"Hyckleri", sa Rönnberg när Nils-anmälan uteblev


► Roger Rönnberg var tydlig med vad han tyckte när Malmös Nils Andersson inte anmäldes till disciplinnämnden:
► – Är det inte lite hyckleri med en nivå i grundserien och en i slutspelet?

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg gillade inte att Nils Andersson, Malmö, slapp undan anmälan till disciplinnämnden.


HAN GILLADE INTE, Frölundatränaren Roger Rönnberg, att Nils Andersson slapp undan anmälan till disciplinnämnden för vad som tycktes vara en tackling mot Mats Rosseli Olsens huvud i går.

Jag skrev om ämnet tidigare i morse (länk här), att SHL:s otydlighet göder konspirationsteorier om olika bedömningsnivåer hos fans, media, experter.

Det är värre än så.

Även tränare inom SHL-familjen har de tankarna.

Kanske stämmer de? Det vet vi inte, för SHL som organisation är tyst.

Rönnberg om att Andersson inte anmäldes:

– Jag tycker det är tråkigt, vi har många skador mot huvudet i årets slutspel, vi i SHL måste ta oss en rejäl funderare, är det inte lite hyckleri med en nivå i grundserien och en i slutspelet?

– Vi vill ha känslor, men … vill vi ha det på bekostnad av att spelares karriärer kan ta slut och människor få men för livet? Vi har två gamla ikoner här i (Sean) Bergenheim och Magnus Kahnberg som går runt och inte är friska som människor, som inte kan leva normala familjeliv.

Och situationen med Andersson vs Rosseli Olsen är inte den enda, poängterade Rönnberg:

Jacob Blomquist mot Luleå var ännu värre. Vi måste ta en diskussion, att är det här verkligen det vi vill ha? Är inte det lite hyckleri att vi har en nivå på sådana här saker i slutspelet och en annan i grundserien?

– Jag köper om vi går upp i nivå i hakningar, andra tacklingar, men just våld mot huvudet, där tycker jag det ska vara lika strikt i slutspelet som i grundserien.

Rakapuckar.com bild

***

Malmö är av med Lars Bryggman för resten av säsongen. Grymt tråkigt (länk här). Anfallaren krockade ju med en backande Max Friberg (länk här)

Hur det med Joel Mustonen fick vi som väntat inte veta.

Han tränade i alla fall inte.

Roger Rönnberg fick frågon om hur illa det är med Frölundaspelaren och svarade kort:

– Det får ni spekulera i.

** Är det huvudet som fått sig en smäll?
– Det får ni också spekulera i.

** Är han dag för dag?
– Han kunde inte träna i dag, vi får se i morgon.

Rakapuckar.com bild

I övrigt var alla med, Ponthus Westerholm lär ta steget från läktaren in i båset om inte Mustonen snabbt blir bättre. Och det tror jag inte.

I går sa ju Rönnberg att smällen tog mot skallen.

Och då är det inte bra.  

Rakapuckar.com bild

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Pp, 1 år sedanSvara

  Väntar fortfarande på svar från SHL angående Andersson. Detta känns som en parodi. Hur ser laget ut i övrigt? Pigga och krya hoppas jag :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Alla med utöver Mustonen.

   Kommentar avatar
   DaRude, 1 år sedanSvara

   Även Pardy?

   Kommentar avatar
   DD, 1 år sedanSvara

   Pardy fortfarande borta... Varför han nu är det vet jag dock inte...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nej. Förlåt. Räknar bort honom.

 • Kommentar avatar
  Martin J., 1 år sedanSvara

  Hej Leman.

  Tack för ett härligt jobb med bloggen. Värd varje krona.
  Vad har hänt med dina topp 5 i slutspelet? Jag saknar dem.

   Kommentar avatar
   DD, 1 år sedanSvara

   Det var en grej han körde i seriespelet enligt honom själv.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis. Det är så ruskigt mycket nu i slutspelet, känner inte riktigt att jag hinner med allt

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Precis som Rönnberg kan jag köpa att man tillåter mer i slutspelet. Dock gillar jag det inte. Håll samma nivå hela tiden. MEN, ska man ändra så ska man i så fall först informera om att nu är det "slutspelsreglerna" som gäller. Sen ska man vara konsekventa matcherna igenom. Missa kan alla göra men man ska kunna ställa kravet på en professionell domare att denna är konsekvent. Sen ska man inte komma och påstå att det finns en annan regelbok för när det gäller att få 5/3 spel.

