Jag hoppas och tror att 500 snart är fler


► 500 åskådare från 15:e oktober. Den dagen tar Frölunda emot Växjö.
► Vilka fans blir de lyckliga utvalda?
► – Vi säger det när beslutet fattats, klargör presschefen Peter Pettersson Kymmer.

Rakapuckar.com bild

Mikael Damberg och Amanda Lind vid dagens presskonferens. Foto: SVT (skärmdump)


TANKEN ÄR ATT detta ska ske på ett regeringssammanträde den åttonde oktober, det framgick vid dagens presskonferens med kultur- och idrottsministern Amanda Lind samt inrikesministern Mikael Damberg.

Det ska till en, tror jag, dramatik ökning av smittspridningen i Sverige för att regeringen inte ska klubba ökningen från 50 till 500.

Då är frågan: hur ska en klubb som Frölunda välja ut vilja 500 som får gå? Vilka blir de lyckliga som får chansen redan mot Växjö Lakers den 15:e oktober, dagen från vilken de nya bestämmelserna är planerade att gälla?

Jag anade att Frölunda inte hade ett färdigt svar att ge, testade ändå att texta presschefen Peter Pettersson Kymmer som snabbt återkom med: 

– Vi säger det när beslutet fattats.

Rakapuckar.com bild

Alltså den åttonde oktober. Frölunda har cirka 4000 säsongskort sålda, här är även partners inräknade. Det är, som jag förstår det, ur den här gruppen som 500 ska väljas ut. Exakt hur detta sker, där får vi vänta på Frölundas besked.

Kanske gör man som Hammarby (fotboll) och lottar? Låter slumpen avgöra, får fram 500 personer, räknar sedan bort dessa till nästa hemmamatch då 3500 återstår, och så vidare.

– Det kommer bli ett lotteriförfarande. Vi lottar ut bland säsongskortsinnehavare och sponsorer, sa Hammarbys VD Henrik Kindlund till Aftonbladet just efter dagens presskonferens.

Från 50 till 500 åskådare är kanske inte något som får idrotten att jubla. Men man måste börja någonstans. Så var det i Danmark, vill jag minnas. Så hoppas och tror jag det blir i Sverige också.

Precis som förra gången firma Lind & Damberg höll en presskonferens fick jag en positiv känsla. FHM:s Anders Tegnell och statsministern Stefan Löfven dödade effektivt den – men jag vägrar ge mig.

Rakapuckar.com bild

Det är roligare att vara optimist, och jag lyssnade noga till Amanda Lind i dag. Hon pratade om att regeringen gett folkhälsomyndigheten (FHM) i uppdrag att titta på ”ytterligare lättnader”, att hon inte ”utesluter fler åtgärder framöver”, och att det kan komma ”löpande förändringar när FHM tycker det är okej.

Fortsatt så att Anders Tegnell är huvudfigur i det här dramat.

Men Lind berättade också att representanter för idrotten (och kulturen) nu bjuds in till ett ”publikråd” för att ”mer strukturerat diskutera situationen.”

Schweiz kommer jobba med två tredjedelar av sittplatspubliken på hockey, Finland med sitt 500 per (avskild) sektion, och nu är jag kanske naiv igen, men jag tror så här:

Snart kommer även Sverige använda sig av en sådan modell.

500 från 15:e oktober, se så det fungerar (varför inte?), därefter tillåta betydligt fler att se idrott, sannolikt enligt något slags procentmodell.

Ska vi säga från förste januari?

Rakapuckar.com bild

Det är inte vad idrotten hade drömt om, det betyder fortfarande att det är en krisartad situation, men det är i alla fall ett steg på vägen mot något bättre.

Ibland får man nöja sig med det lilla. Och det faktum att det inte utlovades några pengar (utöver den miljard som tidigare beslutats om) säger mig att regeringen inser att idrotten snart behöver kunna klara sig själv. 

Intressant fråga 1: Ska arenornas restauranger och besökarna där räknas in i 500? Lite osäkert nu när reglerna ändrats så att inte alla utom 50 måste fly när någon på en pub plockar upp en mick och en gitarr. Borde väl gälla idrottsarenor också då, när en klubba och puck kommer fram, eller? Mja, kan bli så att det är upp till polisen på respektive ort att bedöma om restaurangen (eller logerna) tillhör arenarummet eller ej.

