Finns skäl för många SHL-klubbar att känna oro


► Kommer ni ihåg förr när man alltid tippade nykomlingar i botten av SHL?
► Kommer ni ihåg att det var av en anledning?
► Kommer ni ihåg att två klassiska klubbar, Brynäs och HV71, skräckkvalade i våras?
► Jag kollar Timrås backbesättning och känner att det är en trend vi ser. Många lag riskerar ”göra en HV71” kommande säsong. Bra eller dåligt, tycker ni?

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***


NYA SHL-LAGET TIMRÅ må ha tappat storstjärnan Jonathan Dahlén (ett andra NHL-försök) men man har smarte sportchefen Kent Norberg (fyller 54 i dag, grattis!) som tycks komma med succégaranti när han får hålla i saker och ting för laget från Medelpad.

Visst, det saknas en eller två spetsforwards (Viktor Lodin och Ottawa väntar kanske en säsong med varandra?).

Visst, det behövs en målvakt som ska tävla med Jacob Johansson.

Rakapuckar.com bild

Men känner jag ”Nubben" – han kallas ju så, Norberg – så lär inte fansen behöva vara oroliga. Det kommer hända saker.

Under tiden, kolla på Timrås backsida, för den går ta mig tusan inte av för hackor.

Kvar sedan tidigare:

Albin Carlsson, Per Svensson och Filip Westerlund, bärande på olika sätt i allsvenskan, spelskicklige Westerlund är känd av Frölundafansen, tuffe och rejäle Svensson (som kan vinna tävlingen om fräckaste hockeyskägget) kommer göra SHL-debut sent inne på sitt 33:e år.

Nya:

Oliver Bohm – TPS, Växjö, Frölunda bland annat.

Tim Erixon – en gång jättetalang, lång AHL-karriär bakom sig, senast i Växjö.

Joey LaLeggia – ni vet han som kan spela både back och forward, i mina ögon underskattad Röglekugge, skicklig, kan ta stora och små minuter.

Didrik Strömberg – den tuffe Sundsvallskillen är ”hemma” efter utflykten till HV71.

Nolan Zajac – offensivt skicklig kanadensare vi känner från Oskarshamn.

Släng in att grunden är kvar i offensiven, skicklighet i Jens LöökeAlbin Lundin, Sebastian Hartmann, Jacob Olofsson, hjärta och stabilitet i Morten Madsen, Jeremy Boyce, Jacob Blomqvist. Erik Andersson (Rögle) och Robin Alvarez (Frölunda) är rätt typ av värvningar, hävdar jag, ”lagom” bra för att gå in i ett fungerande kollektiv, ta ”lagom” med plats, vilja vara med på spännande resa.

Rakapuckar.com bild

Och med allt detta ville jag säga vad då? Jo, följande:

Det vi såg förra säsongen med HV71 och Brynäs som tvingades kvala för att hänga kvar, det vi läste om hur konstigt många tyckte det var med två så klassiska klubbar i den utsatta positionen … jag tror helt enkelt att det är det nya normala.

Kanske för att allt fler toppspelare lämnar Sverige, kvalitetstappen märks, plattar till toppen. jämnar ut.

Kanske för att C More-avtalet är så förbaskat bra att alla 14 klubbar har råd att skaffa sig en rätt konkurrenskraftig trupp.

Det betyder – om jag har rätt – att det är slut på tiden när man hade fog för att tippa lag som Timrå, Oskarshamn, Mora, Karlskrona med flera i botten av SHL-tabellen.

Det betyder att det finns skäl till oro för många klassiska SHL-klubbar, för det räcker inte att ha varit med länge, det räcker inte att vara etablerad, det räcker inte ens att ha ett spelarmaterial (hej, HV71) som får fans och media att tänka LeMat tidigt på hösten.

Rakapuckar.com bild

Startar du dåligt, kommer du in en dålig trend där varje ny motgång bygger på oron, tappar du självförtroendet – då kan det gå illa. Hur illa? Jävligt illa.

