Kan ett mer spännande Frölunda även vara bättre?


► Frölunda känns mer spännande än förra säsongen. En helt annan typ av lag.
► Bättre? Det återstår att se.
► Men jag ser verkligen fram emot att följa resan. Dock missar jag dag 1 (tisdag).

Rakapuckar.com bild

DET VAR ETT mer färdigt Frölunda som gav sig in i 19/20-säsongen, redo att försöka upprepa bedriften från säsongen före.

Laget var på papperet snarast bättre än det som tog guldet via en finalseger mot Djurgården, jag minns jag skrev om det som en rätt häpnadsväckande Fredrik Sjöström-bedrift, att inte bli söndervärvat efter ett guld utan snarare gå starkare ur det.

Möjligen var det naivt av mig att inte se problemen, åtminstone borde jag kanske – som det heter på modern svenska – tagit höjd för dem.

Några spännande Frölundalirare 20/21: unga Lucas Raymond, Karl Henriksson och Mattias Norlinder samt återkommande veteranen Jan Mursak. Foto Raymond: MATHIAS PELKONEN. Foto Mursak: TOMMY HOLL


Frölunda hade en balanserad centeruppställning 18/19, Jacob Peterson var redo att ta nästa steg, Patrik Carlsson var strålande, hem kom sedan förlorade sönerna Johan Sundström och Nicklas Lasu, den ene var superstjärnan på förhand, den andre en bredare spelare med större aptit, samtidigt fanns kvar kaptenen Joel Lundqvist som jätten glufs-glufs i det sammanhanget, Simon Hjalmarsson som tidigt blev Ryan Laschs center – och ni vet vad det innebär i form av speltid.

Bland ytterforwards kändes Samuel Fagemo ofta styvmoderligt behandlad, inte minst i power play men även i fem mot fem där jag upplevde att han kunde ha matchats hårdare.

Japp 1: Frölunda var bäst när det gällde och vann Champions Hockey League. 

Japp 2: Utan coronapandemin hade Frölunda kanske fått ihop bitarna även i SHL-slutspelet, det får vi aldrig veta.

Rakapuckar.com bild

Men tvivelsutan var seriespelet inte godkänt sett till det spelarmaterial Roger Rönnberg förfogade över, därför var det också intressant att höra Rönnberg efter säsongen prata om svårigheterna med att få till önskad ”rollacceptans.”

Det blir så ibland med för många skickliga spelare, för många som vill ha, kan ta och kanske också förtjänar bärande roller.

Därför är lagsport så intressant, hävdar jag. Det är inte individerna  i sig som avgör, det är summan av dem tillsammans.

Frölunda 20/21 är en helt annan typ av lag.

Inte lika färdigt.

Inte lika lika vuxet.

Inte lika bra på papperet.

… men kanske kan vara det på isen? Till och med bättre? 

Det dräller av unga talanger, spelare som vill visa sig SHL-värdiga, som vill ta nästa steg, som Mattias Norlinder och Filip Johansson bland backarna, som Lucas Raymond, Karl Henriksson, Linus Nässén och Elmer Söderblom bland forwards.

Rakapuckar.com bild

Ruskigt spännande spelare hela högen, verkligen inte bara Raymond som kommer väljas topp 10 i höstens (oktober) NHL-draft.

Här kommer finnas ett driv, en härlig entusiasm, och jag tror det kan betyda mycket för helheten; unga grabbar med blåslampan i häcken på de lite äldre lirarna.

En bra blandning, helt enkelt.

Får Frölunda den utveckling man vill ha på flertalet av spelarna ovan kommer fansen få en hel del att jubla åt.

Om inte, kanske framför allt på forwardssidan, då finns alla möjligheter att (givet att coronapandemin tappat greppstyrka) ge sig ut och värva under senhösten eller vintern, må det vara före eller efter jul.

Jag har sett många Frölundafans som oroar sig för att favoritlaget inte ska räcka till offensivt kommande säsong.

Full förståelse och respekt för det. Det ligger också i supporterskapets natur att oroa sig.

Rakapuckar.com bild

Och visst, tittar man på en del andra tänkta topplag finner man absolut fler ”färdiga” ytterforwards, mer eldkraft på papperet.

Men jag tror alltså inte man ska glömma bort det här med utvecklingspotential.

Det är inte i september/oktober SM-guld vinns.

Det är i april/maj.

Frölundas 20/21-lag har potential, jag ser verkligen fram emot att följa vilka av de unga som tar störst steg, och jag vidhåller att det här med balans och tydliga roller ofta är ett framgångsrecept.

Sedan, ni har rätt ni som tittar på centersidan, där är det profiltjockt och kanske ett litet problem i vinter också.

I min värld är Johan Sundström och Jan Mursak på förhand de ledande centrarna.

De ska ha, måste ha, stort förtroende och mycket istid. 

Det blir en intressant uppgift för Roger Rönnberg och hans tränarstab att få in Joel Lundqvist och Nicklas Lasu i den ekvationen.

