Tio frågor om Frölunda – i höst kommer svaren


► Frölundas spelare försäsongstränar.
► Frölundas fans försäsongsdrömmer: ”I höst, med Ryan Lasch, med Christian Folin, då jäklar …”
► Själv försäsongsfunderar jag. Klädde nyss allt i ord. Nedan tio frågeställningar ni kan ta med er till hängmattan i sommar.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Det finns en del saker att fundera över vad gäller Frölunda 21/22. På bilden: Ryan Lasch, Johan Sundström, Nicklas Lasu, Roger Rönnberg. Foto (Lasch): MATHIAS PELKONEN

 


SOMMARVÄRMEN HAR KOMMIT, lagom till dess att Frölunda ska ta sig an klassikern ”Bragebacken” i Slottsskogen.

De spelare som är hemma och träningsbara, det vill säga. De utländska kommer inte förrän sent i juli, och Max Friberg – han har en VM-besvikelse att bearbeta. Å andra sidan kan väl just Friberg ta Bragebacken i sömnen och ändå prestera bättre än många andra …

Nå, hockey handlar om vad man gör på isen. Förberedelser är bra, men det är i matchsituationer som allt avgörs.

Rakapuckar.com bild

Frölunda som förening är grymt revanschsugen, plånboken har öppnats, mycket ska bli bättre, och vi får väl tro att det blir det också. Men som alltid, det finns frågor man kan ställa sig, det finns funderingar i våra skallar.

Här tio sådana ur min. Helt utan rangordning. Läs och tyck, och kom gärna med egna inspel.

 

## Trenden – kan den brytas?

Två säsonger i rad har Frölunda lite grand rasat ihop efter nyår, olika förutsättningar (CHL 19/20, inget CHL 20/21) men samma resultat. Allt sämre prestationer, allt sämre resultat, två sjundeplatser är facit.

Först här på sajten, sedan i GP,  talade tränaren Roger Rönnberg om en grupp som inte kom samman tillräckligt bra, senare – i samband med vårens träningsstart – lät det lite annorlunda, då var Rönnberg mer inne på att det då rakt inte var något fel på sammanhållningen, inte under hösten, i alla fall. Nä – för då vann ju Frölunda en massa hockeymatcher. Och vinster ger god stämning.

Jag tror det ligger massor i detta, att spelare ska ha gått och blängt snett på varandra, det trodde jag inte för ett ögonblick på, däremot tappade spelare tron när de insåg hur svårt de hade att göra mål, tålamodet brast, mål släpptes in, onda cirkeln byggdes på – och Frölunda var helt enkelt ett lag som väldigt sällan blev något slags maskin av fungerande slag.

Hur det än går till, Frölunda 21/22 behöver sitta bättre ihop.

Patrik Carlsson och Max Friberg under en av säsongens många bortaförluster. Foto: C MORE (skärmdump)

 

## Målskyttet?

Ska Frölunda verkligen ha in en forward till, då en vänsterskjutande lirare med schyst näsa för målet, en som kan ta Victor Olofsson-positionen och hugga på Ryan Laschs passningar? Om inte, vem mer än Patrik Carlsson kan stå i höger tekningscirkel för att att skjuta direktskott, egentligen?

Med Lasch, Michael Spacek, Jan Mursak och Johan Sundström som fyra högerskjutande PP-dirigenter är det svårt att se Frölunda sätta upp sitt PP-spel på annat sätt än tidigare, alltså från vänstra cirkeln. Vem mer än Carlsson kan agera skotthot med vänsterfattning i den högra? Linus Nässén? Mats Rosseli Olsen? Daniel Torgersson?  Det här tycker jag blir intressant.

Rakapuckar.com bild

## Spelsättet?

Tidigt fick jag besked om att juniororganisationen informerats om vissa förändringar; eftersom tråden från A ner till J är väldigt röd förutsätter jag att viss modifiering kommer att göras även på SHL-nivå, trots att Roger Rönnberg inte direkt gav några indikationer om detta när vi talades vid för ett tag sedan.

Men allt måste man inte tala högt och offentligt om.

Spännande att se de första träningsmatcherna, visst kommer Frölunda vara ett sätta press-lag, men kanske inte fullt så utstuderat, kanske fler än Ryan Lasch är avvikande nu?

