Hjalmarsson hoppas på "boost" i annan klubb – som center


► Simon Hjalmarsson, 32, kallade Frölunda för sitt hem. Nu får han inte vara kvar. Hur mår man då?
► Jag hade ett långt, intressant snack med veteranen som sa:
► – Efter jul var det ett haveri både för laget och mig personligen.
► Simon gav en mycket intressant inblick i hur Frölundaspelarna egentligen mådde den gångna säsongen – och vad som borde göras. Ledtråd: våga vara olika, som Ryan Lasch var.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Tiden i Frölunda är över för Simon Hjalmarsson. Han reflekterar över detta och den gångna säsongen i texten nedan. Foto: C MORE (skärmdump) 


SPELARE SOM VÄLJER bort ”sin” förening kritiseras gärna av fans, det är bristande klubbkänsla hit och ”legoknekt” dit.

Men när klubben du viil spela för inte vill ha dig då?

Smålänningen Simon Hjalmarsson, juniorfostrad i Frölunda och med fem A-lagssäsonger bakom sig, visste tidigt vad som väntade:

– Freddan (sportchefen Fredrik Sjöström) var schyst och berättade för mig någon gång i mars. Men jag förstod ju, när andra spelare skriver på, då vet man att det inte blir något.

Rakapuckar.com bild

** Hur känns sådant egentligen. Man vill, men får inte, vara kvar.
– Tungt när man varit här i fem år och trivts superbra. Det känns som hemma, jag gjorde mina juniorår här, klart att det är tråkigt besked att få. Men för min del är det kanske bra med en ny utmaning, det kan ge mig en "boost" att komma tillbaka till den spelare som jag vill vara. Det var en tuff säsong för mig i år.

** Att spela med vetskapen att man inte ska fortsätta, hur är det?
– Jag la det åt sidan helt, ville avsluta på ett så bra sätt som möjligt, både för lagkamraternas skull och för klubbens skull, har gjort det jag kunnat. Jag var i klubben så länge, nu när jag lämnar, det finns absolut inga hard feelings, så att inte göra sitt bästa … det finns inte på kartan.

Mycket har sagts om Frölundas senaste säsong, den som påminde väldigt mycket om den förra, alltså ”Upp som en sol, ner som en pannkaka.”

Simon Hjalmarssons form följde lagets och det var spännande att ta del av hans tankar. Den som sett Frölunda i vinter, den som läst texterna på den här sajten, hon eller han känner nog igen sig:

– Det är ju en helhet. Det började bra, tyckte det kändes bra för mig i kedjan (ofta med Jan Mursak och Lucas Raymond), men problemet – vi fick inte in pucken. Och sedan efter jul var det ett haveri både för laget och mig personligen. Det kändes som vi fick jobba hårt utan att få något gratis. Alla vinster vi tog var när vi jobbade stenhårt, vi fick inte bjuda på någonting. Det kändes aldrig som att det flöt på. Efter jul, det var bara riktigt gnuggande kan man säga, det blev aldrig den där sköna känslan att ”Fan, vi kan lira lite också.” Det var vår styrka tidigare, visst kunde vi vinna matcher med gnugg, men vi kunde också vinna genom att vara ett skickligt lag, få lite lättare resor än att behöva jobba röven av sig för varje poäng.

Rakapuckar.com bild

Till slut tog bensinen slut för Frölunda, det kändes så i kvartsfinalen mot Rögle där två disciplinerade insatser mot Djurgården (2–1 i åttondelsfinalen) aldrig var nära att kunna följas upp.

– När man måste jobba så hårt för varje seger, då är det svårt att orka. Det slet hårt på oss, kändes som om vi inte riktigt hade energin som krävdes när det väl gällde, andra lag hade haft en behagligare resa. Tidigare år har vi kunnat vinna på enklare sätt. När det inte fungerat, då måste man förstås jobba hårt för segrarna, men ska man göra det tre gånger i veckan, det tar ganska mycket energi. Man får alltid jobba i motvind, känns det som, resonerar Hjalmarsson.

