Därför förstår jag inte hur Grönborg tänker


► Några lördagstankar för den som vill:
► Bland annat om Rasmus Dahlin.
► Känns som det finns lite att förklara.
► ”Ante”, en alligator och "BBC goes Bonkers" bjuds ni också på.

Rakapuckar.com bild

SÅ VÄRST AVKOPPLANDE blev nu inte den här lediga tiden jag hade hoppats på, kan inte skaka av mig förkylningen från helvetet, jag sover sämre än vanligt, så … då kan jag ju lika gärna sticka in här med några rader.

Det kändes viktigt att förklara varför jag tycker Rikard Grönborgs matchning av Rasmus Dahlin är så märklig, ni som följer mig på Twitter vet att jag tagit upp det, men där är det svårt att förklara fullt ut.

Jag har sett en del svar typ det här bredvid, och eftersom det tycks råda ett missförstånd om vad det är jag kritiserar så kände jag att ett förtydligande var på sin plats.

Rasmus Dahlin, 17, är hockeyvärldens hetaste talang.

Han har en offensiv uppsida som överträffar övriga backars.

Han är bara 17 och har, föga förvånande, defensiva brister och liten rutin från stora mästerskap, ingen alls från ett seniordito.

Inga konstigheter alls om Grönborg tycker det finns bättre backar i ett senior-OS, låt vara ett för B-landslag.

Inga. Konstigheter. Alls.

Men – om nu Grönborg ändå plockade med Dahlin till OS, om han ändå sett den ovan nämnda uppsidan hos killen hela hockeyvärlden snackar om, då är matchningen väldigt svår att förstå, känner jag.

Gruppspelet är mest placeringsmatcher, Norge och Tyskland lag som Sverige ”ska” besegra, här skulle Grönborg givetvis spelat Dahlin, gett honom massvis med förtroende, gett honom en PP-roll från första träningsdagen.

Det är ju så en kille av Dahlins typ ska användas, precis som fallet  är till exempel med Ottawa Senators supestjärna Erik Karlsson.

Rakapuckar.com bild

Han måste ges trygghet och förtroende, en dunk i ryggen, ett okej att spela sitt spel, det som har rätt hög svårighetsgrad men som kan ge så mycket i retur, så att säga (dock, det såg vi ju i JVM, har Dahlin lärt sig att även spela en klokare hockey när det behövs).

Nå, tar man med Dahlin, då är det för att ge honom en ärlig chans, man skickar in honom på isen med sista ord som:

”Vi vet vad du kan, vi tror på dig, gå ut och ta för dig.”

Man tar inte med honom för att ge honom noll minuter i match 1, några ynka i match 2, skylla det på matchbilden, sedan kasta in killen i power play – när han överhuvudtaget inte tränat i den positionen under tiden OS-landslaget varit samlat!

Även Peter Forsberg (oväntat bra som expert i TV, tycker jag) skakade på huvudet åt detta, något Aftonbladet tog upp här.

Sammantaget … landslagets sätt att agera vad gäller Rasmus Dahlin är väldigt märkligt.

Detta sagt har jag stor respekt för de som tycker att det finns sex, sju eller kanske åtta bättre backar än Dahlin, det kan man självfallet anse, min lans dras inte för att Grönborg gjort ett misstag just för att han valt att spela andra än underbarnet från Lidköping.

Det är inte grejen. Jag önskar att alla läser nu: detta är inte grejen.

Men att ta med 17-årige Dahlin, inte ens testa det vapnet fullt ut mot Norge och Tyskland … det känns som ett slöseri.

Rakapuckar.com bild

Nå, för Frölunda är det kanske bra.

Nummer 26 kommer hem utvilad och spelsugen.

***

Ni har väl inte missat det underbara klippet när BBC – annars så professionellt i alla sammanhang – tror att kameramannen åker omkring på isen och får akta sig för spelarna?

Klicka här för ett gott skratt.

Jag twittrade om det i förrgår, tror jag det var. I går såg jag att Expressen nappat.  

