Frölunda kanske inte är fegt utan förbaskat modigt ...?


► Fegt av Frölunda att inte agera, sparka spelare, ge plats för nya?
► Kanske. 
► Man kan också vända på det: jäklar, det krävs mod för att stå fast vid det lag man tror på, det som på papperet inte skrämmer.
► För … om det inte lyckas på isen – då sitter nog Fredrik Sjöström & Co löst.
► Jag förstår hur Frölunda tänker med lagbygget. Dömer inte ut. Min kritik bottnar mer i hur vårdslös klubben varit med pengarna. Vad hände med att utveckling snarare än hög lön skulle locka spelare till Göteborg?

Rakapuckar.com bild

JAG HAR FÖRSTÅS läst era kommentarer efter intervjun med Fredrik Sjöström i fredags.

Noterat. Tagit till mig. Och visst har jag förståelse för er supporteroro.

Själv är jag inte förvånad, jag trodde aldrig – vilket jag skrivit – att Frölunda skulle agera på det sätt många av er önskar, låta spelare gå, rensa i truppen för att få in nya, bättre.

Det är inte riktigt den här klubbens modell.

Klubbdirektören Christian Lechtaler, sportchefen Fredrik Sjöström, tränaren Roger Rönnberg, det är envisa herrar med en stark tro på det de gör, och att de skulle svänga, byta inriktning efter kvartsfinalförlusten mot Malmö … nej, för mig fanns det inte på kartan.

Det är också ett sorts mod, anser jag.

Johan Gustafsson, Kristoffer Gunnarsson och Max Friberg i samband med en hemmamatch mot Mora den gångna säsongen. Foto: TOMMY HOLL


Att inte ge vika för yttre press, att stå fast vid sina åsikter, det är på något vis raka motsatsen till många av dagens politiker som glatt byter åsikt och ståndpunkt för att nå snabb framgång i nästa opinionsundersökning, för att behålla eller skaffa sig makt.

Jag kan respektera och förstå Frölundas agerande här. Sparka & värva nytt är ingen omedelbar succéformel.

Och det är modigt av klubbledningen, jag vidhåller det. För om det här på papperet rätt bleka laget (jag tänker framför allt offensivt) misslyckas, om inte trubbiga forwards blir spetsiga(re), om hösten blir mörk som en enda lång novembernatt, då kommer supportrar att skrika, partners att bli förbannade, och marken under fötterna på Lechtaler, Sjöström och Rönnberg kommer kännas som Göteborgslera i Göteborgsregn.

## Ni behöver verkligen inte tycka att Frölunda agerat rätt.

## Men är det inte rätt modigt ändå? Eller bara dumdristigt?

## Juryn är väl inte tillbaka förrän framåt jul, gissar jag.

Vad tycker jag? Tja, det är en mer komplex fråga än några av er tror, för det är liksom inte bara att sparka spelare hipp som happ.

Rakapuckar.com bild

Någon ska vilja ta över kontrakten, i alla fall stora delar av dem. Och om man värvat spelare för att man tror på dem, ska man då sparka vid första motgång? 

Johan Gustafsson? Hur många heta spekulanter på 200 000-kontraktet fanns efter en 89-procentig säsong? 

Ponthus Westerholm? Vad hade då hänt med tvillingbrorsan Pathrik? De två sitter ju närmast ihop.

Det blir lätt en snöbollseffekt när tålamodet tappas, så börjar byggandet av en ond cirkel där det hela tiden ska in nytt. 

Jag tycker Frölunda gick vilse i sina värvningar inför förra säsongen (kommer till det), men när det nu redan är gjort, då landar jag i att det tänk som Fredrik Sjöström gav uttryck för (en back in, en forward in, troligt att börja säsongen så) – det är okej, av några anledningar.

* Stor spelaromsättning är av ondo, motsatsen av godo. Frölunda startar säsongen 18/19 som en rätt sammansvetsad grupp, kan tränarstaben lyckas bättre med att sätta en defensiv struktur, kan det finnas större förståelse för att man får spela enkelt i egen zon, då bör det vara ett tryggare lag än den gångna vintern.

* Säsongen lever till 15:e februari, det finns alla möjligheter att förstärka.

* Det bör finnas en stor revanschlusta hos spelarna.

Mina tankar kokar ner till följande:

Fredrik Sjöström

## Jag hade inte skrikit om Frölundas ledning tagit konsekvenserna av att en del spelare varit mindre lyckade och i alla fall köpt ut någon för att skaffa sig större manöverutrymme på forwardssidan.

## Jag skriker inte nu heller när man står fast vid den linje man tror på, alltså att det är klubbens ansvar att få spelare att växa.

Tråkig åsikt? Ja, kanske. Men livet är sällan svart och vitt.

Jag är mer kritisk i en annan fråga, för jag tycker Frölunda körde av vägen i värvningsarbetet inför den gångna säsongen.

Förut hette det att spelare lockades till Göteborg för att Roger Rönnbergs (och Robert Ohlssons) hockeyskola var så bra, utveckling var viktigare än 50 000 extra i månaden.

Nu var det bjuda över konkurrenter som gällde.

Rakapuckar.com bild
Roger Rönnberg

Jag hade aldrig erbjudit Max Friberg – en juniortalang som inte presterat på svensk seniornivå men som däremot blivit en utmärkt, nordamerikansk hockeyarbetare – 200 000 kronor i månaden.

Jag hade aldrig erbjudit Pathrik Westerholm 180 000 om det betytt att kravet var att betala nästan lika mycket för brorsan Ponthus.

Det betyder inte – notera det – att jag tycker det är dåliga spelare. Inte alls.

Men det fanns en osäkerhetsfaktor här.

Det förvånar mig att Frölunda inte var kaxigare, trodde på sin utvecklings- och förädlingsmodell och sa: ”Vill ni ha mer betalt så får ni gå någon annanstans, däremot ger vi er chansen att utvecklas, lyckas, och då kommer nästa kontrakt bli fetare.”