Oförmågan att göra mål blev till slut en för tuff motståndare. Känslan man fick var att Frölunda inte riktigt ”trodde på det” under andra halvan av säsongen – Simon Hjalmarsson vidimerar den bilden:

– Jag minns vissa matcher där det kändes som vi hade kontroll på det, så fick vi inte in den (pucken), sedan gjorde vi ett misstag, så stod det 0–1, sedan tog det två minuter så stod det 0–2. När vi har pucken, spelar mycket i anfallszonen, inte skapar de där farliga målchanser, inte gör mål, så räcker det att motståndarna snor pucken så står det 1–0 till dem. Klart det sliter hårt mentalt.

** Dags för Frölunda att byta spelsätt, då? Du är med på det tänket, i alla fall att det behövs något slags förändring?
– Vet inte vad jag ska säga, kanske inte ska ge Frölunda några tips, det kan ju bli så att jag spelar för en motståndare nästa säsong …

Rakapuckar.com bild

** Haha.
– Nä, men spelsättet har varit framgångsrikt under många år, jag tror att man ska behålla det för att ha kvar identiteten för Frölunda och Roger (Rönnberg), man kan inte bara kliva bort från det helt. Men det finns alltid små saker att skruva på. Det kan vara … nu vet jag inte vad de får för lag, men … får man in några skickliga spelare, man kan inte tro att alla ska spela som Max Friberg som är en av de bästa energispelarna, om inte den bäste i hela ligan. Svårt att ta in en skicklig spelare och tro att han ska spela likadant. Man måste få vara olika; även om man håller sig till systemet hyfsat så måste man få vara olika spelartyper på isen. Det blir nog nyckeln. Ser man på många andra lag så är det väl de här toppspelarna, de kanske sticker ut lite från de andra. Jag säger inte att de inte ska jobba hårt, men kanske annorlunda.

** Så som det var med Ryan Lasch, han lirade knappast hockey som Max Friberg …
– Det var väl det som saknades (den gångna säsongen), någon som gick i bräschen för det. Det kändes kanske som han (Lasch) fick med sig fler på det tåget att … vi är ett hårt jobbande lag, vi åker mycket skridsko, men med pucken kanske man behöver andas en och två gånger.

Ryan Lasch under en av många framgångsrika insatser med Frölunda. Foto: TOMMY HOLL


** Kloka ord. Men nu tipsade du ju ändå?
– Det tror jag inte de behöver höra från mig, det finns så många smarta människor i föreningen som ser vad som behöver ändras.    

Ja, det är naivt att tro att Fredrik Sjöström, Roger Rönnberg med flera inte sett, analyserat, dragit slutsatser. Någon form av förändring i spelsätt blir det, redan har alltså juniorlagen fått sådana besked.

Rakapuckar.com bild

Simon Hjalmarsson:

– Titta på andra lag, ta Växjö som väl hade två säsonger i botten, nu spelar de final, jag tror inte de bara kört på samma, förmodligen har de gjort små förändringar. Det är inte så mycket som krävs – men man behöver göra någonting.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Hjalmarsson var självkritisk ovan, kallade även sin egen säsong för haveri. I min värld är smålänningen center, den gamle målkungen utvecklades ju med tiden till en utmärkt sådan i Frölunda. Men i vintras var han ytterforward igen i det centertjocka laget.

** Det spelade roll för egen del, va?
– Med facit i hand, så ja. Jag kan spela både och, men i ett spelsystem som vårt, man blir lite mer inblandad i spelet och får känna sig mer vän med pucken som center. Det kan nog vara det jag saknat i år att det varit mycket åkande utan puck … men, det finns många, många faktorer. Jag ska inte säga att det är någon annans fel, jag är besviken på min egen insats.

Rakapuckar.com bild

LHC är en av klubbarna som hört sig för om Simon Hjalmarssons tjänster, men oavsett vilken klubb det blir så gäller följande:

– I framtiden så blir det mer centerspel, det kan nog bli en boost. På något sätt känns det lite förväntansfullt inför nästa säsong, var det än blir.