Helt underbart. Ni får faktiskt inte missa.

Nå, hockey i Storbritannien är landhockey. Man måste säga ice hockey för att det ska stå klart vad som avses.

Men ändå …

***

Toronto Maple Leafs skickade Nikita Sosjnikov till St Louis Blues och fick ett fjärdeval i 2019-draften tillbaka.

Vad är det med det då?

Tja, Sosjnikov är en av de som legat just före Andreas Johnsson när Leafs behövt påfyllning från farmarlaget Marlies.

Kanske öppnar det en dörr för svensken?

”Ante” är sjua i AHL:s poängliga med 22+21 på 45 matcher. Konkurrensen i Leafs är dock tuff. Men han är riktigt vass nu, ex-frölundaiten.

***

Många SHL-klubbar vill tydligen ha Kanadabacken Kodie Curran som gjort succé i Norge, även Frölunda enligt Mr Madhawk. Men Rögle tycks ligga först i kön.

Rakapuckar.com bild

*** 

Tänk er att vara på golfbanan och få syn på den här reptilen.

See you later, hade jag sagt till alligatorn.

Men i USA filmade de här spelarna.

Tack för det.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
29 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 3 år sedanSvara

  Naturligtvis ska Dahlin spela, nu när han åkt hela vägen till Sydkorea... Även om han kommer hem ”utvilad”, finns ju jetlag...
  Krya på dig hörru!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Tack. :)

 • Kommentar avatar
  Christian Wahlgren, 3 år sedanSvara

  Jag tror en stor del av det hela är att Grönborg vill ha med Rasmus i truppen för att bygga intresset för truppen för det är världens största talang just nu och givetvis vill alla få en del av det. Det blir en hype som förvisso kan kännas onödig för ska Rasmus vara med ska han få bra istid oxå! Annars hade han lika gärna kunnat vara kvar hemma i Frölunda och förberett sig för avslutningen av serien och ev slutspel :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Mycket intressant. Kan det vara så att Tre Kronor vill kapitalisera på Dahlin-hajpen mer än att använda hans spelmässiga kvalitéer? Hm. Kanske. Inte tänkt så. Men du kanske har rätt.

   Kommentar avatar
   Christian Wahlgren, 3 år sedanSvara

   Jag tror det med tanke på att det överlag är ett B-lag i OS nu när NHL inte är med o att få med Rasmus skapar ett intresse i ett i övrigt rätt grått lag och turnering. :)

   Kommentar avatar
   John, 3 år sedanSvara

   Tror jag inte alls. Väldigt långsökt resonemang. Grönborg blir ju mer eller mindre idiotförklarad av sitt hanterande av Dahlin.

 • Kommentar avatar
  Daniel, 3 år sedanSvara

  Jag håller med om att matchningen är konstig av Dahlin, hade väl lika gärna kunnat låta honom stanna hemma o träna med FHC som tidigare inlägg också påtalat istället för att ge honom någon ynka minut. Imponerad över hur finland matchat Tolvanen och hur han tagit för sig. Lite fundersam över Dick Axelsson också faktiskt även han behöver tid, förtroende och en lite större roll för att tillföra något o han matchas ju allt mindre och ingen chans i PP.

  • Kommentar avatar
   mike, 3 år sedanSvara

   Är helt enig. Helt felaktigt användande av Dahlin. Givetvis skulle han ha börjat mot Norge, för att sedan spela ännu mer mot Tyskland. Helt ologisk coachning.

    Kommentar avatar
    mike, 3 år sedanSvara

    Samma sak med Axelsson som Daniel ovan tar upp. Samma där, värdelös coachning. Använder spelarna helt fel. Åtminstone om man vill få ut det bästa ur dem. Inget fan av Grönborg.

  • Kommentar avatar
   David, 3 år sedanSvara

   Spot on, som alltid!