Finns inte en dag som Rönnberg inte har Lundqvist som första namn på laguppställningen.

Jag är helt med på det. ”Kaptenernas kapten”, brukar Anders Broström kalla Lundqvist, finns ingen som helst anledning att argumentera emot.

Min respekt för Frölundas nummer 20 är stor. Hans betydelse för laget som vägvisare, ”ribbsättare” vad gäller attityd och kampmoral, den är rent av enorm.

Men måste han vara center? Skulle man inte kunna spela Lundqvist som ytterforward, med lite större frihet att smälla på och tackla lite oftare, så som han ett tag var i hemmalandslaget?

Rakapuckar.com bild

Det skulle frigöra Linus Nässén som fjärdecenter.

Nej, jag tror inte det någonsin händer, men det är inte förbjudet att fundera.

Karl Henriksson som center? Nej, jag ser honom hellre högre upp i hierarkin med Lucas Raymond och Johan Sundström; Karl är utsökt även som vinge och har kemi med Raymond. Nässén, tror jag, kan vara lagom bra för SHL i många är, en pålitlig center av Nicklas Lasu-typ. 

***

Frölunda fortsätter med sina coronastängda träningar när hösten nu börjar i hockeyhänseende, bara tisdagens premiär är öppen för oss i media.

Tyvärr missar jag den chansen på grund av ett tidigare inbokat läkarbesök.

Får bli lite telefonsnack resten av veckan, och så hoppas vi att Frölunda lättar på restriktionerna efter hand. Men veckan ut är det stängt, det meddelade Frölunda i dag.

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Så här, för den som inte läste Morning Mailbag, ställde jag upp Frölundas 20/21-trupp. Ta’t för vad det är, lite på skoj, lite på allvar.

Kedjor:
Henriksson–Sundström–Raymond
Hjalmarsson–Mursak–Friberg
Carlsson–Lasu–Rosseli Olsen
Mustonen–Lundqvist–Söderblom/Nässén

* Kan utmana från J20, kanske med på några träningar: storvuxne Daniel Torgersson (-02), skicklige Theodor Niederbach (-02), kanske får vi också se Fabian Lysell (-03).

Backar:
Sellgren–Ekbom
Norlinder–Elliott
Lennström–Grönlund
Olsson–Johansson

* Utmanar från J20, kanske med på några träningar: Axel Kumlin (-02), Måns Krämer (-01, beror lite på hur mycket han kör med Hanhals Kings), med tiden kanske också store (193 cm) Simon Edvinsson (-03). 

Målvakter:
Mattsson/Rubin.

***

En del träningsmatcher är flyttade, spelar kanske mindre roll så länge publik inte är tillåten. Det här gäller i alla fall.


*** 

Klart i dag att Rodrigo Abols börjar säsongen i Örebro, Tobias Björnfot kan komma att göra det i Djurgården, Kodie Curran i Rögle. 

Sedan tidigare klart med Theodor Lennström i Frölunda, Nils Höglander i Rögle, och det lär väl hända saker med Linus Sandin i HV71 och Fredrik Händemark i Malmö snart också.

Vi snackar alltså här NHL-svenskar som har tid kvar på sina SHL-kontrakt.   

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Per , 1 månad sedanSvara

  Att spela ishockey utan publik! Tveksamt, talade idag med Karlskogas Ordförande och AHL, Allsvenskan,. Drar inte igång utan publik, inte råd helt enkelt

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Nej, det stämmer, för allsvenskan är det säkert bäst att börja. Deras TV-avtal är inte så bra att det är värt att tappa publikinkomsterna. För SHL är det annorlunda, här är avtalet så bra att man inte har råd att avstå.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay , 1 månad sedanSvara

  Tycker som jag har skrivit innan att det är ett spännande lag och jag hoppas styrman verkligen låter de unga få plats. Sedan kan jag gott tänka mig att köra Joel-Lasu-MRO/Musten mot vissa lag. / Claes

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

   Hoppas verkligen det blir en ispremiär, som alltid det varit, inte när de först kliver på is, utan en sådan som markerar start av säsongen. Med presentation av laget, skils competition, etc. De får väl visa på sin youtubekanal?
   Vi har väntat sedan 12 mars.
   Fin krönika!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Frölunda borde kunna lösa något sådant, tycker man.

  • Kommentar avatar
   Marcus , 1 månad sedanSvara

   Hur blir det med Ryan Lash vara eller icke vara i Frölunda???

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Om du läser Morning Mailbag-texten, Marcus, så får du så mycket svar du kan få. Skriver om Lasch mot slutet. Tror du hittar.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Alltså den text som ligger som nummer två uppifrån på sajten just nu.

  • Kommentar avatar
   Per, 1 månad sedanSvara

   Det tycks inte finnas en röd tråd i hur Frölundas trupp ska byggas. Det blir som det blir. Ena året med ett färdigt lag och andra året med ett utvecklingslag.
   Jag tror inte på sådant velande på sikt. Man måste ha en långsiktig tanke med det man bygger.

