Legendaren Jönsson om dagens hockey: "Så jäkla styrd"


► Torsdag kväll hedrar Frölunda sin historia, närmare bestämt första matchen i högsta serien, 1959.
► Häng med på en vandring längs minnenas allé med Kjell Jönsson, 80. Bland annat om detta:
► Ulf Sterner – jämförbar med Gordie Howe.
► Dagens hockey – ”så jäkla styrd.”
► Dagen 1962 då portarna sprängdes på Nya Ullevi – men åskådarna kunde i alla fall höra …

Rakapuckar.com bild

SNABBT FÖR DE av er som är unga och inte har koll på legendaren Kjell Jönsson:

## Kom från Orsa IK 1959, anfallare, gjorde 234 matcher i Frölunda, slutade 1969. Mästare 1965. 

## Tränare i Frölunda 1983/1984. Även varit tränare i Bäcken

## Jobbat för såväl Sveriges som Göteborgs ishockeyförbund. Hedersledamot i förbundsstyrelsen.

Torsdag kväll spelar alltså Frölunda i dåtidens gulblå tröjor (fram till 1961, sedan blev de grönvita), detta för att hedra historien. Då är Kjell en av två (Stig Hylland) eller möjligen tre (Tommy Carlsson) som finns på plats i Scandinavium för att ta emot publikens applåder.

– Det är visst någon middag med styrelsen, sedan presentation på isen. Ska vi två stycken stå där ensamma …, säger Kjell Jönsson skämtsamt och anspråkslöst, fortfarande på skönt klingande dalmål.

Den här mannen har mycket att säga. Frölundalegendaren Kjell Jönsson minns den blågula tröjan, och väldigt mycket annat. Den som är det minsta lilla intresserad av historien har lite att sätta tännderna i här.  


Vi fortsätter på temat ”minnas sin historia” och Kjell, som noterat hur svenska klubbar varit dåliga på detta, säger:

– Se på Kanada och USA, det är en jäkla skillnad, där kommer de ihåg i hur många år som helst. Men nu tycker jag Frölunda ryckt upp sig. Det var ju den där utematchen (2009, ”Rekordmatchen”, på Ullevi), som satte publikrekord, som när portarna sprängdes 1962, något slags ”remember” från det. 

Frölundas första matchen i högsta serien spelades just mot Sven Tumba, Rolle Stoltz, Lasse Björn & Co i Djurgården 1959, den slutade 0–7, den släpper vi (även om Kjell faktiskt gjorde första målet den säsongen), Frölunda åkte ur, kom snabbt tillbaka, eran med Lasse Lundvall och Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson började, under ledning av Bengt ”Bittan” Johansson, dåtidens Mr Frölunda.

Ni kan det där, säkert.

Rakapuckar.com bild

 

1962 VAR FRÖLUNDA en hockeyklubb att räkna med, det var då ett häftigt publikrekord sattes, 23 192 var officiella siffran när Frölunda 3–2-besegrade Djurgården på det som då hette Nya Ullevi, men många fler var på plats.

Det var det där med portarna …

Kjells minne är glasklart:

– Redan vid tre-tiden var det köer, då insåg Nya Ullevis chef att ”det här går inte, vi får öppna kortsidan också, den mot Mölndalsån. De var av plåt, portarna; när de (vakterna) såg att 23 000 var inne, då sa de stopp – men då blev folk vansinniga och sprängde porten.

Rinken låg vid ena långsidan, isen användes ju även för skridsko på den tiden (ni som har levt ett tag minns Jonny Nilsson, ni som är unga kan googla), och så fanns en uppbyggd läktare inne på planen.

När folk sprang in och inte fick plats där så … tja, Kjell får berätta:

– De sprang till andra sidan, 60-70 meter bort, och satt där uppe på läktaren. Vakterna frågade: ”Vad ska ni dit och göra, ni ser ju ändå inget?” Svaret: ”Nä, men vi kan la höra.” Så typiskt göteborgskt.

En magisk match att uppleva. Och att spela. Kjell har den i huvudet:

– Vi slog Djurgården med 3–2, då hade de inte förlorat på fyra år. 

Två mål av Lasse Lundvall. Ett av Uffe Sterner.

 

STERNER, JA. DENNE. enormt store profil. Kom från Forshaga till Frölunda 1961, gjorde tre säsonger i grönt och vitt innan han åkte över Atlanten och blev förste svensktränade, Sverigeuppväxte, spelare i NHL.

Fyra matcher med New York Rangers 1964/1965.

Det blev inte fler. Tiderna var sådana då. En icke-kanadensare i NHL, han slogs halvt ihjäl. Sterner gjorde den säsongen i Nordamerika, i AHL med Baltimore Clippers, i CPHL med St Paul Rangers, innan han återvände hem till Sverige (Rögle, Färjestad, Frölunda, Färjestad, London Lions, Bäcken, Vänersborg).