  MEN nivån får INTE ändras när det gäller huvudtacklingar. Det här är människor, fäder, söner, brorsor som riskerar sin mentala hälsa. Det går inte att laga ett huvud. Har huvudet väl fått trauma mot sig så är skadan gjord.

  Som du skrev i din krönika krävs transparens. Varför inte anmäla till DN och låta dessa ta beslutet? Då finns det i alla fall ett "paper trail". Då krävs det en motivering. Bilder finns ju. Våldet sker huvudsakligen mot huvudet. Det är vårdslöst. Nog är det värt ett par matcher i alla fall. Tråkigt för Bryggman men samtidigt känns det lite rättvist på något sätt att så vårdslöst som Malmö spelade igår så var det inte bara VF som blev av med spelare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det känns som om SHL har något att diskutera som organisation. Domarna är ju medlemmar av SHL, följer ju ligans instruktioner. Det behöver vara tydligare besked uppifrån.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Som alltid bra och välskrivet gällande domarnas agerande på och utanför isen. Jag skulle önska att samtliga tränare i SHL satte sig ned och diskuterade ovanstående. Tror dom skulle komma fram till samma sak och att dom skulle kunna sätta press på ansvariga i frågan/frågorna. Nu funkar det att köra strutsen så det är dags att man tar ett gemensamt grepp om halsen och tvingar den att visa sitt ansikte...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Men grejen är ju att SHL är en enda stor familj. Domarna är inga enskilda individer som hittar på något som de vill. Om SHL tycker det är viktigt med strikt bedömning även i slutspelet så får man självfallet sätta sig ner, sportchef Hemlin med domarchef Rönnmark, noga slå fast vad som gäller. Nu blir det som att en del av familjen kritiserar en annan. Löjligt.

 • Kommentar avatar
  Daniel K, 1 år sedanSvara

  Håller med helt, nivån gällande huvudtacklingar får inte gå upp bara för att det är slutspel. Titta på Brynäs som har 5 eller 6 spelare på skadelistan pga hjärnskakningar. Det är ju inte klokt! Förhoppningsvis blir alla friska igen.

  • Kommentar avatar
   Danne, 1 år sedanSvara

   HL, vad är det för ”konspirationsteorier” som florerat? Har missat helt.. förstår att man är förvånad över bedömningsnivån, som med tacklingen på Rosseli igår, men konspirationer? Skulle det finnas någon agenda hos någon part? Förklara för en som missat, tack:-)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Folk tror att Jocke Lindström slipper straff för att han är från Skellefteå, att domare på allvar tycker att huvudtacklingar är okej i slutspel, och så vidare. Så är det förstås inte. Men motsatsen behöver kommuniceras tydligt.

  • Kommentar avatar
   Nicke.K, 1 år sedanSvara

   Ställer frågan här också :)
   Vi har ju haft uppe diskussionen tidigare angående filmningar mm inom hockeyn, de vill vi ju ha bort. Då pratade vi om att ibland är känslan att spelarna slänger sig mer för att visa att - Kolla han hakar mig. För annars tar domarna inte utvisningen. Alltså tycker jag att de läggs en stor vikt på att domare agerar även när folk inte ramlar. Så till frågan, om nu MRO hade blivit liggandes igår, då tror jag situationen hade kollats på på ett helt annat sätt? Skrämmande? ja. Men de är vad jag tror. Här finns ett problem. Att vi nu har hamnat i ett läge där det är farligare enbart om spelaren blir skadad. Så vi dömmer för konsekvensen , inte handlingen. Jag hoppas verkligen INTE att så är fallet , men känslan är den. Hur tänker du där?

    Kommentar avatar
    DD, 1 år sedanSvara

    Tror absolut det hade varit matchstraff om Rosse hade legat kvar på isen. Sen åkt långsamt till båset, gått ut i omklädningsrummet några minuter och sen kommit in igen. Sorgligt, men är helt övertygad om att utfallet av en tackling väger in minst lika mycket som hur ful den är. Hoppas Nisse får ett varmt välkomnande på fredag. Dags för Joel att sätta in några härliga tacklingar. Synd att Pardy är borta. Han hade ju i alla fall kunnat gå in och markera.

