Frölunda drog slutsatser, vill ha fler verktyg


► Dagen efter 2–3 mot Biel-Bienne drog Frölunda slutsatser.
► In på mål-övningar.
► Skott & trafik-övningar.
► Handlar om att ”addera ett verktyg till i verktygslådan”, som Roger Rönnberg uttryckte det.

Rakapuckar.com bild

Det drogs slutsatser av CHL-förlusten mot Biel-Bienne. Roger Rönnberg pratar om det nedan. Foto (båset): VIAPLAY (skärmdump):


STATISTIKEN FRÅN TISDAGENS CHL-match var korrigerad, såg jag nyss.

52–16 i skott, Frölunda mot Biel-Bienne, så hette det i går.

53–18 skriver CHL nu på sin sajt.

Nå, 52 eller 53 skott, det kan förstås gå på ett ut. Hur många av dessa var från skottsektorn, undrar någon?

Tränaren Roger Rönnberg gav svar:

– Nio.

Alldeles för få, givetvis. Frölunda hade svårt vinna den där ”insidan” man snackar om i modern hockey, här ska också credd ges till Biel-Bienne och andra lag som försvarar sig väl.

Rakapuckar.com bild

Jag såg ett annat, nästan större, problem.

Målvakten Jonas Hiller kunde ofta se puckarna.

Frölunda hade problem med att skymma, skapa störningsmoment. Och inte var det första gången heller.

På onsdagen vidtogs dock åtgärder. Rönnberg berättade:

– Vi tränade en hel del på det i dag. Vi är det lag i Sverige som skjuter mest i ytan framför mål. Det bygger mycket på att vi spelar oss till de chanserna. Kan vi addera ett verktyg till i verktygslådan så att vi också kan skapa fler farligheter på skott från utsidan, då är det bra.

Frölunda älskar att spela sig till chanser. Passar gärna hellre än skjuter Skott & trafik sitter inte i ryggmärgen. 

Men – det behöver finnas där som ett extra vapen.

** Tjata på spelarna, påminna, nöta? Hur jobbar ni, Roger?
– Tränar och får spelarna medvetna. Vi har ett lag där spelarna är högmotiverade, smarta, de ser samma saker som vi. Vi lyfte fram tolv situationer från matchen i går då vi lät målvakten se skotten. Vi jobbar tillsammans framåt. 

Rakapuckar.com bild

Den där ytan framför mål, ja – den skyddade Biel-Bienne med den äran.

För att vända i Schweiz på tisdag krävs att Frölunda gör ett bättre jobb med att ta sig in på kassen, något som givetvis är värdefullt även i jubileumsmatchen mot Djurgården torsdag kväll (drygt 10 000 biljetter sålda) och i den utsålda fajten mot HV71 på lördag.

Rönnberg med en intressant spaning:

– Vi ser ett litet mönster, Biel påminner om lag som vi har förlorat mot i serien, Brynäs och Rögle, som spelar på ett liknande sätt; de packar ihop sig framför målgården, vid första pucktouch trycker de ut i mittzonen och kontrar på oss. Jag tror det är bra för oss att få sådana här matcher, vi behöver förstå vad vi behöver justera.

På frågan om detta ska behövas, om inte spelarna redan ska veta och förstå, svarade Frölundatränaren:

– Det går fram och tillbaka hela tiden, hockey är en så komplex sport, det är så oerhört många moment att behärska så att …  jobbar man med en sak så faller kanske en annan. Jobbar man med försvarsspelet så kanske anfallsspelet blir lite sämre och tvärtom över ett tag. Det där går alltid upp och ner, så har det varit i alla år, så behöver det vara när man jobbar med utveckling. Vi är aldrig nöjda med spelet innan vi är i ett slutspel och ska ha examen så att … det är så det är, vi ska inte vara klara än.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom on


***

Såg ni detta?

Hockeyquiz med jultema på O'Learys Avenyn 16/12.

Vi hade kul förra gången – det ska vi ha igen.

Boka bord med ett samtal till O’Learys Avenyn på 031-7304900 – eller om ni hellre vill, mejla mig på henrik.leman@gmail.com. Det går förstås också bra att chansa och bara dyka upp. Inget är omöjligt. 

Rakapuckar.com bild

***

Mats Rosseli Olsen saknades på onsdagsträningen, han spelade på smärtstillande mot Biel-Bienne, osäkert startande mot Djurgården torsdag kväll.

