Jag vet inte om det där på minsta vis var svar på vad jag skrev. Hm. Nå, låt oss stanna här. :o)

                Kommentar avatar
                ICE, 1 månad sedanSvara

                Rätt lönlöst att försöka diskutera med fakers då det verkar finnas uppenbara problem med läsförståelse eller ren förståelse i allmänhet. Har sett det ett flertal gånger. Doesn't fire on all cylinders, do you, mate?

                Kommentar avatar
                Bögge, 1 månad sedanSvara

                Tja……dom har ju vunnit 4 sm guld…. Men det var på den tiden när det var klassiska lag, och långt före köpelag som Växjö.

              • Kommentar avatar
               Tobba TBS, 1 månad sedanSvara

               Jag kan tycka att CHL är enormt mycket roligare än alla små landslagsturneringar.
               VM är ”väll” OK.
               Men det är ju riktigt kul att se sitt lokala SHL lag kämpa mot lag från andra länder. Mycket mer känslor än vad landslaget i menlösa turneringar skapar. Och hockeyn är faktiskt riktigt bra när man möter de bättre lagen.

               • Kommentar avatar
                Kalle, 1 månad sedanSvara

                Tycker chl är betydligt roligare än många oktober/november matcher mot tex Oskarshamn, Linköping, Malmö! Kul med nya lag som inte bara spelar åka skridskor hockey!
                Sen gnäller många på att i shl spelar man så tråkigt när det bara är åka, åka, åka men så fort det blir en turnering där man får möta andra lag som inte spelar så då blir det "Kalle anka" av det?! Fattar inte varför?! Som att shls topp 4 skulle va sååå mycket bättre än topp 2 i Tyskland lr Tjeckien? Knappast!
                Är ju som att barca lr uniteds fans skulle börja kalla CL som "Kalle anka" bara för dom skulle behöva slå ut ett svenskt lag i gruppspelet!
                Sen är det väl fler fans och "kanske ser en match ibland-fans" som klagar över turneringen än lagen som spelar som verkar tycka det är kul med något annat än bara shl!

                • Kommentar avatar
                 Matte, 1 månad sedanSvara

                 I många fall riktigt roligt att se på CHL - bra för klubbarna som satsar långsiktigt. Gillar att man tävlar mot andra lag och får bättre test på sitt internationella spelsystem.
                 Man har väl i vissa fall också scoutat många nya eller gamla förmågor.
                 Tror det snacket med att det är en Kalle Anka turnering kommer från de supportrar vars lag aldrig är med i CHL eller där föreningarna inte prioriterat CHL - av ren okunskap. Nu stiger prispengarna.... Turneringen kommer att köra om SHL.


                 Lämna en kommentar