 

## Händer något före 15:e juni?

Den dagen är deadline för övergångar till NHL, jag gissar fortfarande att vare sig Max Friberg eller nye tjecken Michael Spacek får ett så pass bra bud att de lockas iväg – men säkert är det inte förrän datumet 15/6 2021 kommit och gått.

I kväll kan vi se Spacek och hans Tjeckien i VM-kvartsfinal mot Finland. Borde kunna bli rätt kul, eller hur?

Rakapuckar.com bild

## Övertro på Ryan Lasch?

Frölundas fans firade julafton och födelsedag samtidigt när hockeybomben exploderade för ett tag sedan. Lätt att glömma att Lasch faktiskt tillhörde Frölunda så sent som 19/20 – och bortsett från CHL-triumfen gick det inget vidare ändå. Menar jag Lasch att kommer vara svag? Inte alls, framför allt i power play blir han ju löjligt viktig, men den som tror att Frölunda ska lyfta bara för att Lasch är tillbaka har rätt dåligt minne.

Det går att undra lite över följande:

Vad har ett år i Finland och Schweiz gjort med Lasch, är han exakt den samme på isen, vilken ”impact” får han, hur ser han ut i fem mot fem? Och så vidare.

 

## Försvarsspelet, målvaktsspelet?

Detta hänger förstås ihop med den tidigare punkten om spelsätt, för med tokforecheck, missade chanser, tappat tålamod – då är det svårt att hålla ihop laget, svårt att spela upp målvakter och backar.

En del supportrar tävlade om att kritisera backarna mest, jag köper inte riktigt det, Frölundas problem var mest det kollektiva försvarsspelet. Jag delar en hockeyprofils åsikt, att en sådan som Viktor Ekbom hade sett jättebra ut i Växjö.

Lik förbaskat, i min värld skulle Frölunda må bra av en i alla fall något tajtare defensiv, inte fullt så höga krav på att spela sig ur alla situationer, och så vidare. Valet att knyta upp en försvarschef som Christian Folin tycker jag var en god signal om att den förståelsen finns. Viss sådan, i alla fall. Alla backar behöver, och ska, givetvis inte lira hockey som Folin, individer har olika styrkor, men kanske kan Frölunda ändå stimuleras att spela något snabbare i egen zon, brodera mindre.

Rakapuckar.com bild

Är jag säker på att det blir så? Inte på något vis. Men det vore bra, tror jag. Låt oss hålla ögonen öppna.

På målvaktssidan vet vi att Niklas Rubin är klart duglig på SHL-nivå, att han likt laget tappade under säsongen och behöver höja sin lägstanivå. Vad vi inte vet är detta:

Matt Tomkins – fågel, fisk eller mitt emellan?

Storleken (191 cm) och de fina omdömena om hans karaktär gör kanadensaren intressant, det lockar mig att följa utvecklingen av Tomkins som fyller 27 om drygt två veckor.

 

## Publiken? Tålamodet?

Okej, vi vet inte när och om fans släpps in, i vilken omfattning, men om vi tänker bort den trista aspekten för ett tag, två saker:

a) Lasch, Folin, Spacek – skapar de hockeyfeber, märks det i biljettförsäljningen?

b) Om Frölunda, redan rätt hårt kritiserat av fans och partners efter två sämre säsonger, startar illa i höst – hur länge dröjer buropen? Och hur mycket tålamod har styrelsen skulle saker och ting inte fungera i alla fall hyggligt för Frölunda modell 21/22?

 

## Utvecklingen?

Inte på topp de senaste säsongerna, Jacob Peterson tvingades till och med flytta till Karlstad, Detroit plockade snabbt Lucas Raymond för att få bättre koll på sin juvel, och det var knappast så att någon lirare i Frölunda – oavsett ålder – satte personbästa förra säsongen.

Så där är det förstås ibland, men jag funderar:

Behöver Roger Rönnberg och tränarstaben se över sitt sätt att handskas med spelare, få dem att våga mer, inte se så hämmade och styrda ut i offensiven? Är det ens ett problem, vilade kanske ansvaret på spelarna själva?

Två starka kort som Johan Sundström och Nicklas Lasu såg allt mer tyngda ut av stundens allvar ju längre den mörka säsongen led. Båda är göteborgare, båda har hjärtan hårt bultande för Frölunda, min känsla var att de ville så mycket att det knöt sig.