Här anser jag att Frölunda körde i diket, gick ifrån sin linje, agerade ekonomiskt vårdslöst, och släng in att det nog funnits möjlighet att behålla Patrik Carlsson och/eller Nicklas Lasu med annan fördelning av pengarna så …

Nå, man ser saker olika. Det är bra. Och backspegeln erbjuder alltid skarpare bild.

Men jag står för min åsikt.

Jag köper också att Frölunda nu inte shoppar loss och agerar ekonomiskt tvivelaktigt; minns också att alla skador (försäkringar täcker långt ifrån allt!) grävde hål i kassakistan.

Men, för att knyta ihop säcken – det ställs verkligen krav på den sportsliga ledningen kommande säsong.

Många i laget måste prestera mycket bättre.

Inte minst behöver flera forwards lyfta vad gäller produktion.

Här kommer Sjöströms och Rönnbergs bygge att granskas med lupp.   

## Lyckas Frölunda med det lag jag satte ihop lite på skoj här ovan (klicka för att förstora), då har ledningen agerat rätt.

## Om inte … tja, då blir det nog konsekvenser.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
59 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Intressant... Ja, känns som de tappade sin egen plan förra säsongen med värvningarna.
  Jag tror ju dock att det nu kommer vara vääldigt kort tålamod bland oss supportrar. Inte kommer man vänta till jul med att vilja se resultat?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Nä, tålamodet är kanske kortare. :)

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 2 år sedanSvara

  Håller med gällande värvningarna av bröderna och Friberg. Man borde kanske satsat på sina egna juniorer för så jäkla dåliga är dom väl inte eller? Har dålig koll men man hör ofta att j18 vann guld, j20 förlorade finalen osv. Då borde det finnas 2-3 spelare som hade kunnat ta plats i truppen. Billigare, från egna akademin, hjärta och ungdomlig frenesi.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   17/18 har säsongen varit bedrövlig för både J20 och J18. J16 spelade final.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Finns gott om lovande spelare i pipelinen, inte minst forwards, men det kan dröja ett år, kanske två. Tog upp det i en text för någon månad sedan.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Jag påstår inget annat men lagmässigt är inte FHC junior dominerande som förr. Det är ganska långt ner.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Fast det tror jag inte är poängen med ungdomsverksamhet, att lagen ska vinna. Det handlar om att utveckla spelare bra nog för seniorhockey. Hellre tre spelare som tar steget och att J-laget åker ut i kvartsfinal än ett brett lag som går till final men där bara en fixar klivet till seniorvärlden. Vinna som junior är inget slutmål.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Så kan Du väl ändå inte mena att FHC juniorer skall uppträda? Inte vinna? Konstaterar bara rent sakligt att många andra SHL föreningar är bättre än FHC numer. Ta åt Dig och fundera i andra banor på vad det innebär - istället för att som jag tycker Du gör - försvarar något som inte visat sig vara så bra som för några år sen.

   Kommentar avatar
   DD, 2 år sedanSvara

   Det är klart att man spelar för att vinna. Men går A-laget långt har det så klart prio. Ganska vanligt att när A-laget åkt ut att J-20 laget då vinner/går bättre eftersom de bästa juniorerna då spelar för J-20 laget istället. Är mer orolig för varför fler juniorer inte tar steget upp än varför J-20 och J-18 inte är lika bra som förr. Fattas det talanger? Utvecklas de för dåligt i akademien? Är kraven för höga? Det behövs att man har 2-3 st. per säsong som lyckas om man ska kunna hålla en bra budget och lägga pengar på spets.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Precis, DD - det är en mycket viktigare fråga. Självfallet spelar alla juniorlag för att vinna, Matte, det är något man hela tiden måste jobba med, men MÅLET med juniorverksamheten är inte att lagen ska vinna X antal mästerskap, det är att producera bra seniorspelare. Hoppas verkligen du förstår vad jag menar

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   HL - jag förstår vad Du menar men om man inte säger att laget skall vinna så får man nye stjärnorna heller. Sen lägger man en ansenlig mängd pengar på varje junior i gymnasiet ( 400 kkr har jag hört?) Om det är värdelöst så är de väl bättre att Leksand har gymnasiet och så tar vi spelarna från dem? Nu tycker jag inte det.... DD - FHC J20 har inte varit i högsta serien under våren - det var länge sen det inträffade. Växjö J20 var där ... :) humor. Dvs det är ett tecken på att det inte står rätt till eller att andra kommit ifatt och kört förbi, så det vislar om det. J18 som vann guld häromåret kom inte alls långt i slutspelet. Det är för många signaler som pekar fel just nu! Detta är inte ok i FHC. Sen vill jag att de byter till rött ;) också!

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 2 år sedanSvara

  Flyttar över min kommentar från tidigare inlägg hit, och bygger vidare lite.
  Fortsätter med rakapuckar.com under nästa säsong, för oavsett hur mycket ledningen just nu kör mitt lag i botten så är det en klubb jag är passionerad för. Kanske säsongen 19-20 kan bli bättre... Men nästa säsong kommer jag inte vara en match i Scandinavium. Inga nya tröjor till barnen fast de växt ut dem de har. Det resulterar ju inte i några monsterpengar med ett bortfall från en familj som går 4-5 matcher om året. Men jag vet att flera, andra sidan familjen + vänner inkluderade, som tänker likadant. Jag tror det här blir VFs svagaste säsong publikmässigt på många år. Att man tappar i stort sett den enda spets man hade och inte tillför någon ny, utan plötsligt tror att spelare som under en hel säsong visade att de håller en lägre nivå än resten av SHL plötsligt ska leverera i världsklass. Jag är så jävla besviken på att man pissar på sina supportrar. Det får vara nog nu.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Spännande att se om du kommer tillbaka då. Tänk om det skulle gå bra. ;) Men du gör förstås helt rätt, man ska lägga pengar på saker man gillar, och ett sätt att protestera för supportrar är självfallet att sluta gå på matcherna. Inget konstigt med det.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 2 år sedanSvara