Rakapuckar.com bild

Men Kjell Jönsson är tydlig:

– För mig är det en av de allra största som Sverige någonsin haft.

** Peter Forsberg-nivå?
– Ja, ja, absolut.

Häng med nu, Kjell Jönsson minns:

– Jag var på ett symposium i Stockholm, då hamnade jag i bastun med Fred Shero, han som en gång hade … vad hette den tandlöse … Bobby Clarke, och busarna i Philadelphia (Broad Street Bullies). Han sa så här: ”Om Sterner bara hade kommit till NHL vid den tiden då det fanns andra nationer representerade, då fanns det bara kanadensare, de tog ju nästan livet av honom, men … jag vill jämföra honom med Gordie Howe.” Säger man så, vet man vilken profil Howe var, då …

Kjell behöver inte fortsätta meningen. Lätt att förstå ändå. Men han fortsätter gärna om Sterner:

– Han passade alltid pucken till en som inte kom i problem. Det finns ju inget värre än att jag får ett pass och så får jag en gubbe på mig direkt. Titta tillbaka, de som spelat med Ulf, de blev landslagsmän nästan allihopa.  

I det här klippet dyker Ulf Sterner upp. Se själva.

 


MYCKET ÄR FÖRSTÅS förstås bättre i dag. Spelarna är professionella, välbetalda, vältränade.

Men förmågan att se isen, tänka hockey – den är inte ny.

Kjell säger om skillnaden då och nu:

– Man begriper ju utvecklingen, så dum i huvudet är man ju inte, de tränar mer i dag. Men vi tränade inte så dåligt vi heller, redan på 60-talet hade vi försäsongsträning, tre gånger i veckan på sommaren.

– De åker skridsko fan så mycket bättre i dag, de skjuter mycket bättre, har bättre målvakter, men jag är tveksam till själva spelsinnet. Nu har de ju coacher som säger till dem att ”Du är forward, du får bara göra det och det, åka där och där” – vi klarade oss själva. 

Frånsett Karl-Erik Eriksson (59/60) och Curley Leachman (63/64) var Lasse Lundvall spelande tränare, ledde laget från 1960 till 1968 på det viset

Först 1969 inleddes eran med en renodlad tränare, först Lundvall, sedan Arne ”Muffen” Eriksson, och den som vill veta mer kan klicka här.

Rakapuckar.com bild

** Mer fantasifull hockey förr, Kjell?
– Vi var ju tvungna. I dag blir det så jäkla styrt.

** Men inte så mycket pengar som i dag?
– På 60-talet fick vi ett öre per åskådare. Men det var annorlunda då, det var så mycket mer svart, jag studerade, tror jag fick en lägenhet.

** Hur ofta ser du Frölunda i dag?
– Jag har frikort, men man ska upp till 21:a bänk, då kan jag lika gärna sitta hemma och se på TV. Jag är ju hedersledamot i förbundsstyrelsen, blir ofta uppbjuden på landskamper och så, ser faktiskt mer hockey där uppe än här.

 

DET ÄR EN förmån att få ta del av historien av någon som varit med, må det handla om hockey eller långt viktigare saker.

En halvtimme i Kjell Jönssons sällskap berikar.

Här ryms mycket mer än vad jag tror ni orkar med, som:

## Revisionen på 70-talet när skattemyndigheten fått nys om ett och annat, när kassören inte kunde vara på plats utan sekreteraren – som lämnade över fel bok, den med de svarta pengarna …

## Hur ”Bittan” Johansson stod vakt utanför ishallarna i Leksand och Tingsryd för att se så att alla åskådare gick in genom rätt insläpp. På den tiden delade hemma- och bortaklubben på intäkterna, men här och var fuskade arrangerande klubb så att pengarna inte syntes.

## Livet som lärare på Sjumilaskolan (fram till 1999).

Ni får helt enkelt klara er utan längre utvikningar här. 

Hoppas det gav er något ändå.

Kjell Jönsson med källan till mycket Frölundakunskap, Szymon Szembergs bok "Från Bittans pojkar till Boorks boys."


***

Fem spelare från Frölundas division I-debut 1959 är i livet. Bert Söderlind bor i Frankrike och gör inte resan, Bernt Lindvall finns i Skövde men har en hälsa som nog inte tillåter Göteborgsbesök.

Allt enligt Kjell Jönsson som samordnat.

Kjell, 80, Stig Hylland, 85, och möjligen Tommy Carlsson, 84, kommer finnas på plats i Scandinavium när Frölunda tar emot Djurgården på torsdagskvällen.

Drygt 10 000 biljetter var sålda när jag senast kollade, kanske blir det inte fullsatt som mot HV71 på lördag – men det lär bli en finfin siffra. Säkert runt 11 000.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESES

***

Broad Street Bullies var alltså smeknamnet på det stundtals brutalt spelande Philadelphia Flyers som vann Stanley Cup både 1974 och 1975.