** Vet du i dag var du ska spela?
– Nej, jag har inte skrivit på något. Det finns ganska mycket intresse, och det är jag glad för, både i Sverige och utomlands. För mig handlar det om att jag ska fundera på vad jag helst vill göra. Bollen ligger hos mig. Jag vill inte bara ha ett år, det ska vara en längre satsning.

Rakapuckar.com bild

***

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
43 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Gary, 1 månad sedanSvara

  Underbart sagt Simon, tack!

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

   Fin text. Kommer sakna Hjalmarsson, även om det inte blev så bra mot slutet.
   Hoppas det blir bra för honom.

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 1 månad sedanSvara

    Tack hjalle för dina insatser i Frölunda. Tråkigt att du inte är kvar. Lycka till med den nya klubben.

    • Kommentar avatar
     Allen, 1 månad sedanSvara

     Bra intervju som alltid! Spännande att få höra Hjalmarssons tankar kring laget och sitt eget spel under den gångna säsongen. Lycka till Hjalle! Hoppas han inte hamnar i Linköping.. Då lär väl han och Ehn ösa in poäng mot Frölunda:) Släkten är alltid värst som man säger.

     • Kommentar avatar
      Manne, 1 månad sedanSvara

      Bra Hjalle, mycket bra! Du slår huvudet på spiken. Man måste få vara olika på isen, alla kan inte spela som Friberg.

      • Kommentar avatar
       Mattias, 1 månad sedanSvara

       Bra och intressant intervju.
       Märks att Simon är hockeysmart.
       Upprepar att tidiga värvning av Jan Mursak för en centerroll var ett haveri med tanke på att vi redan var överfulla på den positionen.

       • Kommentar avatar
        E23, 1 månad sedanSvara

        Verkar vara ytterst sympatisk, med rätt inställning.
        Tror dessvärre han inte utnyttjades optimalt i frölunda under senare år. Han är kanske inte avslutaren i pp, men dirigent kan han defintivt vara.
        Lycka till, hjalle.

        • Kommentar avatar
         JimmyR, 1 månad sedanSvara

         Uppskattar verkligen ditt jobb även fast jag håller på en stor rival.

         • Kommentar avatar
          Mogge , 1 månad sedanSvara

          Ja, en bra text. Det är alltid kul att höra information från någon som har varit med. Jag tycker att han förmedlar det många här inne har tryckt på?

          • Kommentar avatar
           Magnus J, 1 månad sedanSvara

           Stort tack för många bra insatser Hjalmarsson, lycka till framöver. Bra intervju!!

           • Kommentar avatar
            STM, 1 månad sedanSvara

            Kommer sakna Hjalle! Tycker fortfarande det är fel att han inte fick en centerplats hos oss och blev kvar. Står fast vid att han är den ende som klarar av bära in pucken i PP kontrollerat. Underskattad spelare!
            Stort lycka till och knäpp "oss" gärna på näsan framöver!

            • Kommentar avatar
             Per, 1 månad sedanSvara

             Tack Hjalle och välkommen tillbaka som tränare. Och kul att höra att vi enögda fans får medhåll kring den hockey som spelades efter jul.

              Kommentar avatar
              Manne, 1 månad sedanSvara

              Frölunda är bäst när det gäller. Ett cuplag deluxe. Eller hur var det nu...

            • Kommentar avatar
             Lars , 1 månad sedanSvara

             Grym gubbe Hjalle bara önska han all lycka framöver ????????????????????????

             • Kommentar avatar
              Jan Westerberg, 1 månad sedanSvara

              Klockrent! Låta pucken andas, det var verkligen ”spot on”. Frölundas spel kändes verkligen forcerat, det vore nog bra och en spelare likt Lasch som kunde hålla i, hitta passningar. Lycka till Simon!