   • Kommentar avatar
    Karl, 3 år sedanSvara

    Helt klart märkligt beteende av förbundskaptenen, det måste betyda inget spel i OS om ingen back blir skadad? Om han inte platsar mot Norge och Tyskland! Har jag väldigt svårt att förstå att han plötsligt skall platsar när det verkligen gäller något.
    Nej känns oförklarligt vad han skulle med att göra om han inte var tänkt som startspelare! Sedan är det en annan femma att Sveriges övriga backbestånd inte på något sätt överglänser Dahlin kunskaper, men har mycket mer rutin i frågan om att spela kan man tänka!

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 3 år sedanSvara

     Koka vatten, blanda med whisky (rejäl klunk) och drick det så fort som möjligt utan att bränna dig.
     Sedan lägger man sig för att sova.
     Min mormor lärde mig detta, funkar alltid :-)
     Krya på dig/ Claes

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 år sedanSvara

      Ska testa … tack! :)

    • Kommentar avatar
     Göran, 3 år sedanSvara

     Ska erkänna att jag fullständigt skiter i resultaten från OS-hockeyn. Däremot hade det varit enormt intressant att se hur Dahlin står sig mot det motståndet. Har han inte fått spela hittills så blir det nog inget mer. Antiklimax.

      Kommentar avatar
      Göran , 3 år sedanSvara

      Vem använder min signatur??

      Kommentar avatar
      Epoe, 3 år sedanSvara

      Du får väl hitta på en bättre ”signatur”. Göran, liksom. Tror du att du är ende Göran på webben?

    • Kommentar avatar
     Manne , 3 år sedanSvara

     Sa redan från början, vad ska Dahlin dit och göra överhuvudtaget. Han kommer få spela OS så det räcker framöver i sin karriär. Hade varit bättre för honom att vara hemma, träna med Frölunda och göra sig redo för de sista matcherna i grundserien istället för att sitta och frysa/glo på en spelarbänk. Plocka hem honom per omgående.

     • Kommentar avatar
      Mange, 3 år sedanSvara

      Lite roligt ändå att du ändå följer med i OS- hockeyn trots det totala ointresset Leman ;) har en känsla av att du "smyg"kollat lite också på matcherna också...även fast du garanterat kommer hävda att det beror på Dahlin, Joel mfl ;)
      Krya på dig Henrik! Här hemma kör vi magsjuka & feber. På ungarna....än så länge

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 år sedanSvara

       Haha, "följer med" var en kraftig överdrift. Men när man ändå mest är hemma så ... Jag såg Sveriges match mot Tyskland. Kommer säkert se någon mer match om jag är fortsatt seg och hemma. Bara att det inte är något jag riktigt går igång på. Men hockey är ju alltid kul. :)

     • Kommentar avatar
      Bamse , 3 år sedanSvara

      Håller med helt och hållet. Kan ju inte ta med dahlin och sen inte spela han. Då hade han lika gärna kunna stanna hemma. Sen så tycker jag ju personligen att dahlin är ljusår bättre än wikstrand. Fattar inte hur grönborg tänkte där. Wikstrand var bra när han var i Frölunda men nu mera är han inte speciellt vass. Man läser väl om ett par dagar att wikstrand har hemlängtan

      • Kommentar avatar
       Conta, 3 år sedanSvara

       Ja Dahlin borde få spela mycket mer.Axelsson med.Var inte många spelare i Sverige som var bra mot Tyskland.Imponerande av Finland att matcha Tolvanen.2mål senaste matchen.Sverige lär få pisk imorgon om inte laget drastiskt höjer sig.

       • Kommentar avatar
        Conta, 3 år sedanSvara

        Tråkigt med att du blivit förkyld Henrik.Krya på dig.Vi alla här på sidan behöver en Leman i toppform inför slutspurten i shl och stundande slutspel.