Sebastian Stålberg lirade med Nicklas Lasu och Rhett Rakhshani på träningen, Samuel Fagemo var nu tillbaka med Johan Sundström och Patrik Carlsson.

Det gick fort.

Rakapuckar.com bild

Lucas Raymond lider fortfarande av sin förkylning, tränade inte.

Joel Lundqvist, som spelade utan att kunna teka mot Biel-Bienne, var med på isen hela tiden.

***

Karl Stollery fortsätter träna men anses inte matchredo efter att ha gått hjärntrappan, eller … snarare är han kvar i den. Behöver ”komma över sista trappsteget”, som Roger Rönnberg sa.

Kanadensaren medverkar säkert inte mot Djurgården då. 

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESES

Rakapuckar.com bild

***

Att det är jubileumsmatch mot Djurgården har väl ingen missat, Frölunda i blågula retrotröjor, detta för att minnas 60 år tillbaka i tiden då klubben spelade sin första match i högsta serien, just mot Djurgården (0–7).

Apropå detta publicerade jag i dag ett långt snack med Kjell Jönsson, 80, en av de som var med och spelade 1959, det magiska årtalet då Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning.

***

Glatt besked från Djurgårdens supertalang Alexander Holtz, det verkade inte vara så illa med det skadade knäet. 17-åringen år dock "dag till dag", vi får se om han reser med till Göteborg.   

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Gustav , 1 år sedanSvara

  Hur ser SHL på det här med alternativa matchställ? Jubileumsmatchen bli ju andra gången på typ två veckor (dåligt minne, när var movembermatchen) som Frölunda spelar i udda ställ. Är det fritt fram att ändra hur man vill under säsong eller krävs dispens från ligan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Bra fråga. Någon form av dispens krävs säkert, vad för typ av begränsningar gällande antal är mer än jag vet.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 1 år sedanSvara

  VARFÖR har man inte lärt sig något av matcherna där man mött lag som endast chippar ut pucken??? Dom måste väl veta vid de här laget att man ofta förlorar mot defensiva lag. Tycker det är konstigt att man först efter 0-3 plockar fram desperation......

  • Kommentar avatar
   Sothöna , 1 år sedanSvara

   Det är inte bara spelarnas mönster som går igen utan även många av kommentarerna här. Ni har redan glömt hur det såg ut förra hösten och sedermera slutspelet. Man bygger laget för att ha alla bitar på plats i slutet februari. Tur att tomtarna här inne är VFs tränare för då hade vi likt RBK och Örebro varit på topp efter tio respektive 20 omgångar för att därefter rasa ihop som korthus. Mig veterligen delas det inte ut några etappriser i SHL.
   Antar att om Frölunda legat 5-8 så hade ni skrikit er hesa Avgå alla! med tanke på hur ni lipar nu.

    Kommentar avatar
    Julius, 1 år sedanSvara

    Ähhh vi är och har varit i topp hela säsongen???

    Kommentar avatar
    Totte, 1 år sedanSvara

    ”Man är aldrig bättre än sin senaste match” heter det av en anledning. 2 raka torskar nu. Då finns det helt klart något att jobba på. Inget konstigt med det.

    Kommentar avatar
    Sothöna , 1 år sedanSvara

    Och när vi har åtta raka utan torsk hur resonerar du då? Allt frid och fröjd? Så många korkskallar här inne som tror att det levereras top notch i samtliga 52 omgångar. Så korkar att klockorna stannar. Fick ni bestämma hade vi lett ligan överlägset för att slakna lagom till omgång 49.

    Kommentar avatar
    Totte, 1 år sedanSvara

    Påstod jag det? Läs en gång till.

  • Kommentar avatar
   Benji , 1 år sedanSvara

   Känns som detta är något som ofta händer och självklart att det är bra att gnugga. Inget snack att tränarna inte ser vad som inte fungerar. Vi har en av seriens klart bästa tränare och ett lag som verkar villiga att lära alla dagar i veckan. Håller vi tummarna imorgon

   • Kommentar avatar
    Mogge, 1 år sedanSvara

    Jag tycker att Roger är den bästa tränaren vi kan ha. Skulle själv vilja ha en annan ton här inne. Läge att gå till sig själv först och främst?