Bara för vissa lag? Nej – för alla (eller i fall väldigt många). Så jämnt är det. Det är det som är grejen.

HV och Brynäs fick erfara det 20/21, Frölunda räddades av att den bra hösten varade en bit i januari, hade raset börjat en månad tidigare vet man aldrig …

Jag tror det är många stora klubbar som går in SHL-säsongen 21/22 med en rätt stor dos av ödmjukhet. Man vill kanske studsa tillbaka, man vill kanske gå till slutspel, man vill kanske utmana om att gå hela vägen, och målsättningen kan i sig vara alldeles rätt och riktig.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Men vill det sig riktigt illa så … tja, fråga HV71 och Brynäs.

Det här skapar en enorm spänning, ovisshet, dramatik.

Bra för SHL – eller vad tycker ni?

Rakapuckar.com bild

***

Jag hade den här genomgången av SHL-lagen för en tid sedan, därefter har det hänt en del spännande.

## Skellefteå tappade även Andreas Wingerli till NHL och forwardssidan är tunn nu. Det blir en hektisk sommar för GM Erik Forssell.

## Växjö står helt utan målvakter sedan Erik Källgren dragit till Toronto och Viktor Fasth lagt av. Sportchefen Henrik Evertsson har att göra han också, en på papperet svagare trupp än den förra, gyllene vintern. Viktigt besked att Pontus Holmberg (Toronto) stannar en vinter till.

## Leksand har fyllt på med Kasimir Kaskisuo i kassen, anfallaren Justin Kloos kommer från KHL. Det här känns bra, trots att Marek Hrivik och Peter Cehlarik lämnat.

## Luleå är överens med HV-centern Linus Fröberg enligt Norrbottens-Kuriren. Och det där Linus Omark-snacket, det tycks inte alldeles dött. Finns det plats för Petter Emanuelsson? Vem hugger där, annars?

## Djurgården har AHL-forwarden Paul Carey på gång, parterna överens enligt Expressen.

Rakapuckar.com bild

## Oskarshamn har fått in en spelare vars namn får alla NHL-intresserade att haja till: David Quenneville. Jajamän, släkt med legendariske coachen Joel Quenneville, dessutom är Johnny Boychuk en ingift onkel. Hur back-David är som spelare återstår att se, har mest spelat i ECHL, ungefär AHL:s farmarliga. Även Oskarshamn bygger ett lag som absolut inte går att placera 13-14 per automatik.

## Malmö tappade unge backtalangen Helge Grans till LA Kings men slog i gengäld till med ett maffigt förvärv: Joakim Ryan. Förra tennisstjärnan Catarina Lindqvists son har varit en ”på gränsen till NHL”-spelare (145 matcher) i sex år, flyttar nu till mammas gamla landskap. Dessutom har Mr Madhawk rapporterat att Lance Bouma (Oskarshamn) är klar, plus att Malmö när ett visst hopp om att kunna locka hem förlorade sonen Carl Söderberg. Går den värvningen i lås, bröderna Sylvegård återförenade … mmm,  jag tycker nog Malmö känns småspännande.

## I Färjestad uppges Jacob Nilsson, prestigeförvärv inför förra säsongen, inte få plats. Vem behöver en center med potential?

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 månad sedanSvara

  Du gick igång så på den backsidan alltså, det gör ju inte jag. Tror på ett klassisk scenario där Timrå som nykomling kommer ut första 10-15 matcher, fulla av energi och allt att vinna, plockar sina poäng och krönikörer och expert turas om att skriva ”Den här nykomlingen är inget stryk-gäng” för att sedan sluta på en kvalplats när vi summerar säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Igång och igång, men jag tycker absolut den ser helt okej ut, nog för att man inte ska förutsätta att Timrå blir ett 13/14-lag.

   Kommentar avatar
   PA, 1 månad sedanSvara

   Att Rögle släpper Joey Laleggia är märkligt

   Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Håller med dig, Nolte. Kan mycket väl bli så som du skriver. Definitivt.