        • Kommentar avatar
         Matte, 3 år sedanSvara

         Tack HL för att Du bryr Dig! Honungsvatten och vitlök blandat med Whiskey ( efter eget välbefinnande). Allt kokt :) men whiskeyn slås i efteråt ;)
         Dahlin - jättesynd att han inte får förtroende. Han ör faktiskt inte alls så dålig defensivt som många säger och hans första pass är bland det bästa i ligan SHL.
         Har personligen jättesvårt för de sega backarna som en del kommentatorer tycker är bra - det är aldeles för långsamma i huvudet och på skridskorna!
         Tycker också lite konstigt att bänka Dicken. Byt ut coacherna till mer moderna ishockey coacher.
         Dessa kommer från stenålderns VIK och Huddinge ...

         • Kommentar avatar
          Sören, 3 år sedanSvara

          OS hockeyn är precis likadan som tex "karjala cup", dvs ett test/träning inför kommande VM. Givetvis skulle ishockeyn inte ens vart med på schemat utan NHL spelarna. Matcherna är totalt ointressanta, Sveriges lag är väl varken bättre eller sämre än något av de andra lagen (kanske Ryssland på pappret är bättre men de spelar sin astråkiga KHL defensiva skräp hockey iaf). Att Sverige bara vann med 1-0 över Tyskland tycker jag bevisar ganska bra att utan NHL spelarna så är det ungefär så här bra Sverige är, inget konstigt med det. Kunde lika gärna förlorat mot Tyskland utan att det hade vart något speciellt konstigt.

          • Kommentar avatar
           Eric, 3 år sedanSvara

           Finland nyttjar sina talanger fullt ut, Eeli Tolvanen Kommer att krossa oss imorgon, tyvärr.

           • Kommentar avatar
            Göran , 3 år sedanSvara

            Att ta ut en 17-årig pojk och sätta honom som åttonde back i en OS-trupp måste vara ett av de grövsta tjänstefel en förbundskapten har gjort genom tiderna. Om man tar ut en 17-åring skall han givetvis vara så bra att han är given i laget. Man tar inte ut en 17-åring och låter han sitta på läktaren. Avgå Grönborg - direkt. Du verkar ju helt sakna social kompetens. Mjuka värden är viktiga. Kan inte Frölunda och Dahlin agera gemensamt så han kan komma hem direkt. Om han själv vill såklart, vill han vara kvar i OS så skall han GIVETVIS vara det.

             Kommentar avatar
             Dsniel B, 3 år sedanSvara

             Håller med dig, varför ta med honom från början om han inte får visa vad han går gör. Tycker han är bättre än Wikstrand och Fransson.

           • Kommentar avatar
            Peter, 3 år sedanSvara

            Dahlin petad idag igen... Gud vad jag hoppas att Grönborg gör ett fjasko os.. Synd för er som följer skiten, själv va jag bara intresserad av att se Dahlin.. Men han blir misshanlad av idioten görnborg!

            • Kommentar avatar
             Göran , 3 år sedanSvara

             Idag håller jag på Finland. Vill ha hem Frölundaspelarna så snabbt som möjligt.

             • Kommentar avatar
              Conta, 3 år sedanSvara

              Stackars Dahlin.en stor talang som kan göra den der oväntade dragningen.nej Grönborg peta Dahlin igen är grovt tjänstefel.Jag kommer med heja på Finland.

              • Kommentar avatar
               Håkan G, 3 år sedanSvara

               Självklart skall bästa laget spela? Vad tror ni Grönborg mäts på end of the day?

               Dahlin är med, ser och lär. Platsar han inte då gör han inte det. Hade det varit bättre att ha Joel på läktaren för att han inte är en talang?

               OS spelar man för att vinna, skulle ni tagit ut sämre skidåkare i stafetten för att de är talanger?

                Kommentar avatar
                Manne , 3 år sedanSvara

                Du hänger inte riktigt med på vad vi menar här. Grönborg visste från början att han skulle ha Dahlin som åttondeback, då behövde inte ens ta ut Dahlin. Killen är 17år och kommer få möjligheten att spela fler OS, så varför vara med nu och sitta på läktaren. Bara pinsamt och löjligt! Bättre att han hade varit hemma och tränat, laddat upp inför slutspurten av SHL. Där gör han nytta!