På något sätt måste de släppa loss, se ut att verkligen älska det de gör på isen.

Rakapuckar.com bild

## Rollfördelningen?

Väldigt många forwards med förhållandevis hög lön, ett större problem i ett lag som Frölunda än i till exempel Rögle eftersom Roger Rönnberg matchar sina offensiva enheter jämnare än något annan tränare i SHL. Fyra kedjor, rulla på, rulla på – rätt mycket så. Här finns spelare som vill ha mycket istid, som växer av det, som inte kommer gilla mindre speltid, ynka 30 sekunder i PP och så vidare.

Det blir en utmaning för Rönnberg & Co att få alla att köpa sina roller. Ska man ha fyra jämna kedjor är det ju av yttersta vikt att de för dagen bästa spelar mest, samtidigt vill du hålla dina ”stjärnor” på hyggligt gott humör så att de hamnar i mentala tillstånd där de kan skapa chanser, göra mål.

Lätt att vara tränare? Jösses, nej.

Blir det förresten lika mycket av ett fyrkedjorslag kommande säsong? Vad tror ni?

 

## Jättesuccé?

Elmer Söderblom (bilden) står, upplever jag, och knackar på dörren som leder till nästa nivå i SHL. Den unge bjässen (202/108) kan slå igenom rejält kommande säsong – om nu inte Detroit ska förstöra allt genom att skriva kontrakt och låta Söderblom delta inte bara på rookie camp utan även huvudlägret.

Då missar han SHL-matcher. Då tappar han fokus.

Men Detroit som organisation brukar vara smart, ha tålamod, och en Söderblom i balans … jag tror faktiskt det kan bli hur bra som helst den kommande säsongen. Lite bättre bedömningar mellan ego och passningar, lite fler skott (antingen mål eller retur/målchans) så blir killen från Hovås något att se upp med.

Karl Henriksson, apropå NHL-camper, han ska sannolikt på sådant med New York Rangers. Vi får se hur länge han blir kvar där, om han sedan någonsin får spela center i Frölunda (där han spelar som utlånad).

Rakapuckar.com bild

***

Pappa Kristian lirade hockey som få andra – Stella är på väg att bli en stjärna i handboll.


***

Vare sig Elmer Söderblom eller Karl Henriksson är draftade i första rundan, båda är under 22, de kan alltså inte plockas över och spela i AHL utan måste ta en NHL-plats för att bli kvar i Nordamerika.

Söderblom har alltså inte ens NHL-kontrakt, jag nämnde mest honom som exempel, om han skulle sajna.

Lucas Raymond, däremot, draftad i första rundan, han åker över i sommar och kan spela AHL-hockey skulle han inte ta plats i Detroit.

Samma med Simon Edvinsson som kommer väljas tidigt i första rundan i sommar, skulle NHL-klubben som nyper den långe backen vilja få över honom omedelbart så är det fullt görligt.

***

Ni har säkert andra funderingar än jag, även jag har säkert andra funderingar än jag ..., men det blir så jäkla långt om man inte sållar lite. Vi har gott om tid på oss att diskutera favoritlaget för de flesta av er här inne.

***

Det var det där med Bragebacken, ja ...

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 månad sedanSvara

  Jag har en annan fundering angående publiken. Med tanke på två svaga säsongsavslut, inte säkert när publik och i vilken utsträckning vi släpps in, hur många vågar satsa på att köpa säsongskort?

  • Kommentar avatar
   Hubbe, 1 månad sedanSvara

   GP visade hur VF-matchtröjor.. kan se ut. Grymt snygga. Kör med dem. Djävligt snygga.. Forza VF.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Mja, det var en kille som heter Ekelund (tror jag) som presenterade sitt förslag till klubbmärke, och så var det någon annan illustratör som hade lekt med det och tröjor. Jag tyckte det var grymt snyggt, men det är inte på minsta vis säkert att just det här förslaget vinner. Men jag håller med – gôrsnyggt. Sedan såg jag flera andra fans som tycker det var fult som fasen. Smaken är, och så vidare. :)

  • Kommentar avatar
   Nickekondens , 1 månad sedanSvara

   Mycket kloka tankar om Frölundas lagbygge Leman. Själv har jag en önskan om en riktig retsticka i forwardsuppsättningen. Jag tänker en Ledin, en Jämtin, en Granström, en Sylwegård, alltså en riktig akne i stjärten! Någon som kan reta upp motståndarna och tända både egna laget och Scandinaviumpubliken. Visst var det roligt i finalserien mot Färjestad för några år sedan, när Ledin tyckte att ”råttet var mågat” och skrek jävla tjockis till Salo i direktsändning. Och när publiken i Borgen sjöng (kanske inte helt PK) ”Kåbergs flickvän heter Per Ledin”!