  För min del är intresset dött, maken till profillöst tråkigt lag och slöseri av pengar har jag sällan sett maken till. Lägger inte en spänn på VF i vinter. Jag blir bara förbannad när jag tänker på hur oansvarigt Lechtaler/ Sjöström har agerat. Sen är det väl inte Sjöströms fel att han är inkompetent. Men hur fan kunde man anställa en fd medioker spelare som sportchef? Nu ser vi resultatet. Horribla kontrakt på halsen, 200tkr/mån på i bästa fall medelmåttor? Nä, det räcker nu. På min familj mister VF ca 30000 per säsong

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Förstår ditt tänk. Samtidigt, om det slösats med pengar, genom att köpa ut spelare och värva nya (dyra), så läggs det ju ut ännu mer. Försvarbart? Kanske. Men inte helt enkelt.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 2 år sedanSvara

   Handlar väl nånstans om att göra ett ”statement” Vi är inte nöjda med prestation utifrån din lön- du köps ut. I gengäld får man respekt från sponsorer, fans dvs dom som betalar kalaset. Lyft in några juniorer istället och värva klass för pengarna, inte spelare som ”kan bli bra”

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Absolut. Jag är med på hur du tänker.

 • Kommentar avatar
  Anders Nilsson, 2 år sedanSvara

  Det tråkiga är att många supportrar verkar ha gett upp hoppet innan säsongen startat, och inte köper säsongskort. Det kan bli en ekonomisk missräkning när inte publiken kommer pga att man ser säsongen förlorad. Och jag förstår missnöjet, speciellt på målvaktssidan, där JG bara blivit sämre efter guldet 16. Men hur är det med målvaktstränaren? Kanske behövs något nytt på ledarsidan där? För uppenbarligen har inte utvecklingen gått framåt på den punkten. Hoppas verkligen alla i laget höjer sig till kommande säsong, annars blir vi ett lag för nedre halvan tyvärr.

   Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Målvaktssidan är verkligen ett problem, men tyvärr är det inte bara där det brister. Vi hade en väldigt svag backsida förra året, de defensiva backarna klarade inte jobbet, och de offensiva backarna (undantaget Rasmus D som blandade fantastiska prestationer med naiva misstag) klarade inte av att prestera. Vi har nu tappat Rasmus D samt Donovan (är inte ledsen för det då han också var en säkerhetsrisk), samt Adam A (samma resonomang som Donovan). På forward sidan tappar vi Ehn, Olofsson, Mursak och Grundström. 4 av de bästa spelarna i VF, och toppspelare i SHL, enda anledningen till att vi hamnade så högt. Och vi väljer att i stort sett inte ersätta detta? What the fuck.

   Kommentar avatar
   Richard, 2 år sedanSvara

   Jag är övertygad att vi kommer ut som ett LAG nästa år och inte som ett gäng individualister.

 • Kommentar avatar
  Conta, 2 år sedanSvara

  Håller inte alls med om att Frölunda är modigt med detta beslut att behålla befintlig trupp.
  Det är Sjöström som värvat och gett Friberg så hög lön.
  Westerholm bröderna.jag kritiserade redan i våras värvning av dessa 2 snurrpellar.
  Bde dessa spelare imponerande insista säsongen i Brynäs och fick alldeles för hög lön i Frölunda.
  JG håller inte shl-klass längre men han är ju Rönnbergs stora favorit.Hjalmarsson fick väl typ 200-250 000/månad första säsongen men nu fått gå ner till 190 000/månad typ
  För mycket betalt anser jag.
  Truppen består till största delen av Brunkare.
  Inga målskyttar har tillkommit.
  Bergenheim.Olofsson.Grundström.Mursak har försvunnit.Målskyttar alla 4.
  Weber försvann på grund av skada.
  Stor del abmv säsongen gick innan Frölunda fattade att det behövdes en större fysisk back i försvaret.Jpek Lundqvist platsar ej i en första LineEn Rönnberg vill ej inse det.
  Säsongen som gått hade stora brister itruppen redan innan säsongen startade.
  Nu är offensiva spelare som fanns i Frölunda borta och har ej erdatts.
  Frölundas ledning anser att endast en back och en forward behöver värvas.
  Nej denna truppen är bedrövligt svag.
  Men Frölundas ledning erkänner inte sina misstag.Man har gerat väldigt fegt.
  Att det kan vara svårt att få en annan klubb att ta över kontrakten förstår jag.
  Men man kan bänka spelare och ge juniorer speltid istället.Spelare tröttrnar nog sitta på bänken match efter match och fattar nog till slut att dom ej är önskvärda i klubben.
  Nej Frölunda sort minus i betyg.
  Frölunda har inte lärt sig ett dugg av föregående säsong.Man skulle ju vara hänsynslösa.VILKET DJÄVLA SKITSNACK.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Andas. :) Skämt åsido, jag hör vad du säger, eller snarare läser vad du skriver. Jag förstår dina tankar.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   HL bra att Du funderar om detta menConta har rätt - de har verkligen ställt till det för sig själva i FHC ledningen. Det kaxiga självgoda attityden borde direkt ändra och inse att tex Växjös J20 slår ut FHC J20 - när hände det ? Vad gäller A laget så är bara juniorer som hjälper pga de inte kostar så mycket och att det är då lätt att bänka de överbetalda.

   Kommentar avatar
   Conta, 2 år sedanSvara

   Lugnt Leman. :-) Jag andas lugnt och normalt. Men står fast vid mina åsikter. Frölundas ledning har agerat fruktansvärt fegt och dumdristigt. Mycket blekt lag med nästan bara brunkare. Sjöström borde avgå omedelbart eller också börja resnsa i truppen och värva in spets spelare. Får fan vara nog på alla jävla floskler och snack nu.Nuvarande trupp går ej till slutspel. Stor risk att laget åker ner i allsvenskan. Men Frölundas ledning nöjd med truppen. En forward och en back skall in. Ja om så Sidney Crosby och Erik Karlsson värvades in så räcker inte det ändå. Mycket arg besviken på Frölundas ledning. Sedan Guldet 2016 så har laget gått bakåt.ja chl vinst 2017 ok.det var bra.men förlust mot Brynäs som egentligen man borde slagit ut. Men mycket naivt agerande och svagt spel så ute från slutspelet. Respass i år mot Malmö.Frölunda va aldrig nära att störa Malmö. Nej tänk om Frölunda.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag håller ju med om en del, t.ex värvningsarbetet inför förra säsongen. Men nu är läget sådant att ledningen tror på spelarna som finns, och blir det en kollektiv resning så får många kritiker tänka om. Om inte ... då sitter nog ledningen löst. Lite så känner jag.

