Frölunda har hopp om OS-spelare redan på lördag


► I morgon tisdag tar OS slut för antingen Jan Mursak (Slovenien) eller Mattias Nörstebö och Mats Rosseli Olsen (Norge).
► Blixtflyg hem? Spel redan på lördag mot Örebro?
► – Det finns väl en plan, sedan får vi ha lite fingertoppskänsla, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Rakapuckar.com bild

Vem eller vilka av Mattias Nörstebö, Mats Rosseli Olsen och Jan Mursak slås ut ur OS redan på tisdagen? Och kan Slovenien eller Norge störa Ryssland på onsdagen? Foto: TOMMY HOLL (mittenbilden) 

 

NORGE MÖTER SLOVENIEN i det här kvartsfinalkvalet, vinnaren ska sedan upp mot Ryssland i kvarten.

För någon eller några av de tre Frölundaspelarna tar OS slut på tisdagen, för den eller de kvarvarande sannolikt på onsdagen.

Då är frågan: försöker Frölunda boka flygbiljetter och få hem spelarna extra snabbt?

– De finns väl en plan, vi tittar på vad vi kan göra, men det är inte helt enkelt, vi får avvakta och se hur det går, säger Fredrik Sjöström.

Jan Mursaks Slovenien har hemresa bokad den 23:e, hur det är med Norge är oklart, men för att hinna till spel med Frölunda mot Örebro på lördag krävs att Sjöström & Co agerar resebyrå.

Sedan ska spelarna vara redo för SHL-spel så snabbt in på OS-äventyret också.

Tveksamt, va?

– Vi får ha fingertoppskänsla, känna av hur de mår. Klart att vi vill använda spelarna om de är fräscha, så enkelt är det, men vi måste också tänka till lite om de inte är hundra, klargör Sjöström.

Detta om spelarna ens är hemma i Sverige i tid till matchen mot Örebro.

– Vi får se om det går att lösa flygbiljetter, hur mycket vi tjänar på det, är det bara några timmar så är det väl tveksamt.

Förlorar Slovenien på tisdagen skulle Jan Mursak, rent principiellt, kunna ta ett onsdagsplan hem, ha torsdag/fredag på sig att ställa om, hämta andan och vara redo för spel på lördag.

Det samma gäller förstås Mats Rosseli Olsen och Mattias Nörstebö.

Om det nu är värt att slita på spelarna för en enda match. Jag är tveksam till att det blir så.

Rakapuckar.com bild

***

Filip Westerlund spelar en match till med allsvenska Björklöven i veckan, sedan ansluter han till Frölunda, ”Löven-kompisen” Oliwer Fjellström är redan hemma.

Westerlund och Jacob Peterson är så kallade namngivna juniorer, kan lånas ut igen till Björklöven trots att deadline (15/2) passerat, Fjellström kan det inte.

***

Rasmus Dahlin får kanske ta klivet ner från läktaren och i alla fall in i båset när OS-landslaget spelar kvartsfinal borta i Sydkorea på onsdag, detta om inte Jonas Ahnelöv kan spela.

Ändå är Rikard Grönborgs matchning av supertalangen en snackis, själv tog jag upp det i den här texten förra veckan.

Frölundatränaren Roger Rönnberg är föga förvånande  diplomatisk och avstår från att tala i rubriker:

– Jag har fullt förtroende för förbundskaptenen, bara de i ledningen som har full info och vet varför de fattar olika beslut. Jag vet hur det är att vara i deras roll, lätt att gå hemma och tycka en massa. 

** Tittar du något på OS eller har du fullt fokus på Frölunda och SHL?
– Jag kollar med ett öga bara, faktiskt, än så länge. Det har varit fullt på det här (Frölunda).

Rakapuckar.com bild

***

Ni minns säkert (jag skrev om det här) att Frölundas spelare övertalade Roger Rönnberg att ge dem förra veckan ledigt.

Det beslutet fick han inte ångra:

– Det syns att det var bra. Jag är ofta svårövertalad när det gäller vila, men jag är glad att vi la planeringen som vi gjorde. Jag ser nu att det är tillbaka en glädje, en lust, en … luft i omklädningsrummet. Killar som kommer hit och vill träna hårt, vet att de fått en ledighet, men då måste de stoppa in huvudet och träna hårt nu.

För de av Frölundas lirare som är kvar hemma i Sverige är det tre dagar med riktigt tuff träning som gäller, det inleddes på måndagen, alla var med, utom …

– … Simon Hjalmarsson. Han är sjuk, men det ska nog inte vara någon fara.

Fys 45 minuter.

Ispass 1.10.

Lunch.

Ytterligare ett ispass.

Så såg måndagen ut, liknande tisdag/onsdag. Rönnberg om detta:

– Skillnaden jämfört med den normala verksamheten är att eftermiddagen görs för för alla. Annars har vi individuell träning då, styr belastningen efter olika individer, en 17-åring tränar med annan intensitet än en 35-åring. Men nu under uppehållet drar vi alla över en kam.