   Kommentar avatar
   Richard , 1 månad sedanSvara

   Absolut den backsidan Timrå kommer upp med är definitivt mitt/övre halva av SHL om man får ihop det. Man får inte glömma att Leksands succe säsong inte bara berodde på första femman! Det var först i slutspelet som de trodde att de skulle spela ut motståndarna utan försvarsspel.

 • Kommentar avatar
  Christoffer, 1 månad sedanSvara

  Har skrivit det här tidigare, men personligen så tror jag det faktum att serien stängdes 19/20 ledde till att Oskarshamn och Leksand kunde etablera sig bättre. Vi får väl se under de närmsta säsongerna, men jag tror att du fortsatt har en stor fördel i att ha varit i ligan pga. att du har en kärna som spelat ihop sig och håller en bra nivå. När du går upp måste du troligtvis byta kärna, alt. att alla får nya roller.
  När det gäller både Brynäs och HV71 så har klubbarna missköts under flera år (främst Brynäs) Om inte Brynäs skärper sig är det nog bara en tidsfråga innan dom åker ut likt MODO och andra forna storlag.
  Så jag tror personligen inte att detta är nya normala, utan att det är en effekt av corona.

   Kommentar avatar
   Nolte, 1 månad sedanSvara

   Medhåll. Årets säsong hade inga nykomlingar. Året innan va det Leksand & Oskarshamn, och båda parkerade på kvalplats då.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Absolut en fördel att få ett etableringsår, så att säga.

 • Kommentar avatar
  Frippe, 1 månad sedanSvara

  Nubben borde vara portad från Scandinavium kalla kårar när man minns hans värvningar och utköp....

   Kommentar avatar
   Conta , 1 månad sedanSvara

   Mycket stort medhåll på det, Nubben fördärvade Frölunda med sin prägel.. Martin, Pluss försvann, en av de bästa utländska spelarna Frölunda värvat. Borde vara skottpengar på Nubben när han passerar stadsgränsen till Göteborg...

   Kommentar avatar
   CK, 1 månad sedanSvara

   Äh…Nubben värvade väldigt bra spelare till Frölunda som tyvärr blev ett betydligt sämre lag.

   Kommentar avatar
   Guppy, 1 månad sedanSvara

   Var det inte Lill Kenta och Nubben som tyckte Kallio var slut som spelare ?

 • Kommentar avatar
  HL, 1 månad sedanSvara

  Intressant uppdatering, bra. Men ”stora minuter” och ”små minuter”….det finns inte:-).

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Haha ... du har rätt i det. Slarvigt. Medger. Men fasen ... det ÄR ett lättfattligt och bra uttryckssätt, kan inte riktigt släppa det. Dock ska jag försöka hitta bättre.

   Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Snarare färre minuter och fler minuter då.

 • Kommentar avatar
  Anders V, 1 månad sedanSvara

  Tror på ett annat scenario i framtiden. Cmores pengar är lika för alla klubbar, däremot sponsor och publikintäkter kommer göra stor skillnad i framtiden. Varför?
  De flesta kommuner kommer inte ha råd som vissa norrlandskommeuner gjort, gå in med 10-tals miljoner i stöd i form av grattishyror mm. När de samtidigt har problem med skola och ålringsvård. Storstadsklubbarna sitter på en enorm tillgång. Kommer de klara av att förvalta den?

   Kommentar avatar
   Per, 1 månad sedanSvara

   Hoppas du har rätt. Annars är hockeyn illa ute. Det går inte i längden att lag som inte generar intresse erhåller lika mycket pengar som tex Frölunda. Ersättningen från cmore borde naturligtvis vara beroende av lagets förmåga att väcka intresse så att lagen med det största intresset kring sig belönas mest vilket är bra för produkten på lång sikt. Att ha ett shl med 14 Oskarshamn eller 14 Frölunda är en jäkla skillnad vad gäller sponsorer och intresse.

