Njutbart att se Frölunda, skönt höra Joel om Henrik


► Det ser oförskämt bra ut också när Frölunda spelar hockey just nu. 
► Framtiden får avgöra vad det är värt, om andra lag kommer ikapp eller om det är en gyllene väg som Roger Rönnbergs gäng styrt in på.
► Alldeles för tidigt att veta, men det är då synd och skam att den här underhållande hockeyn ska behöva spelas utan publik.
► En sak till – så skönt att Joel Lundqvist talade klarspråk om Henrik. 

Rakapuckar.com bild

Mycket att glädjas åt i Frölunda efter två omgångar. Som NIklas Rubin, han klappas om av lagkompisar på bilden ovan. Som Mattias Norlinder och Stefan Elliott (bilden nedan). Foto: C MORE (skärmdumpar)


I PRINCIP KUNDE man lägga karbonpapper på Frölundas premiärmatch mot HV71 och söndagens mot Djurgården.

Laget från Göteborg känns som en väloljad maskin, inga dippar, bara mer eller mindre framgångsrika spelsekvenser.

Det är ett helsike att ta ut de bästa spelarna – för alla är mer eller mindre bra. Finns ingen som faller ur ramen. Det går att hitta positiva ord om precis varje gubbe.

Två av 52 omgångar är verkligen inte mycket att hänga i julgranen, gör inte misstaget att glömma detta, det svänger snabbt i den här sporten, men det går heller inte att komma ifrån fakta:

En bra start på säsongen är oerhört värdefull, det ger självförtroende, arbetsro och ett slags katapulteffekt in i fortsättningen.

Det känns som jag inte bara upprepar utan även återupprepar mig här, men att det är så samspelt med fem nya backar, med flera nya forwards, att det här Frölundalaget sitter ihop så bra, att spelare fixar att läsa av varandra på ett närmast fläckfritt sätt … ja, jag är förvånad.

Rakapuckar.com bild

Inte tu tal om annat.

Jag såg inte de här två matcherna komma inför säsongen. Eller … jo, det gjorde jag – men inte redan i omgång 1 och 2.

Frölunda spelar med hög risk, hård forechecking, backar som vågar ”pincha”, stå upp och hålla laget kort – men har ändå fått förvånansvärt få omställningar emot.

Okej, två matcher är inte mycket att bygga statistik på, men man  tager vad man haver.

Frölunda spelar med ett rörligt backspel där man använder sina stjärnors spelintelligens på bästa sätt, Stefan Elliott, Jesper Sellgren, Mattias Norlinder och Theodor Lennström har carte blanche att hoppa med i anfallen, att ta initiativ, att hamna djupt i anfallszonen – men har ändå knappt dragit på sig en farlighet emot.

Okej, två matcher … ja, ni fattar.

Vi får nöja oss med det som finns att analysera så här långt, och det är ett Frölunda som förenar mod med smartness, fräckhet med tuffhet – och det är dessutom oerhört underhållande att titta på.

Tänk, så trist att inte ett fullsatt Hovet fick njuta.

Eller … kanske hade inte hemmafansen förmått det? Och möjligen hade Frölunda inte dominerat på samma vis då?

Sådant får vi aldrig veta. Det är som det är, i coronans år 2020.

Rakapuckar.com bild

***

Jag tror jag svarat tusen gånger på det här med Henrik Lundqvist (bilden) till Frölunda:

”Nej”, har jag sagt/skrivit, ”jag har inte fått några indikationer på att Henrik tänker avsluta karriären i Frölunda, tvärtom, det är inte hans önskan.”

I går sa brorsan Joel till HockeyNews.se angående en återförening i Göteborg:

– Nej. Den dörren är stängd. Det kan jag säga. Det blir det inte. Det är mycket som spelar in i ett sånt beslut. Men jag får den frågan ständigt och bara för att ta död på spekulationer och annat. Det blir det inte.

Åh, så skönt. Stängd dörr. Nya ämnen. Låt oss nu gå vidare.