    Kommentar avatar
    Dsniel B, 1 år sedanSvara

    Håller med angående pardy. Därför vill jag ha honom som 7:e back. Han får gå in och markera. Blir han avstängd nån match så är det inte hela världen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Nicke K – ja, jag är rädd för att det är så. Det blir tydligare för domarna att det varit en allvarlig situation, och även om det inte är medvetet så är det förstås lättare att reagera om en spelare tycks skadad. Just därför är det så viktigt att anmälningar inta baseras på skada/inte skada. Just nu ... hm, säger jag.

  • Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   SHL, domarna och DN håller på att gräva en jäkligt stor grop åt sig själva i allmänhet, och för sporten ishockey i synnerhet.

   • Kommentar avatar
    Weber, 1 år sedanSvara

    Tror inte Pardy hade gjort så stor skillnad, tycker mest han ramlade och såg rätt liten ut i närkamper trots sin storlek..

     Kommentar avatar
     Lövet, 1 år sedanSvara

     Håller med han har ingen balans ramlar när det blir närkamp/fight....

     Kommentar avatar
     Daniel B, 1 år sedanSvara

     Hände en gång att han ramlade. Betyder väl inte att han inte är tuff och inte kan slåss elker?

     Kommentar avatar
     mike, 1 år sedanSvara

     Kolla lite gamla klipp så får du se samma sak. Ingen pondus eller tryck i grejerna trots "rätt" storlek. Fan vad man saknar Weber...

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Undrar en sak, Erik Karlsson och hans fru förlorade sin son men jag trodde hon var gravid. Dom gick väl ut med det i november tror jag. Fick hon missfall eller var han i livet och gick bort. Tragiskt oavsett men undrade bara.

     Kommentar avatar
     Vik, 1 år sedanSvara

     Han skulle födas i April och då ärgraviditeten långt gången nog för att det ska räknas som dödfödd istället för missfall. Typ något sånt iaf, är säkert inte 100% rätt ute.

     Kommentar avatar
     Daniel B, 1 år sedanSvara

     Ok, tack för svaret.

   • Kommentar avatar
    Bamse , 1 år sedanSvara

    Kanske dags att skicka våra svenska domare på kurs i NHL. Shl är ju så stolta över våra domare, men dom är ju patetiskt dåliga!! Dags att göra nått åt detta?!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Nej, de är inte patetiskt dåliga. Sluta med sådant där.

     Kommentar avatar
     Gammelwargen , 1 år sedanSvara

     Nej, de är inte patetiska. De är bara lite tröga... ;-)

   • Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Hag har tidigare lyft tanken att shl borde ha utbyte/samarbete med Nhl domarna.Men man får tyvärr känslan att domarbasen är så självgod och tycker shl domarna är världsbäst och inte kan lära sig något av Nhl domarna.Jag är ofta kritisk till domarna.men menar inte att dom ej kan missa utvisningar.ingen domare kan hinna se allt på iisen.men det som stör mig är att domarna är så förbannade inkonsekventa.Det som döms för crosschecking i första perioden frias i tredje perioden typ.Och hur kan man som domare stå typ en meter från en utvisningssituation titta på och sen fria? Tycker det är märkligt att Malmös grisattack på MRO bara gav en 2 minuter är mycket märkligt.Kunde vart slutspelat för MR denna säsongen där.man pratar om att stävja huvud tacklingar men hur det döms?

    • Kommentar avatar
     Jocke Sjöö, 1 år sedanSvara

     Ärligt talat de domare vi har i Sverige är ett skämt, det verkar mest som att linjedomarna får skydda domarna ifrån spelarna och inte spelare ifrån spelare. Ta väck domarna och låt killarna spela själva det kan ju inte bli sämre, blir det slagsmål är det bara att släcka ljuset

     • Kommentar avatar
      Mattis, 1 år sedanSvara

      Nä inte patetiskt dåliga men dom är ojämna och inte konsekventa i bedömningarna. Huvudtakling ska alltid rendera i minst 5min. Sedan från blindsidan/Riktigt ful alltid avstägning o inget spel resten av matchen. Spelar ingen roll seriespel eller slutspel. Min åsikt i galla fall

      • Kommentar avatar
       Matte, 1 år sedanSvara

       Skrev lite om Noah W dubbla crosscheckingar rakt i nacken på en Brynäsar i period ett. Det är direkt farligt! Ingen åtgärd - hoppas han klarade sig. Några i Växjö är lite för fula för min smak...


       Lämna en kommentar