              • Kommentar avatar
               Filur, 1 månad sedanSvara

               Lycka till på din nya resa var du än hamnar Hjalle

               • Kommentar avatar
                Tommy, 1 månad sedanSvara

                Tusen tack för den här tiden. Din person kommer bli saknad.
                Mönstret Hjalle beskriver angående åka mycket utan puck känns igen för Sundström. Tror definitivt att även han hade varit på en högre nivå om han fick spela center match efter match. Känns som en waste i mina ögon att spela honom på en kant. Lunkan och Lasu e ju båda stöpta åt Friberg hållet, Purre likaså. Mursak e ju en annan spelartyp men kom igång för sent.
                Men lätt att analysera ifrån läktaren.
                Bra intervju som vanligt Leman.

                • Kommentar avatar
                 #18, 1 månad sedanSvara

                 Förefaller vara en härlig kille, Hjalle. Dock helt rätt gjort av Frölunda att inte förlänga. Trots härliga handleder och grym speluppfattning så tycker jag att Hjalle, speciellt med puck saknar speeden att utmana idag.

                 • Kommentar avatar
                  caroline runerås, 1 månad sedanSvara

                  4 grymma säsonger i frölunda... den här sista speglade hela laget inte bara hjalle
                  tack för allt

                  • Kommentar avatar
                   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                   På något vis känns det som fans lättare accepterar att spelare lämnar fôr annan klubb om spelaren ifråga varit med och vunnit guld.

                   • Kommentar avatar
                    Målgöran, 1 månad sedanSvara

                    Tack Hjalle och lycka till i framtiden. Har sett följande problem med VF denna och även till viss del förra året. 1: VF måste uppdatera sitt spelsystem eftersom motståndarna nu har lärt sig hur man skall spela mot oss. Bör kunna anpassa/ändra spelet under match beroende på mostsånd. 2: Vi har alldeles för många centrar i laget som får spela som tröga yttrar. Behöver mer ytterspets i laget. 3: Spelbyggande backar har varit för unga och för lite erfarenhet att klara den pressen.

                    • Kommentar avatar
                     Marlowe, 1 månad sedanSvara

                     Bra intervju med Hjalmarsson, två intressanta intervjuer idag! Nu blev det bekräftat att han önskat spela center och att han inte gjorde det är en av säsongens mysterier. Det är bara att tacka honom för tiden i Frölunda och önska honom lycka till som center i en annan klubb.

                     • Kommentar avatar
                      Claes , 1 månad sedanSvara

                      Simon Hjalmarsson en av frölundas största stöttepelare lycka till

                      • Kommentar avatar
                       Gustav, 1 månad sedanSvara

                       I en intervju med GP säger ”Hjalle” att ”Frölunda behöver få in lite ungt och nytt blod”. Hur man då kunde skriva tre nya år med Purre och Rosseli, två nya år med Grönlund samt ge Jens Olsson två år övergår mitt förstånd…

                        Kommentar avatar
                        ??, 1 månad sedanSvara

                        Du tror inte att han kanske syftade på den nya spelaren?

                        Kommentar avatar
                        Manne, 1 månad sedanSvara

                        Rejält osmarta kontrakt. Hade räckt med ett år på samtliga. De bryter inga kontrakt, utan kontrakten fortlöper alltid tills de går ut.

                        Kommentar avatar
                        Gustav, 1 månad sedanSvara

                        DEN nya spelaren, ja. Fantastiskt att vi kunde pressa in en kreativ forward.

                      • Kommentar avatar
                       Pippo, 1 månad sedanSvara

                       Tack Hjalle! Lycka till i framtiden!

                       • Kommentar avatar
                        Julius, 1 månad sedanSvara

                        Grymt Hockeysmart! Skulle lätt ta honom framför sådana som Lasu, Rosse, eller Mustonen. Men men tror han får ett rejält uppsving av att lämna det sjunkande skeppet! Lycka till där du hamnar och tack för din tid i VF

                        • Kommentar avatar
                         Conta , 1 månad sedanSvara

                         Tack för allt Simon Hjalmarsson. Jag har varit kritisknmot dig denna säsongen och även mot laget i stort. Tycker Rönnber utnyttjade dig fel, du skulle spelat som center, inte spelat powrrplay men däremot boxplay. Tycker du var riktigt bra i boxplay spelet. Tack för allt Hjalle och lycka till. Kan tänka mig att du skulle få en riktigt stor roll i Oskarshamn och att du skulle trivas där. Men du har ju spelat i lhc förut så det kanske blir där du hamnar.