Spännande att se om Henrik väljer att pensionera sig (avstår lönen sista året, bra för New York Rangers) eller om han låter sig köpas ut. Vad vill vår främste målvakt genom tiderna, lägger han av efter en fullständigt enastående karriär eller ser han en fortsättning någon annanstans? Finns intresset i NHL?

Här hemma förtjänar Niklas Rubin (och snart kanske Johan Mattsson?) allt fokus. Inget säger att den äldre av Lundqvistbröderna kommit hem och per automatik varit bättre än juvelen från Kungsbacka.

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Frölunda har aldrig tidigare öppnat en säsong med två hållna nollor. Alltså – det 20/21-upplagan presterat är alltså klubbhistoria. Tack till Twitterkontot domarna.se och Szymon Szemberg som grävt i arkiven.

***

Jag var imponerad av Linus Nässéns centerspel och såg en Elmer Söderblom på väg att få ut mer, Kalle Henriksson och Max Friberg var åter strålande ihop med Joel Lundqvist, att många här inne inte ser hur skicklig Simon Hjalmarsson är förvånar mig, Robin Alvarez gör många bra saker, Jens Olsson visar att kritikerna hade fel … till exempel. 

Så där kan man hålla på. Med sådana som inte är på nedanstående lista. Mina fem bästa blev till slut dessa:

1 – Stefan Elliott
* Spelade mest med sina 21.33, fattades bara att han skulle bli målskytt. Aktiv, rejäl.

2 – Mattias Norlinder
* Målet, det defensiva uppträdande, de offensiva initiativen.

3 – Jesper Sellgren
* Det backparet, Sellgren och Elliott, kanske visar sig vara SHL:s bästa. Sellgren till Frölunda var bingobrickan full.

4 – Niklas Rubin
* Andra nollan på två matcher, andas självförtroende, säkerhet, stabilitet och trygghet. Hög klass på juvelens målvaktsspel.

Rakapuckar.com bild

5 – Jan Mursak
* Har svårt att inte ta med slovenen på listan, inte lika dominant som mot HV71, men … jo, riktigt bra igen. 

***

Lite sött, två veteraner i samspråk efter slutsignalen på Hovet i går. Foto: C MORE (skärmdump)

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  DD, 3 veckor sedanSvara

  Kan bara hålla med, Henrik. Det ser oförskämt bra ut än så länge. Väldigt tight och syncat, som sagt. Det som ändå står ut är att man inte haft några dippar än. 6 bra perioder. Även tidigare guldupplagor har ju svajat lite mer i prestationen. Klart det kommer dippar men stor skillnad mot föregående säsong.
  Rubin mycket bra igen! Mursak redan uppe på en hög nivå. Ungdomarna har höjt sig rejält från förra säsongen.
  Många andra lag som har bra backar men får nog hålla Sellgren och Elliott som bästa backpar just nu.
  Vilken skillnad på Olsson nu jämfört med försäsongen!

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 3 veckor sedanSvara

   Håller med i det du skriver. Jag missade första halvan av matchen igår men av det jag läste så var vi bättre den tiden också. Gällande hjalle, tror kritiken mot honom var i pp. Annars håller jag med dig om att han är jäkligt skicklig. Elmer känns mer och mer given i laget, tycker kroppen hänger med på ett annat sätt med tanke på längden. Ja, det är mycket som är bra just nu. Viktigt att vi fans kommer ihåg detta när dipparna kommer.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 3 veckor sedanSvara

    Jag blir förvånad över att man har en så hög nivå redan. Samt att den är så jämn. Ingen faller ur ramen och då skall det in tree spelare till i detta. Visst kommer det dippar och jag kommer tat vara trött på viss matchning men det ser riktigt bra ut. / Claes

    • Kommentar avatar
     CK, 3 veckor sedanSvara

     Visst har Frölunda gjort 2 mkt bra matcher, men motståndet har varit blekt. HV har inte stått att känna igen hittills den här säsongen och DIF har ett betydligt svagare lag i år. Hoppas det ser lika bra ut mot Rögle, Örebro och Luleå.