   Kommentar avatar
   Håkan G, 2 år sedanSvara

   Tror på eller måste tro på? Hoppas verkligen att de låtsas för om de verkligen tror på dem är vi ännu mer illa ute än vi tror

 • Kommentar avatar
  Kba, 2 år sedanSvara

  Visst är det vågat att behålla ärke soporna, men det är samtidigt idiotiskt att tro att dom ska lyckas få brunkare som MRO och Stålberg att börja producera och att alla backar ska vara spelskickliga.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tror inte alla backar ska vara spelskickliga, i alla fall inte på något slags Rasmus Dahlin-nivå. Det är väl snarast tvärtom, att det nu verkar finnas en förståelse för att backar ska vara backar ibland också?

   Kommentar avatar
   Kba, 2 år sedanSvara

   Ja jag hoppas iallafall det, den nya backtränaren verkar lovande. Men det som är mest skrämmande är att man börjat förstå det först nu.

 • Kommentar avatar
  Carl, 2 år sedanSvara

  Bara se Fredrik Sjöströms äckliga överlägsna flin gör bara att man hatar människan

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det där var väl ändå en väldigt, väldigt onödig kommentar?

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Håller med dig HL, det där är långt över gränsen. En sak att du inte tycker att han är en bra sportchef men att säga en sån sak är inte ok.

   Kommentar avatar
   Johan L , 2 år sedanSvara

   Sjöström är kanske ute och cyklar. Men jäklar vad bra han gör det. Cyklar som en elitmotionär ju :)

   Kommentar avatar
   Carl , 2 år sedanSvara

   Det är min åsikt

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Han är grym på hojen! Och en trevlig person. Så den där typen av kommentarer, Carl, kommer jag ta bort om de återkommer.

   Kommentar avatar
   Consta, 2 år sedanSvara

   Ja det var rejält övertramp. Har inget personligt mot Sjöström.Verkar vara trevlig kille. Men hans agerande inför stundande säsongen underkänt. Minus för värvningar inför förra säsongen med.

   Kommentar avatar
   Direktören, 2 år sedanSvara

   Sådana kommentarer är vi för det mesta befriade från på detta forum som tur är. Jag anser också att Sjöström är mycket svag och opassande för sin yrkesroll. Men att skilja på sak och person borde alla vuxna människor vara förmögna till.

 • Kommentar avatar
  #18, 2 år sedanSvara

  Det är väl egentligen bara värvningen av bröderna Westerholm som är den stora plumpen i Sjöströms värvningshistorik. Ett fel, även om det i detta fall blev större/allvarligare än vad man kunde befara i och med att #7 gick sönder och var borta i princip hela säsongen, är inget dåligt facit Sjöström kan jag tycka. Dessutom hittade han både Weber och Mursak under brinnande säsong. Det sagt om Sjöström. Det som oroar mig betydligt mer är att Frölunda, med detta laget, tycks abdikera från offensiv och målglad hockey till förmån för en tajtare och mer defensivt lagd ishockey. Trist i så fall. Men kanske det enda rätta med tanke på den domarnivå och de regeltolkningar vi har gjort till våra här i SHL.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag tror inte man ska se det så, att det ska bli en defensiv hockey. Men smartare spel i egen zon, inte lika naivt, färre spelvändningar emot, ett lite som det faktiskt förändrades till under den gångna säsongen.

   Kommentar avatar
   #18, 2 år sedanSvara

   I så fall helt ok, men det förefaller som om vi, vid sidan av många mål, tyvärr tycks tappa mycket fart med årets lagbygge. Det är väl egentligen bara Tim av de som tillkommer utifrån som har riktig speed?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är kanske sant, men det finns speediga spelare kvar. Och var det något Växjö visade så var det att allt inte måste gå i 220 knyck hela tiden.

   Kommentar avatar
   Conta, 2 år sedanSvara

   Ja Mursak och Weber bra värvningar.Men hallå man insåg väldigt sent på säsongen att en fysisk back behövdes.Mursak värvades när Bergenheim ej längre var aktuell för spel.Men hade behövts värvats tidigare.Så svagt sent agerat av Sjöström.Sent skall syndaren vakna.

 • Kommentar avatar
  Putte, 2 år sedanSvara

  Kan mycket väl bli så att den 15:e februari så har man plockat en en Miele eller annan profil spelare.
  Många spelare vi har håller fortfarande god SHL klass, har kanske den bästa spelaren i ligan i Ryan Lash vad gäller poäng. Några spelare får mer skit ändra kan vara rätt sett till prestation/lön.
  JM kan mycket väl bli förstemålis som många ville se spela, lite mer tyngd i försvaret och inriktning på defensiven i träning så är det inte helt åt fanders då god klass även finns här.
  Visst två bröder kanske är bättre än en, ge dem chansen, blev ju inte så bra med en oavsett lön, ingen skrek när dem kom men då visste man kanske inte vad dem hade i lön...
  Potential finns till en OK säsong tror jag, solid trupp inte mer men vill man vi ta ett, två steg till behövs förstärkning av etablerade spelare till den 15:e eller tidigare för den som vill.
  Tack för en grym blogg HL!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack själv för att du läser och gillar. Kul med någon som inte målar med svartaste penseln. Man kan ju se att det finns luckor i truppen utan att för den sakens skull fullständigt döma ut allt och alla, känner jag.