                          Kommentar avatar
                          Filur, 1 månad sedanSvara

                          Och även jag har varit kritisk. Men, to be fair, det är inte många forwards som skulle spelat i PP i årets Frölunda. BP däremot är dom flesta forwards som gjutna. Balansen saknades.

                        • Kommentar avatar
                         Alfred , 1 månad sedanSvara

                         Tack för allt Hjalle! Jag vet att jag och många var kritiskt till Hjalmarsson spel under säsong. Hjalle hade förväntningar som han inte levde upp till, likadant som Frölunda. På planen kanske han inte var bäst alltid. Men utanför, professionell och gav alltid 100%.
                         -
                         Stort tack!

                         • Kommentar avatar
                          Bäckmörten, 1 månad sedanSvara

                          Som vanligt vettiga svar och tankar från Hjalmarsson.
                          Hade så gärna hört honom prata lite om förra säsongen också, var problemen dom samma då eller berodde det raset på något annat, isf vad?

                           Kommentar avatar
                           Mattias, 1 månad sedanSvara

                           Ja, håller mer. Den säsongen hade vi ju Lasch, Rakshani, Peterson, Fageno men var lika illa då.

                         • Kommentar avatar
                          Philip Lindberg, 1 månad sedanSvara

                          En av mina favoritspelare sedan juniorlaget. Men känns helt rätt att bryta upp nu då han gjort poäng men egentligen inte bidragit så mycket i spelet de senaste säsongerna. Han har sett seg ut i åkningen och haft dåliga pass. Hoppas han kan få en nystart och en värdig avslutning på karriären!

                          • Kommentar avatar
                           Matte, 1 månad sedanSvara

                           De flesta med hans spelförståelse blir extra bra när man spelar med andra som får utveckla sin spelförståelse målkänsla och passningar. Ingen tillfällighet att det funkade bäst för honom med Pär Arlbrand. I nästa steg stiger självförtroendet. I FHC finns inga Zaar Arlbrand Rosen spelare och då får man 8ngen effekt av Hjalmarsson typer. Tvärtom se på tex Ryfors, Emil och Elias Pettersson när de får lirare med sig. FHC har inga sådana därför att det bortkastat att köpa in sådana. Hävdar att Raymond kunde varit en sådan men den skildes tränades inte vidare utan det blev nog mest fys och så tappade han känslan också. Brunkare är ett annat ord för mängdspelaren i FHC.

                           • Kommentar avatar
                            Göran A, 1 månad sedanSvara

                            Ett tips till sjöström & co.
                            Köp in ett knippe centrar och gör om dem till ytterforwards. Ett säkert framgångsrecept.

                            • Kommentar avatar
                             Göran A, 1 månad sedanSvara

                             Hjalle - ännu en center som Frölunda lyckades förstöra.
                             Men säger som i fallet Pierre- du får ett bättre ishockeyliv utanför Frölunda. Vart du än hamnar. Det är du värd. Lycka till.

                             • Kommentar avatar
                              Mattias, 1 månad sedanSvara

                              Hjalle kan ju inte säga det rakt ut men ska man spela som Frölunda gjort - och släppa till rätt mycket chanser - måste man ha ett bra målvaktsspel.
                              Det har vi inte haft senaste två åren.
                              De fyra semifinallagen var ju haft målvakter som spelar på en helt annan nivå än våra.
                              Det klart det blir knäckande när spelarna ser att våra målvakter sällan tar något extra.
                              Vi släppte in mål på var femte skott mot Rögle. Den effektiviteten måste vara unik j slutspelssammanhang.
                              Oron nu är ju att Källgren får. NHL-bud efter sitt monsterslutspel.

                               Kommentar avatar
                               Manne, 1 månad sedanSvara

                               Hade varit likadant, även om vi hade haft någon av de fyra semifinal lagens målvakter. Inte där problemet ligger.