      Kommentar avatar
      Christoffer , 3 veckor sedanSvara

      Jag håller med dig angående DIF. Men när det gäller HV så tror jag nog snarare att det är pga Frölundamatchen som dom haft problem. Efter en väldigt lyckad försäsong så blev dom fullkomligt ägda av Frölunda. Det ser ut att ha satt sig på självförtroendet. Dom spelar egentligen inte dåligt, men dom hittar sätt att förlora.

    • Kommentar avatar
     Rasmus, 3 veckor sedanSvara

     Skönt med raka puckar (fniss) från Joel, samtidigt inte ett svar som jag önskade. Klart att Rubin spelat bra, och att vi har ett stabilt målvaktspar, men jag tror att om Henke hade kommit hem så hade han slutat som bästa målvakt i SHL 20/21. Med det sagt så hoppas jag att han istället köps ut, och sen hamnar som backup till en contender under nästa år i NHL för möjlighet att lyfta bucklan innan han lägger av.

      Kommentar avatar
      Danne, 3 veckor sedanSvara

      Rasmus: tror ni överskattar Henkes förmåga och då utifrån ett nostalgiskt perspektiv. Tror knappast Henke skulle bli den succé många vill göra gällande. Tvärtom faktiskt. Är inte bara att komma till SHL, med en helt annan hockey och spika igen. Snarare svårare i Shl.

    • Kommentar avatar
     Danne, 3 veckor sedanSvara

     Håller med Leman, faktiskt väldigt överraskad hur laget presterat dessa två matcher. Såg jag inte komma! Trodde man skulle få enorma problem med det offensiva spelet, men nu har man skapat tillräckligt för att vinna båda matcherna med Betydligt fler mål. Känns oxå som att spelet ”flyter”, dvs dom behöver inte kriga på samma sätt som förra året för målchanserna. Vilket skapar en enorm trygghet.
     Självklart har de nya skickliga backarna en stor del i detta. Men även att spelare som Rhet o Lasch är borta. Var som sirap när dom var inne i 5-5 spelet, sänkte tempot och hände ytterst lite.
     Var skall Sundström o Lasu in? Spelare som har en självklar plats. Anser att man bör ställa Musten åt sidan, kanske även Henriksson. Elmer och Nässen är givna. Spelar som erfarna seniorer redan nu. Bidrar offensivt med betydligt mer än flera av de gamla.
     Sen att vissa gnäller på Figren o Rosseli.. jösses! Dom är inga målmaskiner, men ett lag behöver den spelartypen. Tro mig. Finns inga värre spelare att möta! Man hatar det! Dom tröttar ut, sätter press, dödat tid och skapar utrymme för producerande spelare/kedjor. Dom är nästan viktigast i laget.
     Ni som gnäller har väldigt lite förståelse för hur det fungerar i hockey och i ett lagbygge!

      Kommentar avatar
      Danne, 3 veckor sedanSvara

      Ett litet tillägg bara: Min kritik mot Hjalle rör enbart hans istid i PP. Han skall INTE spela PP. Han klarar inte av det, helt enkelt. Men annars är han precis som Rosse o Friberg (utan frenesi o fart då), en viktig spelare och person i laget. Lugn, erfaren, smart och gör rätt saker. Otroligt viktig. Men helt oviktig i PP.

      Kommentar avatar
      CK, 3 veckor sedanSvara

      Danne, Håller helt med dig om Henke. Vad vill du se i PP som Hjalmarsson saknar? Vem har de egenskaperna?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

      Danne: Jag vet inte om det var din kritik jag såg, kan ha varit, har hört från flera, men så som du specifierar den här jag har jag självfallet respekt och förståelse. Man kan byta 59 mot 72 om man vill. Tycke och smak.