   Kommentar avatar
   Rw, 2 år sedanSvara

   Ingen skrek?? Var otroligt många som var missnöjd när man värvade westerholmarna.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 2 år sedanSvara

  Många soffexperter som gnäller här inne.

   Kommentar avatar
   Peter, 2 år sedanSvara

   Men sluta läs då? nolla

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Så ja, så ja ...

 • Kommentar avatar
  John, 2 år sedanSvara

  När jag i fredags skrev att det var modigt av Frölunda att köra på var det lite som ett skämt. Sannolikheten att de lyckas är ju mycket låg. Om jag hoppar fallskärm med en defekt fallskärm, är jag modig eller dumdristig då?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Då är du dumdristig. Men jag tycker inte riktig att jämförelsen håller. Du är överkritisk mot Frölundas spelare och har nog en övertro på andra lags, upplever jag. Om du tycker att jämförelsen är relevant, menar jag. :)

 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 2 år sedanSvara

  Handlingsförlamning? När jag hör Sjöströms resonemang drar jag en parallell till Löfvens förvirrade kommentar i gårdagens partiledardebatt.
  Sjöström kan ju inte i sin vildaste fantasi tro att spelarna lyfter sig bara för att han säger till dem att göra så?!
  I sådant fall har han världens enklaste jobb. Alla förstår att detta inte räcker till för att vara ett topplag i SHL, att tro något annat är enbart dumdristigt. Att de-exempelvis-inte stärker upp på målvaktssidan bevisar att Frölunda släppt tanken på att vara ledande förening inom svensk ishockey och det vore klädsamt om de gick ut och sa att de-tillfälligt?- sänkt målsättningen.
  Som supporter är man alltid extra kritisk till sitt eget lag, man har ofta ett katastroftänk och det är inget konstigt med det men denna gång är det ytterst befogat.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Även om du inte gillar JG, du tror inte att Mattsson är en bra målvakt heller? Kan han inte vara en målvakt i en "ledande förening"?

   Kommentar avatar
   Mats Emanuelsson, 2 år sedanSvara

   Hade han varit det utgår jag från att han hade varit förstemålvakt redan den här säsongen. Jag tycker absolut att JM är en bättre målvakt men inte den toppmålvakt som krävs. Tycker du inte själv att Frölunda har haft för stark tilltro till JG? Jag är naturligtvis inte någon målvaktsexpert men i det här fallet är det väl uppenbart att det inte räcker till?! Men vi får väl hoppas att JM växer ut till en toppmålvakt, jag ser det inte som helt uteslutet men jag är något skeptisk.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag tyckte Mattsson lovade gott, jag känner inte heller att JG är fullt så usel som en del vill göra gällande, jag känner framför allt inte att målvaktssidan är det enskilt största problemet.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   HL -inget ont om JM han kansäkert bli bra. Förra året var han nr 11 i rankingen vilket är svagt om man vill vara med i slutspel tex. HV och Färjestad korrigerar sina misstag på målvaktssidan. Pånågot sätt självklart kan jag tycka att även FHC lufter någon junior eller lägger extra på just den posten.

 • Kommentar avatar
  Sven, 2 år sedanSvara

  Intressanta tankar som alltid Leman! Swishar dig en sommarbonus för väl utfört jobb under säsongen. För mig som inte bor i Götet och kan läsa lokalpressen men ändå vill följa allt kring Frölunda så är din blogg en måste! Hoppas fler följer mitt exempel!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Massor med tack för så fint agerande, Sven!

 • Kommentar avatar
  EB, 2 år sedanSvara

  För min del orkar jag inte vara arg redan nu, försäsongen är ju bara en vecka gammal...? Låt oss vänta och se vad som händer och ta inte ut alla bedrövelser i förväg. Det kanske inte ser jättespännande ut, men det gjorde inte Leicester sommaren 2015 heller.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Haha ... kul exempel. Leicester-effekten? :)

 • Kommentar avatar
  Janne S, 2 år sedanSvara

  Det är trist att så många är så galet negativa. Och jag är nog inte riktigt lika bekymrad som många andra. Att vi tappar spelare det vet vi men tror att det finns potential bland dom nya yngre spelarna som kom in och fick lite speltid förra året. Där kan kanske ngn kliva upp ett par steg med mer istid och mer förtroende. Patrik Carlsson är ju i mina ögon en stor positiv nyhet vilket kommer ge oss glädje. Vissa kanske kom ihåg Mustonen när han anlände till VF? Visade ju upp ett hyffsat målsinne innan han blev utfyllnadsspelare. Och om Joel får ta hand om en defensiv kedja och Putte och Hjalmarson får ta rollerna framåt tillsammans med Ngn ny spets så ja varför inte? Min riktigt stora "sätta kaffet i halsen" är ändå att JG får fortsatt förtroende. För med en riktigt bra målvakt så tror jag vi kommer klara oss betydligt mycket bättre.
  Tack HL för denna fantastiska sida!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack för att du läser. Tack för så fint beröm. Och ... om du inte gillar JG, glöm inte att Johan Mattsson finns då.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Se min tidigare kommentar. JM har bättre statistik än JG som är enligt ”elite prospect” den klart sämsta målvakten i SHL som står mer än 15 matcher. Säger ju lite om coachingen oxå? JM rank 11 och det är väl inte bra om det finns 14 lag? Bara det är egentligen bedrövligt men nu kör FHC med 25 rankade....

 • Kommentar avatar
  Generalen , 2 år sedanSvara

  det är inte modigt, det är fegt och dumdristigt! är det Sjöströms ego som sätter stopp? kan inte sparka sina egna värvningar för att det skulle ses som ett misslyckande utan istället spela roulette med supportrarnas känslor? det är svårt för mig att motivera mig till att jobba över/extra/ skippa raster för att ha råd och tid med att se JG göra bort sig och se 27 tappa puck så fort han kommer In i anfallszon, skrev ett lugnt inlägg till frölundas Facebook och ifrågasatte, fick till svar att "vi får hoppas laget klarar av utmaningen" VI FÅR HOPPAS? pratar en ledande klubb så? nej det är något ruttet som gror, hoppas man stöter på Sjöström på avenyn så man kan få sig en ärlig förklaring istället för dessa politiker skriva svar

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag förstår mycket väl ditt resonemang, och som jag skrev till någon annan: det är så supportrar protesterar, man går inte på matcherna, inte alls eller inte i lika hög utsträckning.