Säg Dave ”The Hammer” Schultz och en del spelare darrar säkert fortfarande.

Fred Shero, som nämns i samband med Ulf Sterner, var coach då.

Han hade tidigare varit en kort sejour i New York Rangers organisation, tränat St Paul Rangers i dåvarande CPHL, något av farmarliga till farmarligan AHL.

Shero, som dog av cancer 1990, både spelade för och coachade NY Rangers under sin långa karriär.

***

Ulf Sterner var inte förste svenskfödde spelare i NHL, det var Gus Forslund som redan säsongen 1932/1933 gjorde 48 matcher för Ottawa Senators.

Forslund var dock bara ett år när hans föräldrar 1907 utvandrade till Kanada från Holmsund.

Sterner var förste svensktränade spelare i NHL. Nummer två fick en längre karriär – Juha Widing.

Rakapuckar.com bild

***

”Rekordmatchen” spelades 28/12 2009, Frölunda och Färjestad satte publikrekord för hockey med 31 144 åskådare. Det var första utematchen sedan elitserien (sedermera SHL) skapades 1975/1976. Frölunda vann med 4–1.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Den här typen av information är magisk att få sig serverad på ett så här komprimerat, lättfattligt och lättillgängligt vis. Kudos till dig HL. Riktigt hög klass på journalistiken enligt mig!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   "Komprimerat" var snällt. :) Alltid rädd när det blir långt. Kul att du gillade!

 • Kommentar avatar
  Per, 1 år sedanSvara

  Kul text.
  Tänk att Tingsryd och Leksand fifflat sedan tidernas begynnelse.

  • Kommentar avatar
   Anders, 1 år sedanSvara

   Apropå denna goda artikel med nostalgier...någon som minns Vasa HC?
   Var inte det en klubb på 80 talet med höga ambitioner, eller minns jag fel?

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

    Underbar text!
    Tack för att du skriver den för oss!

    • Kommentar avatar
     Sothöna , 1 år sedanSvara

     Mycket bra text! Som min svensk och historielärare Gunnar Löfdahl, legend på Burgården, sa: För att kunna förstå din samtid måste du känna till historian.

     • Kommentar avatar
      Rallyclay, 1 år sedanSvara

      Mycket intressant läsning. Szymon´s fina bok är ett måste i varje Frölundait´s bokhylla. Skall bli kul att se Frölunda i blått o gult. / Claes

      • Kommentar avatar
       Peter Paegle , 1 år sedanSvara

       Det hade varit häftigt att få uppleva en match från den tiden , 1965 tex när dom tog guld. Annars var utomhusmatchen mot Färjestad nåt av det bästa man upplevt med Frölunda

       • Kommentar avatar
        LG, 1 år sedanSvara

        Hyllningar på isen? Direkt innan nedsläpp? Aj, fan!

        • Kommentar avatar
         Anderstorp , 1 år sedanSvara

         Helt djävla grymt Leman.
         Sjukt kul läsning

         • Kommentar avatar
          EDWARD 51, 1 år sedanSvara

          En mycket älskvärd historia av många äldre Frölunda-fans som minns, just den från 1962 när Nya Ullevis portar sprängdes. Det var annorlunda på den tiden, man betalade oftast först vid ingångarna när man ville in och titta på matcherna. Med dessa 23 192 åskådare så måste ju Kjell Jönsson vid det tillfället ha tjänat 230 kr. Om spelarna då fick en ett-öring för varje åskådare, motsvarande dagens penningvärde ungf. 2 500 kr. :)

           Kommentar avatar
           EDWARD 51, 1 år sedanSvara

           *mindre än 232 kr.

         • Kommentar avatar
          Pelle, 1 år sedanSvara

          Kul läsning. Nostalgi.
          Kjell var lärare på Sjumilaskolan i början av 80-talet när jag gick där...

          • Kommentar avatar
           robert jönsson 08, 1 år sedanSvara

           Njutning att läsa för mig som är nörd.

           • Kommentar avatar
            Mabel Akin, 1 år sedanSvara

            Jag vill använda denna gyllene möjlighet för att tacka chef Dr Wealthy för att bota min (DIABETES VIRUS) med sin örtmedicin. Jag har lidit av DIABETES Virus i 5 år nu, och sedan dess använde jag läkemedel som håller mig till idag, men en dag när jag surfar på Internet träffade jag ett inlägg om en dam som botades för DIABETES av Chief Dr Rika så jag bestämde mig för att försöka se om han kunde rädda mitt liv. Lyckligtvis för mig blev jag botad av honom. Jag kan inte sluta tacka honom för vad han har gjort för mig om du har liknande problem kan du kontakta honom via e-post: wealthylovespell@gmail.com
            Chief Dr Wealthy har botemedel mot alla typer av sjukdomslag, ring eller Whats App +2348105150446.


            Lämna en kommentar