"Jag gillar att ta ansvar, på och utanför isen"


► Lite bortglömd bakom Lucas Raymond och Karl Henriksson i Frölunda:
► Linus Nässén, 20,
► Killen Roger Rönnberg talat om som en framtida kapten.
► – Jag gillar att ta ansvar, på och utanför isen. Det är bara att ta efter Joel (Lundqvist) och se hur han gör. På något sätt är han facit, säger Nässén som i dag går på is tillsammans med lagkamraterna i Frölunda.

Rakapuckar.com bild

Linus Nässén hoppas kunna se och lära av Joel Lundqvist. Båda är ledartyper.


MINNS NI HUR det lät säsongen 18/19 när Linus Nässén presenterade sig och gjorde 27+6 (grundserie+slutspel) matcher med Frölunda?

Jag gör det. Inte ordagrant, men det är heller inte poängen här.

Frölundatränaren Roger Rönnberg sa ungefär så här om Nässén, talangen från Skärgårdens SK:

”Han har det högsta hockey-IQ jag sett av de som vi fått upp från akademien.”
”Jag ser honom som en kapten i Frölunda i framtiden.”

Just karaktären, det mogna uppträdandet, förmågan att redan som 18-åring läsa av, lyfta sitt spel och klara seniorhockeyn – det var vi många som noterade.

Rakapuckar.com bild

Nässén minns det där med Rönnberg:

– Så klart. Det var stort. Skönt att höra att man har förtroende.

Samtidigt tonar han också ner de rönnbergska uttalandena:

– På något sätt får man ju backa upp det, inte bara leva på ord, gäller att visa att det stämmer. Jag måste jobba för det. Det är upp till mig, jag behöver prestera. Och det är tanken, det vill jag göra.

Kaptenssnacket är inget nytt för Nässén, han var lagets ledare redan som grabb i Skärgården och berättar om de tidiga åren:

– Jag har väl alltid varit det (kapten), gillar att ta ansvar, vara en spelare som får omgivningen att må bra. Även utanför hockeyn, jag gillar att få omgivningen att bli bättre. Det är så jag uppväxt, värderingar och så.

Om Nässén en vacker dag skulle få chansen att bära ett ”C” på bröstet i SHL med Frölunda, då har han kunnat lära av en de absolut bästa i yrket: Joel Lundqvist, 38, Frölundas ledare sedan 2009.

– Man har ju en bra vägledare nu. Det är bara att ta efter Joel och se hur han gör. På något sätt är han facit. Man kan lära sig mycket.

Rakapuckar.com bild

Det gjorde Linus Nässén i Timrå förra säsongen också. Utlånad från Frölunda dröjde det innan han kunde debutera på grund av en jobbig stressfraktur i ryggen. Sedan dubbla (!) hjärnskakningar på det.

– Klart det var jobbigt när man väl var mitt uppe i den perioden, men nu i efterhand så kom jag starkare ur det, jag har lärt mig att tackla motgångar. Jag har vuxit som person också, jag flyttade hemifrån och fick ta hand om mig själv.

Ryggen är helt okej i dag, den hindrar inte mer än att Nässén säger:

– Det har varit en bra försäsong för mig, jag är taggad att dra igång.

Men förra vinterns ryggelände har ändå satt sina spår. Det är inte som före skadan:

– Sköter jag mig ska det inte hämma, men jag har fått ändra träningen ”off ice” ganska mycket. Träna upp bålen mer så att det skyddar området, byta ut några övningar mot andra.

Rakapuckar.com bild

** Och huvudet? Upprepade hjärnskakningar, i dag vet vi ju faran med det.
– Jag känner ingen oro så, det går inte att åka runt och vara rädd för att bli skadad.    

Nässén togs ut i Tomas Monténs JVM-trupp i fjol vintras trots att han inte hunnit få mycket speltid med Timrå, det säger en hel del om killens inneboende kapacitet, det säger också att fler än Roger Rönnberg lagt märke till mognaden, det kloka uppträdandet.

0+5 på sju JVM-matcher, 5+8 på 21 allsvenska fajter med Timrå. 19/20 var alls ingen bortkastad säsong:

– När jag väl fick spela tycker jag ändå jag gjorde så som jag ville, det som var tanken: komma upp och ta ansvar, bli bättre. Det vill jag ta med mig hit (Frölunda) också. 

I grund och botten är Nässén center, men givet att Frölunda innehåller spelare som Jan Mursak, Johan Sundström, Nicklas Lasu och Joel Lundqvist är den rollen knappast ett alternativ för 20-åringen, i alla fall inte så länge alla spelare är hela.

– Jag tar det jag får, jag kommer få det jag förtjänar, säger Nässén.

I allt snack om hajpade Lucas Raymond (-02), Karl Henriksson (-01) och till viss del även Elmer Söderblom (-01) känns Linus Nässén (-00) lite bortglömd bland Frölundas unga forwards.

Rakapuckar.com bild

Han är ju den spelartypen också, skärgårdskillen. Ingen flashig skridskoåkare, ingen dribbler som sticker ut. Däremot en lagspelare att lita på, en som fattar långt fler bra beslut än dåliga, en friskus som kan gå in och göra jobbet när som helst, i vilken forwardsposition som helst – och han har intensitet och aggressivitet i sitt spel.

Ett hockeylag behöver även sådana. 

Och supportrar brukar uppskatta dem.

Linus Nässén intervjuad av Frölunda-TV under debutsäsongen i SHL: 2018/2019.

***

Påminner om att jag missar dagens träningsstart med Frölunda av privata skäl. Resten av veckans träningar är stängda. Får bli fortsatta telefonjobb i dessa coronatider – om jag inte ges en extrachans ... 

Ännu inget besked från Frölunda om eventuell webbsänd isträning. Kommer säkert.

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
3 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Kristoffer//KdeV , 1 månad sedanSvara

  En "jämn" spelare med hög lägstanivå. Hoppas han får vara hel.

  • Kommentar avatar
   Kalle, 1 månad sedanSvara

   Hoppas han blommar ordentligt iår! Men med tanke på vad nässen är för spelare känns förlängningen av mustonen ännu dummare! Varför inte ge nässen hans plats (och kasta dit rosse om drt skulle skita sig) och verkligen visa att man tror på honom!?

   • Kommentar avatar
    Anders, 1 månad sedanSvara

    Det skall bli spännande att följa utvecklingen på Nässén och Henriksson säsongen 20/21. Mogna att ta nästa steg i utvecklingen? Sen vill jag gärna se Lucas Raymond ett snäpp bättre än under förra säsongen.


    Lämna en kommentar