 • Kommentar avatar
  Sven, 2 år sedanSvara

  Efter att du publicerade spelarnas löner verkar folk här gå mer eller mindre bananas. Själv skulle jag tycka det vore intressant att få sätta dem i rätt perspektiv. Går det att få loss info om andra spelarlöner i övriga lag? Jag vet ju inte om lönen för en etablerad SHL/AHL spelare motsvarar det Frölunda betalar till Westerholmarna och Friberg. Först när jag har nåt relevant att jämföra med kan jag uttala mig om de är ”överbetalda” eller inte.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag förstår. Så mycket har jag nog inte tid att gräva. ;) Men snittlönen för en SHL-spelare ligger kring 100 000.

 • Kommentar avatar
  Kalle, 2 år sedanSvara

  Så jäkla bra skrivet å jag höll med om det mesta! Känns väl endå som Frölunda tar å behåller spelarna å antar att dom kommer till slutspel sen förlorar i fyra raka men nöjer sig med det iår å nästa år blir av med dom spelarna dom annars behövt sparka! Hoppas br dom får gen lasu å ger honom ett långtidskontrakt så man har stommen kvar i några år till nu med Carlsson lasu mro å kanske även stålberg, efter det är de bara fylla på med yngre förmågor dom inte behöver betala så mycket för å sen spetsa till det ordentligt! Det är år 2020 guldet kommer hem!

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Man kunde kanske lyft flera juniorer om man vill ha guld 2020?

   Kommentar avatar
   Kalle, 2 år sedanSvara

   Håller helt med! Hade helst sett en hel ungdomstedja men som sagt då skulle dom behövt rivit kontrakt för vissa!

 • Kommentar avatar
  Matte, 2 år sedanSvara

  HL jag förstår att Du gärna vill det skall bli bra. Men tänk om det inte blir det? Vi var flera som påpekade detta i höstas och då fick vi mycket mothugg. Inte nog med det alla skulle bli bättre i slutspelet. Det var inte så jättebra eller hur? Nu skall kritiken vänta till 15 feb 2019?
  Det är verkligen att begära vart blanch från supportrar. Tycker de skall åtmindstonde bänka spelare som inte presterar och istället lyfta in juniorer. Det måste med nödvändighet börja med målvakterna. Backarna ser väl ok ut för nytt kontrakt, men resten gör det inte.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Vill? Jag vill ingenting. Det går som det går, jag kommer beskriva det jag ser (om jag fortfarande jobbar med det). Däremot gillar jag att inte se allt i svart eller vitt, jag kan se två sidor här, och jag är inte lika övertygad som du och en del andra att rensa ut tre, fyra man och ta in nya per automatik är bättre. Det var det jag försökte beskriva i texten. Men jag kan självfallet ha fel, det händer ofta... Dock kan jag inte göra annat än beskriva ärligt hur jag känner.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   HL - du missade poängen helt. Tar det igen. Om man bänkar överbetalda spelare som inte presterar så drar de förr eller senare självmant. Då slipper man kontrsktskostnaden. Dvs man måste då ha gångbara juniorer som vill vara med och tävla för FHC. Förstod Du nu?

   Kommentar avatar
   Matte , 2 år sedanSvara

   Jag menar inte att värva eller köpa ut spelare utan som alla andra klubbar gör göra klart för dem att det inte är självklart att de spelar varje kväll. Att detta påverkar deras framtida karriär otroligt mycket.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Och att det finns massor av egna juniorer som med glädje tar deras platser.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Absolut, jag är med, men det är inte riktigt så lätt, att spelaren bara drar och struntar i sitt kontrakt. Spelare (och agent) vet värdet, det slutar ofta med att klubben som vill göra sig av med högavlönad spelare får stå för en (ibland stor) del av lönen, som Malmö med Andy Miele, till exempel.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Ja men om inte spelarna får klar för sig att man är beredd att ställa över samtliga från Lasch till JG mfl om de inte presterar, så är det inte riktigt ok tycker jag. Juniorer testas och visar upp sig skulle också betyda mycket för framtiden för FHC. Är ganska säker på att de överbetalda spelarna blir mer förhandlingsbenägna efter några cases.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Där är du inne på något viktigt, att det är viktigt med konkurrens i truppen.

 • Kommentar avatar
  Lövet, 2 år sedanSvara

  Det som skrämde mig mest med Sjöströms uttalande var att det var en kopia på vad RR sa i höstas när inte spelet stämde. Om det inte hjälpte att snacka med dom då vad säger att det blir bättre nu? Har också tagit upp tidigare att det är ok att sänka ambitionerna och låta fler egna juniorer växa fram. Visst är det bra med lite spelaromsättning men det krävs ju också att de som finns levererar eller?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Nej, visst kan man undra det. Samtidigt är det ju inte så att Frölunda förväntar sig att bara man tar ett samtal blir allt bättre. Det handlar ju också om tränarnas ansvar, få till ett kollektivt spel som sitter, utveckla individer bättre, och så vidare. Utöver spelarnas egna ansvar, alltså.

   Kommentar avatar
   Lövet, 2 år sedanSvara

   Håller med till viss del hade väl önskat att Sjöström kanske nämnt att "visst vi hade ett snack i höstas men nu är det annorlunda" typ ngt sådant svar. Sedan är det bra att du nämner eget ansvar oavsett om har idrott som jobb eller "vanligt" jobb så bör man ju ha en stolthet i det man gör. Är tröjan dyngsur efter första bytet så har man gjort vad man kan även om man inte öst in mål. Max Friberg är ett bra exempel på det han gav allt sen att han inte har talangen att vara målgörare är ju inte hans fel. Om man värvat honom som målgörare så har man ju inte sett vilka fördelar som spelare han har? Jag är inte fullt så negativ som andra inför nästa säsong men visst har ledningen i Frölunda lagt en enorm press på sig själva genom att hålla fast vid många spelare som inte presterat som önskat den gångna säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Precis så. Enorm press. Just så känner jag.