   • Kommentar avatar
    Maxad, 1 månad sedanSvara

    Måste det absolut vara en leftare som ska in i pp? Kan inte Lasch lika gärna smeka över dom från högersidan?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Allt går. :) Lite mer naturligt för högerskyttar att sätta upp spelet från vänster, men visst ... allt går. Frågan är hur bra det blir.

     Kommentar avatar
     Maxad, 1 månad sedanSvara

     Tänkte att Lasch e så bra, så att han fixar det. Det hade ju gjort urvalet lite större.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Absolut. Jag är tveksam, men inget bör uteslutas.

   • Kommentar avatar
    Pupule, 1 månad sedanSvara

    Hade varit kul om Frölunda inte bara lägger ut bilder på sociala medier i stil med Bragebacken. Tänk om man kunde få en bild på ett hockeymål och spelare med klubba i handen som nöter skotträning. Hallelujah!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

     Klokt.

     Kommentar avatar
     Manne, 1 månad sedanSvara

     Sociala medier för Frölundas del behöver förbättras. Hemsidan likaså.

   • Kommentar avatar
    BENGT ANDERSSON, 1 månad sedanSvara

    En del Bekvämlighet har smugit sig in i Svenska Hockeyspelare nu, mot förr, man måste vara på gränsen till galen om man vill vinna hockeymatcher och bli vinnare, med tanke på Landslaget där man hade mycket mer att önska i detta VM, dessa ord av Rickard Walin från dagens NWT, annars är han på det klara med att FBK får ett kanongäng i vinter inte minst efter gårdagens Bomb att Arvikasonen De la Ros Också ansluter från NHL, trots feta erbjudande inte minst från "Ryssen"
    Men en sak är den gode Rickard säker på att det går inte och bygga femmor för "Pawer" för än man har sammansvetsat gänget, inget kan förutspås på förhand av en grupp bra lirare.

    • Kommentar avatar
     Christoffer, 1 månad sedanSvara

     Vad det skrivs mycket om att Henriksson skulle behöva spela center...
     Henriksson såg bättre ut mot slutet av säsongen när han spelade center mellan (bl.a.) Niederbach och Söderblom jämfört med när han spelade vinge bredvid (bl.a.) Lundqvist och Friberg. Det skrivs väldigt mycket om hur det var flytten till center som fick honom att spela bättre. Jag skulle vilja påstå att det troligvis var ändringen av typen av kedjekompisarna som gjorde att han såg bättre ut.
     Jag har tidigiare jämfört Henriksson med en ung Purre, men man skulle säkert kunna jämföra honom med en ung Hjalle. dvs väldigt smart och kan läsa andra skickliga spelare, men som inte själv driver offensiven.
     I Frölunda såg Hjalle som bäst ut när han spelade som center mellan två tok-offensiva spelare i Fagemo och Lasch. Men allra bäst var Hjalle som vinge tillsammans med Arlbrandt.
     Så, Henriksson bör spela i en offensiv roll bredvid offensiva spelare, men tror inte han behöver spela center för att få ut max av sitt spel.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Goda tankar. Ligger givetvis en del i atr omgivningen betyder en hel del. Dock tror jag fortsatt att Kalle gör sig bäst son center. Efter att fiskat runt lite bland sådana som verkligen kan sporten stärks jag i den övertygelsen. Men goda poänger - absolut.