                Kommentar avatar
                Daniel B, 3 år sedanSvara

                Jag tycker Dahlin är bättre än Wikstrand och Fransson och därför borde han spela. Sen Skiter jag i vilket lag han lirar i. Därför jag kritiserar grönborg.

              • Kommentar avatar
               Conta, 3 år sedanSvara

               Jag anserDahlin vara tillräckligt bra för att spela.bättre än Wikstrand tillexempel.ingen av dom svenska backarna har utmärkt sig hittills

               • Kommentar avatar
                Conta, 3 år sedanSvara

                Och att sitta på läktaren lär sig Dahlin inget av.

                 Kommentar avatar
                 Håkan G, 3 år sedanSvara

                 Ingen vill sitta på läktaren. Men det är det man gör innan man förtjänar sin plats. Jag älskar Dahlin men han har mycket att bevisa. Frågan är hur han skulle reagera på att tex bli totalt uppsnurrad av ryska spelare, bra för självförtroendet?

               • Kommentar avatar
                Conta, 3 år sedanSvara

                Jag är övertygad om att han får chansen så gör han inte bort sig.nu Ahnelöv borta.in med Dahlin.alla andra av dom svenska. Backarna kommer bli uppsnuarrade av ryssarna eller kanadensare

                • Kommentar avatar
                 Håkan G, 3 år sedanSvara

                 Om det är så illa kanske det inte är så smart att spela den back som är sämst defensivt

                 • Kommentar avatar
                  Manne , 3 år sedanSvara

                  Plocka hem Dahlin per omgående. Blir bara irriterad att killen ska behöva sitta på läktaren. Bättre att han kommer hem och kan ladda upp inför matcherna med oss istället.

                   Kommentar avatar
                   Håkan G, 3 år sedanSvara

                   Håller med, detta är inte JVM

                 • Kommentar avatar
                  Benny S, 3 år sedanSvara

                  MYCKET, MYCKET bra artikel och resonemang ang. Rasmus Dahlin!

                  • Kommentar avatar
                   John, 3 år sedanSvara

                   Undrar verkligen hur Grönborg tänker. Dahlin på läktarn. Dicken spelar lite då och då. Saik-trion underpresterar något enormt men spelar hur mycket dom helst.

                    Kommentar avatar
                    Håkan G, 3 år sedanSvara

                    Jag tycker SAIK-kedjan spelar riktigt bra. Dessutom vann vi precis gruppspelet. Starkt av ett mediokert lag? Grönborg är den sista vi skall klaga på i det här läget!

                    Kommentar avatar
                    Manne , 3 år sedanSvara

                    Efter andra matchen så frågade de i studion varför inte Dicken spelade så mycket. Då svarade Grönborg att det var en säkerhetsåtgärd. Nu ser alla att så inte var fallet.

                    Kommentar avatar
                    John, 3 år sedanSvara

                    Med tanke på all tid i PP utan mål och att de ofta blev tillbakatryckta i 5-5 så anser jag att de underpresterat. Men man kanske inte han förvänta sig mer av SHL-spelare. Kanske naivt av grönborg att tro att de skulle kunna producera i pp?

                    Kommentar avatar
                    Matte, 3 år sedanSvara

                    Ja Du Håkan. Jag tycker inte det såg bra ut. Snacka om svenska filmningar - i denna matchen har verkligen Wikegård mfl en rad filmningar från Sverige att uppröras över. Heiskanen och 20 i Finland spelar ju hockey med fart emedan Sverige spelar någon defensivt gryt spel - tråkigt. KHL är nog inte bra för farten....

                    Kommentar avatar
                    Manne , 3 år sedanSvara

                    KHL måste vara den mest tråkiga ligan att beskåda. En överskattad liga.

                  • Kommentar avatar
                   robert ström, 3 år sedanSvara

                   Dahlin är väldigt duktig framåt och kan även hitta bra uppspel men han är klen framför mål och slarvar mkt


                   Lämna en kommentar