      Kommentar avatar
      Danne, 3 veckor sedanSvara

      CK: vem som helst, faktiskt. Eller, Putte, Nässen, testa! Hjalle är för seg, för dåligt skott och fipplar bort pucken för ofta. Slarvar med passningarna. Hade gärna sett Sundström där, men måste ha en leftare. Varför ingen av de skickliga backarna istället?

      Kommentar avatar
      Manne, 3 veckor sedanSvara

      Hellre Putte i PP än Hjalmar. Hjalmar tar alldeles för lång tid på sig innan skott avlossas mot mål. Putte nyper till mer distinkt och med en annan självklarhet.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

      Nu spelar ju Patrik C redan PP, i den andra uppställningen som jag håller för att vara minst lika bra. Så kanske inte läge att röra?

      Kommentar avatar
      X, 3 veckor sedanSvara

      Henriksson? Han har ju varit lysande hittills. I så fall tror jag Elmer ligger närmare att få flytta på sig

    • Kommentar avatar
     #18, 3 veckor sedanSvara

     Jag hade noga övervägt att ha med Mustonen på listan. Jag tycker att Joel har hittat en helt ny styrka över puck till i år. Snabb, stark och nu med en förmåga att suga in och hålla i puckarna. Så mycket som han fick uträttat igår kan jag inte minnas att jag sett den hans första matcher då han gjorde mål på allt. Verkar som om Dick klarar sig från alla följder efter sin tjyvsmäll.

     • Kommentar avatar
      Manne, 3 veckor sedanSvara

      Ingen Henke hos oss, inte alls förvånande. Det har vi vetat länge, så det är helt rätt.

      • Kommentar avatar
       Bengt Andersson, 3 veckor sedanSvara

       Ni får sluta med och drömma om att ta in en spelare som Henke snart 40 år, när vi har bra målvakter, förstår inte hur ni tänker. Hälsa honom välkommen hem naturligtvis denna ekon, och låt honom bevittna från läktaren sitt gamla VF som hockey-pensionär som ju bor på Manhattan som han säkert aldrig lämnar, bara en sån sak att han i bland kanske dyker upp lyfter spelarna i VF ett snäpp skulle jag tro när han sitter där bland 12044 !!! och myser.
       Dagens VF är en njutning att se ! "säcka hockeyarbetare" ! hela bunten, Allt beröm till hela gruppen, Ledarna får se till att alla känner sig delaktiga, skador kommer och går, då behövs en bred trupp, alla kommer få chansen i denna mastodontserie med ibland 3 matcher i veckan. .

       • Kommentar avatar
        Hansb, 3 veckor sedanSvara

        Betalade 500:- till dig Henrik för gott arbete med Raka Puckar!

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

         Mycket tacksam för sådant stöd.

       • Kommentar avatar
        Bäckmörten , 3 veckor sedanSvara

        En del lag använder sig av 4, ibland 5 forwards i pp, frölunda kanske skulle testa med 5 backar? ;)
        Rubin får ursäkta, bäst så här långt är utan tvekan Elliott!
        Jag gillar frölundas ingångar i anfallszon under pp också, inget jäkla duttande med märkliga droppass från offensiva blå ända ner till egen zon. Förvisso vägvinnande ibland, men ofta väldigt omständigt och tidsödande, jag föredrar rakapuckar. :)

         Kommentar avatar
         VF1944_Robin, 3 veckor sedanSvara

         Haha! Det hade varit varit en fröjd att se 5 backar i pp ;) Kan jag kontra med 4 backar och Raymond? ;)

       • Kommentar avatar
        Pupule, 3 veckor sedanSvara

        Det var ju väntat med ett nej från Henke. Han har ju egentligen bara allt att förlora på att komma hit och spela.

        • Kommentar avatar
         Daniel B, 3 veckor sedanSvara

         Mycket prat om Sellgren, elliott och norlinder men jag skulle vilja säga jens Olsson och Filip Johansson. Dom två har varit väldigt stabila. Vi var ju några som var tveksamma till en back som knappt hade någon speltid i ett bottenlag som leksand. Visst, två matcher bara men tycker han har varit bra under försäsongen också.