 • Kommentar avatar
  DD, 1 månad sedanSvara

  Svårtippat, så klart, men vågar mig på några påståenden.
  Leksand missar top-6.
  Brynäs, Oskarshamn och Timrå slåss i botten.
  DIF missar playin. Nordamerikanska coacher funkar oftast dåligt i Sverige. Svag trupp och osäker hälsa på Josefsson.
  Frölunda kommer top-6.
  Växjö och Rögle kommer inte spela final.
  Luleå går som längst till semi.
  Real Färjestad vinner inte guld.
  Får se hur många jag får in…

  • Kommentar avatar
   Göran A, 1 månad sedanSvara

   Timrå, med dagens trupp, kommer att få det riktigt tufft i SHL.
   Behövs ett par lyckade värvningar för att undvika nedflyttning.
   Nubben får försöka trolla fram några gubbar....

   • Kommentar avatar
    Pippo, 1 månad sedanSvara

    Kan tipsa om Kasimir Kaskisuos youtubekanal. En intressant målvakt enligt och ska bli roligt att se hur det går för honom.

    • Kommentar avatar
     Tillfällig föräldrapenning , 1 månad sedanSvara

     Att vem som helst kan åka ur SHL blev tydligt. Jag tror resultaten av den insikten inte är enbart ödmjukhet utan att de större klubbarna kommer vilja ha in ett eller två lag till för att få in lite mer stabilitet.

      Kommentar avatar
      Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

      Med bantad budget förra året och ordebtligt bantad kommande år. Ca 10 miljoner så tror jag det är risk för botten. Mycket hänger på vilka målvakter som kommer in och hur de presterar. Växjö kommer inleda med en väldigt tunn trupp.

    • Kommentar avatar
     Erik, 1 månad sedanSvara

     Svårt att se det så: problemet för HV satt och sitter i väggarna, i en klubb nästan helt utan konkurrens om uppmärksamheten och eventen i sin region, ligger myten om klubbens storhet nära till hands. HV har egentligen inte haft stabil framgång sedan första decenniet på milleniet, om man ser till frekventa och regelbundna semi-/finaler. På tidig höst Rahm på presskonferenser och sa helt ärligt att laget hade spelat bra i 50 min och väldigt bra i 10 när de sög i 50 och var ok i 10 (tänker särksilt på första Frölunda-HV) men att sportchefen för en klubb med så höga ambitioner inte fick slaganfall av ett sådant framträdande är en gåta. HVs fall var kantrat av felvärvningar och inkompetens.
     Brynäs är en liten knepigare historia, som sänkte ambitionerna och skulle spela på ett visst sätt, men... jag inte vad som inte gick vägen där.
     Oavsett, grejen med nya playout är att ett lag ska ned: hela havet stormar, 13 stolar 14 deltagare. Man kan inte, som HV, bränna 4 månader i luften och tro att det ordnar sig. "Vi tar sista slutspelsplatsen och sedan vinner vi SM-guld, som -95" som HV-fansen brukar säga.

     • Kommentar avatar
      VF, 1 månad sedanSvara

      Tunga tapp för Rögle Éric Gélinas lämnar nu med.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Seider Gelinas, Melart Folin. Växjö och Rögle är de tappar flest spelare av klass. Skellefteå och Leksand där efter. Allt lite baksmäll av att vara framgångsrik.

       Kommentar avatar
       Allen , 1 månad sedanSvara

       Ja, så är det tyvärr i SHL. Vinner du eller det går bra så har du inte mkt kvar av samma lag säsongen efter.. Så då blir det att bygga nytt.

       Kommentar avatar
       Manne, 1 månad sedanSvara

       Precis, Allen. Inget att gnälla över.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Tur att du är här och gnäller, Manne.

       Kommentar avatar
       Manne, 1 månad sedanSvara

       Herr Lakers: Är inte här och skriver mer än dig. Gnäller? Nix. Det är du som gnäller, om du läser igen. Över spelare som lämnar.

     • Kommentar avatar
      Ted, 1 månad sedanSvara

      Gelinas e väll inget tungt tapp? Alla problem som uppstod i egen zon för Seider va Gelinas skyldig till.


      Lämna en kommentar