Intressant fråga 2: I de här 500, ska spelare och ledare räknas in? Jag tolkade Amanda Lind som att svaret är nej, detta eftersom man inte räknar in spelare/ledare i dagens 50, och Lind såg ingen ändring här.

Nå, summa summarum: 

Undantag från 50-regeln ska beslutas 8/10, 500 sittande kan tillåtas från 15/10. En meters avstånd gäller. Två i samma sällskap, till exempel en förälder och ett barn, kan sitta tillsammans.

 

Rakapuckar.com bild

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050

***

Så här kommenterade SHL dagens regeringsbesked, klicka på länken eller läs nedan om ni hellre vill:

I dag meddelade regeringen att man avser fatta ett beslut den 8 oktober som ska träda i kraft den 15 oktober, som innebär 500 sittande åskådare med minst 1 meters avstånd till varandra. Ett beslut som avses fattas om smittspridnings situationen tillåter. SHL anser att dagens besked inte reflekterar förutsättningarna till att bedriva trygga evenemang och önskar en procentbaserad höjning framöver.

– Vi befinner oss i en pågående pandemi och har oerhörd respekt för frågans komplexitet. Dock anser vi att dagens besked inte utgår från elitligornas kapacitet att bedriva trygga evenemang. En procentbaserad höjning skulle medföra att både den lilla och den stora aktören kan bedriva trygga evenemang utifrån respektive förutsättningar, säger Michael Marchal, VD SHL.

– Trygga evenemang har varit vår fokus från start. Vi är inga smittskyddsexperter så vi lyssnar till den expertis och riktlinjer som finns. Med grund i det vill vi inte öppna arenorna fullt ut, vi vill däremot kunna anpassa evenemangen och tillåtas hålla evenemang utifrån våra förutsättningar till att skapa trygga evenemang, något vi anser att dagens besked inte reflekterar, fortsätter Marchal.

Svenska Ishockeyförbundet har tillsammans med ligorna arbetat med ett publikprotokoll sedan en tid tillbaka, för att se över hur svensk ishockey kan bedriva trygga evenemang under rådande pandemi. Genom arbetet med publikprotokollet, och den goda dialogen med Folkhälsomyndigheten och regeringen, har svensk ishockey tagit fram en rad åtgärder för att minimera trängsel och folksamlingar i arenorna.

Alltifrån en sektionering av arenan, ett utökat antal in- och utsläpp, utökad och/eller ambulerande kioskverksamhet samt information innan och under arenabesöket ger oss förutsättningarna till att bedriva evenemang där åskådarna kan hålla korrekt fysik distans. Dessutom kan personliga biljetter användas till hjälp för en eventuell smittspårning. Förutsättningar som andra delar av samhället, som tillåts ta in ett betydligt större antal personer, ej besitter.

– Dagens besked från regeringen i publikfrågan signalerar ett viktigt första steg i att, på ett ansvarsfullt sätt, få publiken tillbaka i våra ishallar och arenor. För den breda ishockeyverksamheten är beskedet bra medan det för elitverksamheten, främst på herrsidan, fortsatt innebär stora ekonomiska utmaningar. Till syvende och sist är möjligheten att ta in mer publik en överlevnadsfråga för våra elitklubbar, säger Anders Larsson, ordförande, Svenska Ishockeyförbundet.

– Det extra statliga stödet på 1 miljard kronor till idrotten för hösten kommer att ha stor betydelse samtidigt som vi inser att det kommer att vara långt ifrån någon full kompensation för den ekonomiska skada som uppstår. Svensk ishockeys särskilda publikprotokoll kommer uppdateras för att vägleda klubbarna och lägga grunden för ett fortsatt ansvarsfullt sätt att ta emot publik i våra hockeyarenor och ishallar på olika nivåer runt om i landet, fortsätter Larsson.

I en tid då vi alla prövas svårt vill SHL tillåtas ta ansvar, och bidra till ett samhälle i kris.

– Vi anser att vi kan ta ansvar för trygga evenemang för en större andel besökare utifrån den dialog och riktlinjer vi fått till oss från Folkhälsomyndigheten och regeringen, säger Michael Marchal.