    Kommentar avatar
    Mattias, 1 månad sedanSvara

    Tror vi kommer sakna en fysisk back och att en sådan kommer till vinter. Behövs i slutspelet. Vi saknar lite tyngd. Däremot den mest spelskickliga backsida vi haft?

  • Kommentar avatar
   Ronnie, 1 månad sedanSvara

   Henke är slut.

    Kommentar avatar
    John, 1 månad sedanSvara

    Dumheter. Henke är bra, Rangers är helt värdelösa.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    I dag har Henrik släppt två puckar han borde ha haft. Det går aldrig att komma ifrån. I lördags gav han dock sitt lag chansen att vinna.

    Kommentar avatar
    John, 1 månad sedanSvara

    Gör Rangers bara 1 mål framåt spelar det inte någon roll, enligt mig. Jag hoppas att Tampa Bay Vs Washington blir en mycket bättre match än det här. Rangers känns helt uddlösa, och Zibanejad som de tjatar om på Viaplay tycker jag inte gör något rätt.

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Ja, han är nog hyfsat trött efter den här matchen. Inte mycket hjälper idag heller. Henke är lika slut som Joel sedan kan ni ju fundera på vilken nivå de är på nästa år.

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

    Jealous much? När var Joel slut? Skärp dig.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Det var ett svar till Ronnie. Om Joel är slut upp till dig som läsare. Jag menar att han och Joel är på samma nivå. Vilken nivå det är svårt att veta för det finns inget som är svårare än att lägga av.

    Kommentar avatar
    Facemelter, 1 månad sedanSvara

    Herr Faker. Låt bli limmet , du svamlar ju bara

    Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Herr Lakers: Du verkar yr i mössan.

    Kommentar avatar
    Växjö är kass, 1 månad sedanSvara

    Sluta och drick innan du gör dina inlägg. Har varit lika korkade i minst ett år. Skriv på eran egen sida

  • Kommentar avatar
   Maxad, 1 månad sedanSvara

   ,Fakers avundsjuka lyser ju igenom i allt han skriver. Måste ju kännas förjävligt att behöva hänga på andra fans forum.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Har Frölunda ett forum?

    Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Inte Frölunda i sig, men Leman har ett med mycket snack om laget osv. Mestadels handlar artiklarna om Frölunda.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Ok. Vi säger så. Då är frågan vad jag är avundsjuk på alla pratar om hela tiden?

  • Kommentar avatar
   Maxad, 1 månad sedanSvara

   Raymond blir ju väldigt intressant att följa denna säsongen, men fasen vet om inte Henriksson e väl så intressant. Tycker att han är en mer komplett typ av spelare. Jag tror att han kan bli ruskigt bra i framtiden.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Gillade väldigt mkt vad jag såg av Henriksson. Ska bli kul att följa.

  • Kommentar avatar
   Kålle, 1 månad sedanSvara

   Vi ska väl inte slösa bort Mursaks spelskicklighet genom att låta Friberg spela i samma kedja. Då blir det nytt rekord i målsumperi.

   • Kommentar avatar
    Conta, 1 månad sedanSvara

    Ja varför inte köra Lundqvist som ytter?
    Nässen som center istället kan bli riktigt bra. Frölunda och Rönnberg får inte schabbla bort en talang till
    K
    Jakob Peterson fock inte tillräckligt med chanser som center, ledsnade och drog Till Färjestad. Färjestad tog emot honom med öppna armar. Hoppas Frölunda och Rönnberg lärt sig något av detta..

     Kommentar avatar
     Richard, 1 månad sedanSvara

     Jacob Peterson fick väl chanser som center förra säsongen? Men han var ojämn och fick det inte att lyfta som han hade tänkt. Frölunda kunde nog inte lova mer speltid och visst känns det surt

     Kommentar avatar
     Conta , 1 månad sedanSvara

     Några chanser visst, men för få. Det hette att han var svag i defensivt.... Han borde fått mer förtroende som center.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Nästan inga chanser som center, plockades bort tidigt på försäsongen. Ytterforward sedan. Men det lyfte aldrig som förväntat.

   • Kommentar avatar
    Sothöna, 1 månad sedanSvara

    Henriksson är bättre än Raymond. Ett bredare register och mognare i sitt spel. Tycker Ray är för mycket soloåkande. Funkar finemang i J18 och J20. Inte alls i SHL.

     Kommentar avatar
     Conta, 1 månad sedanSvara

     Ja Raymond har mycket att bevisa den här säsongen.

     Kommentar avatar
     Göran, 1 månad sedanSvara

     Hahahah...

   • Kommentar avatar
    Janne, 1 månad sedanSvara

    Någon som vet om för-turneringen i Strömstad inte kommer går på Cmore som vanligt utan bara på Exressen-TV?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Bara Expressen-TV. Köpte rättigheterna. Så inget C More där.


   Lämna en kommentar