          Kommentar avatar
          Pupule, 3 veckor sedanSvara

          Håller med dig. Alla har egentligen varit mer eller mindre bra, ingen direkt dålig. JO hade lite svårt i ett par träningsmatcher, men verkar ha kommit in i det mer nu. Skulle väl vara Grönlund som fortfarande blandar och ger lite.

          Kommentar avatar
          Svante, 3 veckor sedanSvara

          Oavsett är backsidan enormt mycket bättre i år. Utan att nämna några namn, vissa av backarna 2019-2020 höll inte SHL klass

          Kommentar avatar
          Daniel B, 3 veckor sedanSvara

          Håller med er båda. Grönlund har väl varit den backen varit minst bra eller hur man nu säger. Inte dålig alls men dom andra har varit bättre. När Ekbom är spelklar så hade jag plockat bort Grönlund. Och ja, backsidan är grymt bra. Om inte bäst. Jag vet, det är tidigt och mycket kan hända men just nu ser det nästan för bra ut om man för säga så.

          Kommentar avatar
          Manne, 3 veckor sedanSvara

          Stollery..

          Kommentar avatar
          Svante, 3 veckor sedanSvara

          Inga namn :)

        • Kommentar avatar
         Manne, 3 veckor sedanSvara

         Bilden med Joel och Dicken. Dicken säger till Joel: Nu är det jag som bestämmer i svensk hockey, det vet du. Joel svarar: Nej, nej det är fortfarande jag som bestämmer. Det ser du på resultatet idag. Jag bestämmer tills den dagen jag lägger skridskorna på hyllan. Dicken svarar: Jaha, då kommer jag aldrig att få bestämma då för du lär väl hålla på i minst 3 säsonger till. Joel: Absolut, så åk av isen nu.

          Kommentar avatar
          Conta, 3 veckor sedanSvara

          Ha ha ha, mycket bra Manne. Ja inte alls omöjligt Joel sa så

        • Kommentar avatar
         Munkebäck, 3 veckor sedanSvara

         So far very good. Men det kommer förstås skickligare motståndare som har förmågan att spela igenom FHC:s press och hitta omställningar. Först då vet vi mer hur bra det här egentligen är.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

          Självklart. Det jag menar med att poängtera att det bara gått två omgångar, ingen supporter ska jubla allt för mycket. Samtidigt måste man säga att det sett bra ut. Så här långt. :)

          Kommentar avatar
          Daniel B, 3 veckor sedanSvara

          Så är det men samtidigt kommer Frölunda lära sig mer och mer om motståndare också. Det blir ju inte bara motståndare som lär sig om hur Frölunda spelar. Sen tycker jag att med våra backar så kan vi lösa många situationer bättre tack varje hur spelskickliga dom är.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 3 veckor sedanSvara

          Vare...

        • Kommentar avatar
         Richard, 3 veckor sedanSvara

         Positivt spel men får inte sväva iväg Hv och Dif var bleka. Särskilt Dif. Bottenlag?
         Vi var trubbiga framåt och det måste jobbas på.
         Jag tror Rögle, Örebro, Luleå är lagen att slå just nu. Hv, FBK är inte färdiga än, med all rätt. Det är lång säsong.

         • Kommentar avatar
          Richard, 3 veckor sedanSvara

          Jag är mest imponerad hur vi tar oss ur försvarszonen om man jämför från förra säsongen och våra spelvändningar. Hoppas det fungerar lika bra mot lag med bättre checking än Hv och Dif som normalt sätt är bra på det

          • Kommentar avatar
           Conta, 3 veckor sedanSvara

           Ja ser bra ut. Elliot ser bättre ut nu än under försäsongen, då var jag inte alls imponerad. Men fick skrämselhicka i matchen mot Hv71 då Elliot slog en indianere i egen zon. Men en gång är ju ingen gång. Mek är besviken på Elliots skott i powerplay. Skjuter för mycket utanför målet. Väntar mig bättring där.


           Lämna en kommentar