– Utöver det behövs vår roll i samhället mer än någonsin. Kraftiga publikrestriktioner slår oerhört hårt mot våra klubbar och ett större ekonomiskt statligt stöd är ett måste. Vad händer med vårt samhälle om vi och våra klubbar inte kan bidra med den sysselsättning vi står för runt om i landet, årliga bidrag till statskassan, fritidsaktiviteter för tusentals barn, gemenskap och underhållning för alla supportrar och stoltheten för orten?

– Genom elitverksamheten driver vi breddverksamhet och ett väldigt stort och viktigt arbete på såväl lokal som nationell nivå. Vi behöver ges förutsättningarna till att ta vårt samhällsansvar, avslutar Marchal.”

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Per, 2 veckor sedanSvara

  Den viktigaste parametern är smittspridningen, den kommer att avgöra storleken på publiken.

  • Kommentar avatar
   Peter Paegle , 2 veckor sedanSvara

   Man får hoppas att smittspridningen avtar , och att man snart kan få njuta av livehockey

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 2 veckor sedanSvara

    Jag tyckte också det lät som att det kunde finnas öppning för ytterligare ökning av publiken framöver...
    Nå, om de ska tillämpa lottning av de 500 platserna, antar att de kommer fördelas med någon slags kvot mellan sponsorer och säsongskortsinnehavare?

    • Kommentar avatar
     Frölundasupporter, 2 veckor sedanSvara

     Lotta bland partners tycker jag låter bäst.

     • Kommentar avatar
      Erik Andersin, 2 veckor sedanSvara

      Frågan är hur lottning skulle gå till för familjer/kompisar som ofta går på matcher tillsammans.
      Det lär ju bli svårt att få ihop ett sällskap om två om det lottas helt slumpmässigt.

      • Kommentar avatar
       Martin, 2 veckor sedanSvara

       Tänk om de kunde maximera antalet klappor också...

        Kommentar avatar
        Manne, 2 veckor sedanSvara

        Ja, verkligen. Jag älskar klapporna, tjoho.

        Kommentar avatar
        Manuel, 2 veckor sedanSvara

        En av få positiva saker med årets säsong... färre klappor

      • Kommentar avatar
       Sture, 2 veckor sedanSvara

       Väntat beslut men tydligen klarade man inte av att hålla avstånd när det var 50 st på en match i SHL så jag är rätt tveksam till mer än 500.

       • Kommentar avatar
        Pontus, 2 veckor sedanSvara

        Intressant fråga 3: Är det bättre att spela matcherna i Frölundaborg för att skapa grymt tryck?

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

         Inte intressant fråga av den enkla anledningen att Frölunda bestämt sig för att spela i Scandinavium.

         Kommentar avatar
         Pontus, 2 veckor sedanSvara

         Vi stryker intressant och ser det som en vanlig fråga :), dessutom var det en rejäl överdrift att skapa "grymt" tryck på 500 pers. Då är det inte inga oklarheter kring arenaval. Tror du att någon klubb, SHL eller HA kommer att leta sätt att kringå eller kommer det följas till punkt och pricka? Har ingen konkret tanke men exempelvis att man fyller upp sina resturanger samt fyller arenan eller liknande

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

         Ja, garanterat kommer klubbar med egna restauranger och loger göra ett försök. Spännande att se hur det går.

         Kommentar avatar
         Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

         Växjö kommer troligen få tillåtelse för folk i logerna utöver de 500 precis de fick när det var 50.

       • Kommentar avatar
        HL, 2 veckor sedanSvara

        Lyckligt utvalda? Se en match i ett princip folktomt Scandinavium? Hur kul är det?

        • Kommentar avatar
         Göran A, 2 veckor sedanSvara

         Hmmm, 50 eller 500 i scandinavium kvittar, det blir en torftig upplevelse vilket som.
         Och att byta till Frölundaborg känns meningslöst.

          Kommentar avatar
          Manne, 2 veckor sedanSvara

          De kan inte byta till Frölundaborg av bland annat den anledningen att det är bättre ljus, bättre för journalister etc i Scandinavium. Har också med reklam bland annat att göra.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

          Primärt att Scandinavium är bättre för exponering av partners/reklam. Sedan spelar nog TV:s möjligheter roll också.