 • Kommentar avatar
  Thomas, 2 år sedanSvara

  Ett kvartsamtal med spelarna räcker så klart inte. Jag är övertygad om att spelarna ville vinna, ville spela bättre, ville vara bäst när det gäller. Jag kan omöjligt tro att JG tänker "Fan va gött det är att vara en av de sämsta målvakterna i SHL och att en stor del av publiken tycker jag är skit och borde lämna Frölunda". Så om man utgår ifrån att alal vill göra sitt bästa och alla vill vinna, vad skall då ett kvartsamtal hjälpa till ? "Du måste vara bättre" -Okej.... Det förstår självfallet varje man att det inte kommer förändra ett dugg. Första gången på många år nu som jag inte ser fram emot att säsongen skall börja, för ett sådant här färglöst Frölunda utan spets har jag aldrig tidigare sett. Och det är tråkigt, riktigt tråkigt för jag vill att Frölunda skall vara med i toppen, men det känns inte som ledningen delar den tanken. Tyvärr.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Naturligtvis vill ledningen att laget ska vara med i toppen, det förstår du säkert själv också, däremot delar ni inte åsikter hur det ska gå till. Inte heller är det ju så, som jag svarade någon annan, att bara ett samtal ska lösa allt, göra spelare bättre. Det är ju en del i en större bild. Jag säger inte att det är nog, det kanske går käpprätt åt helsike, men det är bra att ha saker klart för sig, känner jag.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 2 år sedanSvara

  Ok....att nu inte Frölunda vågar agera, det kan vi ju inte göra ett skit åt. Men herre gud viket profillöst lag! Nämn NÅGON som ska agera dragplåster....
  Och bara en sån sak visar ju att man skiter högaktningsfullt i sina supportrar, va fan det är väl en produkt man säljer!?
  Hur har man tänkt att ett lag som nu ska bli mer defensivt, plötsligt ska producera framåt? Har för mig att det var precis tvärtom förra året..... Alla skulle ju vara med och skapa och det såg vi ju hur det gick.
  Tror det är MÅNGA som tröttnat. Vad fan sänder detta för signaler, du har inte levererat men bara du lovar att bli bättre så självklart ska du få stanna...... men tydligen skiter man i sin publik.
  Ska man även ha kvartsamtal om att när man drar på sig tröjan med VÅRAT klubbmärke så visar man hjärta och djävlarnamma.
  Nä ibland får man nog ta sitt ansvar och bita i det sura äpplet.
  Blir det nu nåt snack med kymmer, hade det vart intressant att få höra spelarnas försvar till att man dissar sin klack! Men det kanske också är sånt man inte berättar för oss!!??

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tror knappast att Frölunda ska blir MER defensivt, däremot BÄTTRE. I alla fall är det förhoppningen. Och det är väl inte så dumt? Sedan tror jag man måste förstå att hockey är en lagsport, det är inte alltid så lätt att – även om spelaren har ett eget ansvar – omständigheterna inte påverkar. Hör krävs att tränarstaben bygger ett bättre lag. Kanske kan individer då växa. Kanske. Jag menar bara att man behöver se frågan lite större. Sedan det här med att inte tacka fansen – det var den gången i Malmö, va?

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

   Jag tror tyvärr att det var vid fler tillfällen som man inte tackade för stöd efter match...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   I så fall är det allt annat än bra. Förutsätter att detta inte händer igen.

   Kommentar avatar
   Mikael , 2 år sedanSvara

   Det stämmer som Anna skriver. Det hände vid ett flertal tillfällen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det här behöver verkligen hållas koll på.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 2 år sedanSvara

  Gör man en enkel jämförelse mellan VF o Växjö som har samma målsättning men väljer olika vägar så ser man snart varför VF gör fiasko o Växjö tar guld. Kan inte tänka mig att det skiljer allt för mkt i lönebudget. Möjligen skulle Lasch och Dahlin, Olofsson tagit en plats i Växjös guldtrupp. Växjö blandar färdiga stjärnor med lovande talanger, hittar bra SHL-spelare i AS. Frölunda som ger sken av att vilja vara Europas bästa plats för utveckling av spelare som vill till NHL. Man lyckades inte ens knyta till sig dom bästa talangerna, exempelvis Elias P.
  Det spretar för mkt åt alla håll i VF, som så många ggr förr genom åren: Man bestämmer sig för en väg och när det inte fungerar längre så kör man ändå på i samma hjulspår, skillnaden i år är att man inte vågar erkänna och ta omtag, istället slår man i sponsorer, fans fega bortförklaringar och rent dravel. Hoppas sponsorer och fans sätter ner foten, låt det svida i Grauers kassakista, enda sättet att påverka nepotismen som pågår. Nu är jag klar med detta haveri, släpper VF till dom kommer på bättre tankar. Trött på att föreningen är så flagranta mot sina kunder

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Delar åsikten att Växjö gjort ett bättre jobb med att bygga en vuxnare trupp, blandat talang med "mogenhet", också varit bra på att hitta "färdiga" spelare som inte riktigt fått till det i andra klubbar, även grävt guld i allsvenskan.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 2 år sedanSvara

  Håller med dig till 100 %. Tänk om jag kunde få ner mina åsikter så de blev lika läsbara :-) Kan bli en riktigt nervpressande säsong eller kanske inte, vem vet?
  På den tiden jag brydde mig om fotboll höll jag på West Ham, snacka om många år med ångest ..... / Claes

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Läsbart men långt. Men det var ett svårt ämne. Hävdar ju jag. Alla håller inte med ... haha.