    • Kommentar avatar
     Ovster, 1 månad sedanSvara

     Fasiken vad du levererar dag efter dag Henrik, tack!
     Jäklar vad bortskämda vi är jämfört med övriga SHL-lag!
     Sommarersättningen betald till dig nu.
     Tycker btw att Leksand ligger väldigt lågt i nyrekryteringar, trodde nog att de skulle vara mer offensiva. Skulle vara intressant att höra Frölundas idé om Valet på Tomkins. Tycker själv att det kan vara ett spännande nyförvärv, men....har man råd att chansa på en såå viktig plats i laget? Trots allt så är det ingra vackra siffror han har genom åren.Även om han har spelat i ett bottenlag så är det ju fortfarande procentuellt man räknar. Man kan ju inte skylla på att det är ett bottenlag, Matt har väl i högsta grad varit medverkande till de dåliga resultaten? Hur som helst, kul värvning men fan vad mycket bättre det hade känts med Erik Källgren.

     • Kommentar avatar
      Ovster, 1 månad sedanSvara

      SHL-lags supportrar menar jag naturligtvis i inledningen...

      • Kommentar avatar
       STM, 1 månad sedanSvara

       Trevlig läsning som alltid!

       • Kommentar avatar
        Janne olsson, 1 månad sedanSvara

        Frölunda har alltid haft svårt vid längre uppehåll ,och efter jul och nyår verkar alla vara slut körda om det har med mängdträningen att gör eller om det sitter mentalt det får de lärde tala om bara en tanke

        • Kommentar avatar
         robert ström, 1 månad sedanSvara

         Ryan kan enbart den variant han gjort i alla år..vi måste ha in minst en forward av toppklass till..någon som kan skjuta...inte passa i alla lägen och en som prickar mål..det är bättre skjuta på mål och inte sikta på krysset jämnt...som man upplever spelarna gör mål...sedan något mkt underskattat är varför skjuter så få inte mellan benen..det är ju en klar lucka där hela tiden...detta sägs från någon som varit målvakt själv...

          Kommentar avatar
          Manne, 1 månad sedanSvara

          Då får det att låta som att det är väldigt enkelt. Sedan kan Lasch skjuta också, inte bara passa.

          Kommentar avatar
          Pupule, 1 månad sedanSvara

          Idag går målvakterna ner oftare och täcker det "femte hålet" på ett bättre sätt än tidigare. Även bättre täckt med klubban vid stående position nu för tiden. Mer vid frilägen dragningar kan öppna upp där. Mer luckor upptill, eller gubbhörnet.

        • Kommentar avatar
         Marcus, 1 månad sedanSvara

         Är Norlinder förlorad för Frölunda nu? Skrivit kontrakt med Montreal.

         • Kommentar avatar
          Micke, 1 månad sedanSvara

          Mattias Norlinder skriver 3-årskontrakt med Montreal tydligen. Madhawk retweetade.

          • Kommentar avatar
           EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

           Kanske MRO kan ge sig på Holmenkollbacken i stället för Bragebacken - om han nu är hemma i Oslo? ;)

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Hahaha ...

          • Kommentar avatar
           Mogge , 1 månad sedanSvara

           Jag läste i ngn tidning att han bör bli kvar i Frölunda. Jag tror det stod i GP.

           • Kommentar avatar
            Göran A, 1 månad sedanSvara

            Kul att tyskarna har en ny "Huhnkackl" i sitt lag.

             Kommentar avatar
             Manne, 1 månad sedanSvara

             Kommentatorerna?

           • Kommentar avatar
            Krille, 1 månad sedanSvara

            Apropå vår publik. Vad hände med det goa råa publiktrycket från förr när hela ena långsidan var en enda stor klack, nu blir vi utsjungna av bortafansen och folk sitter med sina handklappor och skämmer ut sig?! Är det bara jag som ofta tycker att det är en gäspning att se Frölunda nu för tiden om man jämför med det råa draget från förr?

             Kommentar avatar
             Manne, 1 månad sedanSvara

             Heja klapporna! Mer sånt. Inte!

           • Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Här kan ni läsa om Norlinder och Montreal, var ju inte direkt oväntat att kontrakt skulle skrivas, draftad 2019: rakapuckar(punkt)com/blog/EgkaBjmqNQjeGnP

             Kommentar avatar
             Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

             Äh, länkar funkar inte så bra här, men ligger högst på sajten.

           • Kommentar avatar
            Steffo, 1 månad sedanSvara

            Man höjer priset på säsongskort i te mycket men ändå..Hoppas produkten e värd det..


            Lämna en kommentar