        • Kommentar avatar
         Tobba , 2 veckor sedanSvara

         Kommer inte bara att bli seriekortsinnehavare som delar på biljetter. Naturligtvis är sponsorer som betalar mellan femtiotusen och upp till flera hundra tusen intresserade av biljetter också. Blir svårt att neka den som betalar kanske 50.000kr för en plats. Och det är ju ändå ganska många.
         Skönt att det inte är jag som tar ett sådant beslut. Hur man än gör så kommer många att bli besvikna.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

          Som jag skrev, i gruppen "säsongskortare" är även partners inräknad. Det är sannolikt enbart ur den här gruppen 500 kommer hämtas.

          Kommentar avatar
          Manne, 2 veckor sedanSvara

          Definitivt så. Sedan håller jag med HL. En match med 500 i Scandinavium, hur kul är det. Visst, bättre än 50 men ändå långt ifrån vad alla är vana vid.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

          Visst är det så, Manne. Hade så gärna sett fler. Men jag hade inte förväntat mig mer än detta. Därav viss optimism hos mig ändå, först 500, sedan fanns öppningar för mer.

        • Kommentar avatar
         Anton, 2 veckor sedanSvara

         Vet du hur det blir för Frölunda nästa år när man ska spela Spengler Cup i december? Nu när JVM ska spelas i Kanada istället kanske det blir ändrat eller vad tror du?

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

          Får kolla detta.

        • Kommentar avatar
         FBK-Fimpen, 2 veckor sedanSvara

         Kollar oftast hockey på TV, men herregud vad publiken saknas och där kanske 500 kommer kunna skapa en viss ljudkuliss iaf... men tänk att kunna få se mitt FBK i Scandinavium igen. Känns som hockey-dröm idag...
         Swishar en hundring till dig Leman, för även om jag är FBKare så gillar jag hockey i stort och du skriver alltid intressanta artiklar. Tack!

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

          Väldigt kul att du gillar att läsa vad jag skriver. Blir glad. Tusen tack för att du är villig att betala för journalistik. :)

          Kommentar avatar
          Daniel B, 2 veckor sedanSvara

          Fbk-are är hjärtligt välkomna hit. Ju fler vi är, desto bättre.

        • Kommentar avatar
         Hubbe, 2 veckor sedanSvara

         Om de nu ska ”lottas” ut vilka som får se matcherna.. då måste man gå ut i tid. Å medella,typ.. sec.. rad.. plats nr.. Tänker de e ju rätt många pappersbilljettet..i omlopp..Forza VF.. Tänker på företag mm..

         • Kommentar avatar
          Hubbe, 2 veckor sedanSvara

          De E nått TT med tekniken..

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

           Verkar så i dag. Men inte när jag själv kommenterar. Konstigt. Inte hemma nu, ska ta bort kopiorna sedan.

         • Kommentar avatar
          Hubbe, 2 veckor sedanSvara

          Suddgummi.. Funkar det... Skratt. Ha de gött.

          • Kommentar avatar
           Niklas, 2 veckor sedanSvara

           Tycker SHL skrivelse är klockren och precis såhär det måste gå till i samhället nu covid-19 är inte över och kommer hålla på långt framöver på ett eller annat sätt ... skapa säkra evenemang med % antal kan klubbarna göra lika säkert som att 1000 tals människor trängs på Ikeas resturang och lagerhyllor varje dag... en idrottsarena är säkrare än Ikea eller Mcdondalds . Ex antal personer per sektion med avstånd och fler ingångar med handsprit vid sektionerna osv... men bra 500 per är en början

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

            Jag håller fullt ut med. Har ju skrivit om detta. Men som jag svarade Manne, hade inte förväntat mig mer än vad som i går presenterades, därför känns det ändå som ett vettigt första steg.

          • Kommentar avatar
           caroline runerås, 2 veckor sedanSvara

           kan vi gissa på att sponsorerna går först

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

            Det tror jag inte, gissningsvis kommer ett urval göras där alla säsongskortsinnehavare är med, såväl partners som "vanliga" supportrar.


          Lämna en kommentar