Rakapuckar.com bild

Förkval till OS-kvartsfinaler, tisdag:
USA–Slovakien (04.10)
Slovenien–Norge (08.40)
Schweiz–Tyskland (13.10)
Finland–Sydkorea (13.10)

Kvartsfinaler, onsdag:
Sverige–Schweiz/Tyskland (13.10)
Tjeckien–USA/Slovakien (04.10)
Ryssland–Slovenien/Norge (08.40)
Kanada–Finland/Sydkorea (13.10)

* Ja, jag skriver Ryssland och inte OAR, alla vet ju ändå att det är det ryska landslaget som spelar.

** Fakta från aftonbladet.se.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
4 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rasmus, 3 år sedanSvara

  Angående Rasmus D, jag skriver som jag gjorde i Sannys inlägg.

  Jag tror den stora nedsida med att ”missbehandla” Rasmus D inte främst ligger i denna turnering, utan för framtida VM och OS. Grönborg har gjort sig lite känd i Sverige med att han har så bra kontakt med sina NHL-svenskar, då är det märkligt att inte bygga en bra relation med killen som kan bli den bästa backen i världen inom ett par år. Lägg dessutom till att han draftas först och lär hamna i ett lag med en negativ trend i sitt spel som lär dras i botten och således åka ut tidigt i Stanley Cup. På samma sätt är det märkligt att hoppa över spelare som Elias P och Victor O, som toppar mål- och poängligan i SHL och som båda kommer att bli stora i NHL. Det känns som att det är lågt framtidstänk.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Jag förstår hur du tänker, Rasmus, men jag tror inte Rasmus på något sätt får en bättre eller sämre känsla för spel i landslaget beroende på vad som händer i Sydkorea. Jag tror han är glad för att vara med i truppen, hade hoppats på mer spel, men inte tackar han nej till ett VM om några år på grund av detta. Jag tror verkligen inte det.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 3 år sedanSvara

   Okej, kanske. Jag vet inte, jag vet däremot att Per Mårts hade en dålig relation med spelarna i NHL, att han förbisåg spelare som borde fått spela och att det var väldigt mycket "nej tack" när han coachade laget. När Grönborg, med bra kontakt, sen tog över så fick vi det kanske bästa laget Tre Kronor haft i ett VM. Det räcker liksom inte att bara ha med spelare som gått in i slutfasen av sin karriär men som varit riktigt bra förr (tänker typ Kronwall, Fransson mfl.), för det gör att framtida spelare inte kommer välja att vara med. Det är inte första gången Grönborg struntar i spelare med riktigt bra kvaliteter för "svågerpolitik" - Under World Cup så nobbades ju John Klingberg och Gustav Nyquist, trots att den senare var en av få svenskar som valde att ställa upp i VM -16 till exempel. Jag tror det kommer sätta sina spår i svensk hockey framöver.

 • Kommentar avatar
  Patrik, 3 år sedanSvara

  Är det klart vilka segrare i kvartsfinalerna i OS-hockeyn som sen får mötas i semifinalerna?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Sverige får Kanada/Finland om det blir seger i kvarten.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 3 år sedanSvara

   Nu är du väl snabb på knappen, det kan ju lika gärna bli Syd Korea om de skulle slå Finland och sen Kanada! ;-)

   Kommentar avatar
   Rasmus, 3 år sedanSvara

   ... Fast utan särskrivning :-|

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Haha ...

 • Kommentar avatar
  Sanna, 3 år sedanSvara

  Grönborg är en sopa, man blir så förbannad över att se Rasmus på läktaren, V.Olofsson hemma i Sverige, Elias i Växjö. Självklart skulle dessa spelarna varit med till OS, medans Skellefteås klart överskattade kedja skulle vart kvar hemma i Sverige. Den amerikanska tränaren verkar dock lida av liknande IQ brist som Grönborg, att inte ta ut Lasch till det amerikanska laget är så dumt att det borde vara brottsligt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Oj, oj – hårda ord. :) Jag tyckte Skellefteåkedjan var utmärkt senast. Men ... fritt fram för åsikter.

 • Kommentar avatar
  Gustav, 3 år sedanSvara

  Anton Blidh skrivs det om i GP. Har vi inte nog med brunkare?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Det skrev jag om en för en tid sedan, att Fredrik Sjöström och Frölunda har dialog, gärna skulle vilja, om Anton vill. "Vi gillar Anton", som Sjöström uttryckte det.

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 år sedanSvara

   Gillade Blidh skarpt när han spelade i Frölunda, ser gärna att han kommer tillbaka. Dock är du helt rätt ute, Gustav. Om man kollar på vad som försvinner till nästa säsong, så är inte Blidh den spelartyp vi behöver. Vi har redan MRO,Stålberg,Friberg & widerström. Så tajmingen kanske är lite fel i så fall, om man inte kan ta ett obekvämt beslut och göra sig av med Friberg kanske? Ja, han river och sliter, men det gör Blidh också, och han väger tyngre i närkamperna än Friberg.


Lämna en kommentar