                               Kommentar avatar
                               Mattias, 1 månad sedanSvara

                               Säg så här: en tydlig del av problemet men verkligen inte hela förklaringen.

                               Kommentar avatar
                               Christoffer, 1 månad sedanSvara

                               Det är en väldigt simplistisk analys Mattias. Frölundas försvarsspel denna säsong har varit under all kritik (framförallt har man tappat pucken i farliga lägen som lett till många odd-man-rushes). Sen kan jag tycka att även om Frölunda släppt till väldigt mycket odd-man-rushes så har målvakterna varit för dåliga på att rädda ocskå. Om man skall analysera säsongen så tror jag att de problem man haft med att göra mål har gjort att man fokuserat så mycket på det offensiva att det defensiva blivit lidande. Tittar man på dom lag som gick till Semifinal så är det endast skellefteå som inte är ett super-defensivt lag. (Rögle klassas av många som ett offensivt lag, men grunden är deras styrspel i neutral-zon som är som taget ur Devils strategibok under dead-puck-eran). Då varken Källgren eller Rifalk är några målvaktsvidunder så tror jag inte dom hade sett särskilt mycket bättre ut än Rubin/Mattsson bakom det försvar Frölunda spelade denna säsong.

                               Kommentar avatar
                               Daniel B, 1 månad sedanSvara

                               Christoffer, ännu en gång så kommer du med ett grymt inlägg.

                             • Kommentar avatar
                              Maxad, 1 månad sedanSvara

                              Tack för allt Hjalle! All lycka i framtiden!

                              • Kommentar avatar
                               Maxad, 1 månad sedanSvara

                               Tack för att du skrev...hon eller han.. HL.
                               HEN e det värsta jag vet!

                               • Kommentar avatar
                                Crille , 1 månad sedanSvara

                                Hjalle har alltid gett 100% för Frölunda och det är en kille som är svårt att ogilla, önskar han all lycka i sitt nästa lag. (Förutom när han möter oss) <3

                                • Kommentar avatar
                                 Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                                 Tack till alla som tar sig tid, som är här och skriver ner sin kloka tankar eller bara ställer relevanta frågor och för fram dito synpunkter. Tack!

                                 • Kommentar avatar
                                  Janne2, 1 månad sedanSvara

                                  Förra säsongen igen hade man Lasch i laget och det gick illa efter jul även då.

                                  • Kommentar avatar
                                   Danne, 1 månad sedanSvara

                                   Trevlig intervju och hjalle kommer saknas. Mer som människa och person än som spelare. Men allt har sin tid.
                                   Reflekterar Lorensbergsteatern att man ”skulle haft en spelare som Lasch)... det hade vi förra året och såg exakt lika illa ut.
                                   Vet inte riktigt vad för signaler spelare och ledare försöker få ut, men är lite orolig över att man tror att 1-2 spelare med lite spets kommer förändra spelet nästa säsong. Vi hade trots allt TRE spetsforwards förra säsongen som vi saknade i år. Tyvärr såg det likadant ut.
                                   Jag vet vad jag tror och tänker, men det mesta har blivit sagt senaste tiden.

                                   • Kommentar avatar
                                    Tompa , 1 månad sedanSvara

                                    Synd att inte Hjalle använts som en center. Tycker definitivt han platsar som en av våra centrar i Frölunda. Han har dock för dåligt skott för att en producerande forward.

                                    • Kommentar avatar
                                     Tompa , 1 månad sedanSvara

                                     Synd att inte Hjalle använts som en center. Tycker definitivt han platsar som en av våra centrar i Frölunda. Han har dock för dåligt skott för att en producerande forward.

                                     • Kommentar avatar
                                      Tompa , 1 månad sedanSvara

                                      Synd att inte Hjalle använts som en center. Tycker definitivt han platsar som en av våra centrar i Frölunda. Han har dock för dåligt skott för att en producerande forward.

                                      • Kommentar avatar
                                       Jack, 1 månad sedanSvara

                                       Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com


                                       Lämna en kommentar