     Kommentar avatar
     Sothöna , 1 år sedanSvara

     Instämmer till fullo. Vem skulle göra det bättre? Hoppas och tror att Rönnberg gör en Sir Alex och blir kvar i VF 25 år.

   • Kommentar avatar
    Göran, 1 år sedanSvara

    Ja du säger Rögle o Brynäs. Jag tycker att det var en klockren kopia av Luleå.
    Tråklag som inte anfaller 4-5 målvakter och chansa på kontringar. Fy buuuu nä hoppas verkligen att vi skjuter lite högre och vinner nästa lätt. Tyvärr är det ju så att får dem kontra in första målet så blir ju säckförsvaret ändå tätare. Nej hoppas på tidig ledning för Frölunda så dem måste anfalla då kan vi göra hur många mål som helst. ;-)

    • Kommentar avatar
     Johan, 1 år sedanSvara

     Ja hög tid att hitta ett motmedel mot den där typen av lag och matcher!
     Det är verkligen inte första gången Frölunda haft problem med effektiviten mot lag som bara försvar sig och går på snabba kontringar där dem i sin tur är dödligt effektiva....
     Mycket spelövertag och många skott men väldigt lite som faktiskt blir farligt...

     • Kommentar avatar
      ABRIS, 1 år sedanSvara

      Njuter av att vara Frölundait, när det går bra njuter man av det och när det går i mot får man njuta av processen av hur man löser motgångarna, vilket Frölunda är ganska öppna med och gärna delar med supportar, troligtvis mycket tack vara Leman. Slår ut Färjestad med buller och bong genom 8-2 hemma, njuter fortfarande, jag stänger den matchen om några år :)

       Kommentar avatar
       Sothöna , 1 år sedanSvara

       Touche! En del gnällspikar borde titta tillbaka till tiden när vi spenderade fem säsonger våningen under Elitserien. Det skiljer oceaner mot vad klubben levererar idag.

       Kommentar avatar
       Q, 1 år sedanSvara

       Med Roger som tränare är dom snart där

     • Kommentar avatar
      Christer , 1 år sedanSvara

      Förstår inte riktigt vissa kommentarer...bara för att man inte är nöjd med att göra två mål på 52 skott, är man väl inte en gnällspik eller liknande. Vi har sett det här scenariot så många gånger och jag blir orolig att vi inte kan anpassa vårt sätt att spela efter motståndet. Rönnberg påpekar ofta att våra spelare är smarta och har hög spelbegåvning, men likväl stångar vi oss blodiga på utsidan och i sarghörnen mot vissa lag. Dessutom vet vi redan innan matchstart att ex Rögle kommer att spela på det sättet.

      • Kommentar avatar
       ABRIS, 1 år sedanSvara

       Det är en sak att veta hur man ska göra teoretisk för att möta motstånd som Rögle, Brynäs, Malmö, Luleå... det är en annan sak att acceptera processen att lära sig göra det man vet i praktiken,
       Den största skillnaden förra året mot året där innan är RR, man åkte ut mot Malmö på samma sätt som man åkte ut mot Linköping och Roger Melin, man åkte ut för att man vägrade anpassa sitt spel beroende av motståndare.. förra året var det första året RR vågade anpassa spelet efter motståndare,(gick ju rätt bra) men för att kunna anpassa måste man öva tillsammans och under den tiden vinner man inte alltid, ser man inte den processen så är man gnällig...:)

       • Kommentar avatar
        Mabel Akin, 1 år sedanSvara

        Jag vill använda denna gyllene möjlighet för att tacka chef Dr Wealthy för att bota min (DIABETES VIRUS) med sin örtmedicin. Jag har lidit av DIABETES Virus i 5 år nu, och sedan dess använde jag läkemedel som håller mig till idag, men en dag när jag surfar på Internet träffade jag ett inlägg om en dam som botades för DIABETES av Chief Dr Rika så jag bestämde mig för att försöka se om han kunde rädda mitt liv. Lyckligtvis för mig blev jag botad av honom. Jag kan inte sluta tacka honom för vad han har gjort för mig om du har liknande problem kan du kontakta honom via e-post: wealthylovespell@gmail.com
        Chief Dr Wealthy har botemedel mot alla typer av sjukdomslag, ring eller Whats App +2348105150446.


        Lämna en kommentar