 • Kommentar avatar
  Manne , 2 år sedanSvara

  Sjöström och Co är inte alls modiga, snarare dumdristiga som inte inser att laget är alldeles för svagt. Det är någon form av välgörenhet som bedrivs där man aldrig vill eller vågar trampa någon på tårna genom att fatta svåra beslut. Nu är det bara att hoppa på tåget, sedan får du vara med oavsett hur du presterar. Vi är långt efter toppklubbarna just nu, det är bara förnamnet.

  • Kommentar avatar
   Bengan, 2 år sedanSvara

   Det måste verkligen bli utveckling på en hel del spelare om det skall bli bra, och det kanske det blir. Håller med dig att de betalar lite för mycket till vissa spelare, men att hålla på att sparka spelare till höger och vänster är inte heller någon väg framåt, det blir väldigt dyrt. Truppen ser något tveksam ut i dagsläget, men finns en hel del spelare med utvecklingspotential, och det kommer krävas. Stor utmaning för RR och ledarstaben.

   • Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    GAISare är inte lätt att vara - får lära av kompisen... ;)
    Med +- statistiken för Joel och Lasch tillsammans på hela förra säsongen ( ej slutspel) är heller ingen rolig läsning. Första kedjan två viktigaste medlemmar gick 0!
    Det finns bottenlag som har bättre faktiskt.

    • Kommentar avatar
     Jonas, 2 år sedanSvara

     Tjena, Vet ej om nån frågat dig tidigare (Det har de säkert gjorts) Hur är det med Lasu? Sitter han på utgående kontrakt och kanske kan vara påväg tillbaka, eller när tror du man kommer att kunna se honom i en frölunda tröja igen? Tyckte det var mycket dumt när de släppte purre å lasu, men som det lät ville ju lasu prova på att spela utomlands om jag inte har helt fel.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 år sedanSvara

      Lasu har kontrakt en säsong till.

      Kommentar avatar
      Jonas, 2 år sedanSvara

      Gött att veta! Hoppas de plockar hem honom illa kvickt efter nästa säsong, om han nu inte vill fortsätta utomlands! Ser honom som Mr Frölunda efter Joel!

    • Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 2 år sedanSvara

     Tack för bra funderingar Leman och du är rätt ute i mycket. Nu är ju tyvärr inte Rönnberg alkemist utan hockeytränare och det är som bekant svårt att förädla gråsten till något bättre. Jag ser inte potentialen i detta lag och att de ska kunna höja sig. Flertalet har ju inte presterat på en högre nivå tidigare. Om man på pappret roar sig att studera hur truppen ser ut idag så skulle jag vilja påstå att t ex både Mora och Karlskrona hade starkare uppställningar detta år och det gick ju som bekant inget vidare för dem. Publikmässigt sett så står tyvärr VF inför ett negativt trendbrott om man håller fast vid denna strategi. Ingen betalar lika dyrt för att se hockey i allsvensk klass. Jag håller tyvärr med nån tidigare talare d v s att mitt intresse för VF har inför en säsong aldrig varit så svalt på 40 år. JG fortsatt kandidat för förstaspaden (ofattbart), visa gärna Sjöström den statistik som Matte tagit fram. Dock kommer jag följa och swisha bidrag till din blogg som är helt outstanding till skillnad från det laget som du bevakar. :-)

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 2 år sedanSvara

      Håller kanske inte med om att det är på Mora/Karlskronas nivå, men du är helt klart inne på något intressant: om många resonerar som du, om intresset går ner, då är det självfallet kostsamt i längden. Detta blir mkt intressant att följa. Stort tack för att du läser och gillar!

    • Kommentar avatar
     E23, 2 år sedanSvara

     Det tråkiga med spelare såsom Friberg, Stålberg och kompani är att de kostar mycket pengar men ännu värre enligt mig:
     De står i vägen för juniorer som förmodligen kan göra lika bra jobb - och bättre på sikt.
     Kort sagt: de har juniorplatser med höga seniorlöner. Det är fel.

      Kommentar avatar
      John, 2 år sedanSvara

      De har inga juniorplatser. Deras roll är att leda laget. Därför har de höga lönar. Däremot presterar de på samma nivå som en junior. Tyvärr.

    • Kommentar avatar
     Molly, 2 år sedanSvara

     Håller med dig matte ,en spelare man inte vill ha kan man ju ställa åt sidan ,får han inte spela vill han nog själv lösa sitt kontrakt
     Nån som vet när det är årsmöte ?
     Då har man ju chansen ställa ledningen mot väggen om man inte tycker att de gör sitt jobb

     • Kommentar avatar
      Andreas, 2 år sedanSvara

      Jag hade inte förväntat mig att dem skulle sparka spelare under kontrakt. Vilket jag kan tycka är helt rätt att inte göra! Däremot så hade jag förväntat mig att man skulle ersätta all förlorad spetskompetens med minst lika mycket in. Såväl kvalitetsmässigt som kvantitetsmässigt. Man kan ju inte förvänta sig att de laglojala, hårt arbetande spelarna tillsammans med juniorerna, och något enstaka nyförvärv, ska bli värdiga ersätta för Mursak, Olofsson och Grundström offensivt. Inte heller defensivt är det lätt att ersätta Dahlin, Almqvist, Nyberg och Donovan med juniorer och något enstaka nyförvärv. Så överraskande när man talade om att höja spelarbudgeten kommande säsong. Detta måste ju snarare bli ett klart billigare lag...

       Kommentar avatar
       anders Olsson, 2 år sedanSvara

       Håller helt med dig!

     • Kommentar avatar
      Nolte, 2 år sedanSvara

      Inför förra säsongen va jag faktiskt ganska positiv när jag kollade på truppen i helhet och trodde på att det kunde bli en bra säsong. Tyckte att det på pappret fanns rätt spelarprofiler för att lyckas och jag kunde även få ihop 2 ganska vassa PP-formationer. Nu vet vi ju alla hur det gick, så kan det kanske vara det positiva inför nästa säsong då att jag på pappret saknar det mesta som jag trodde att jag hade säsongen som va? Gällande frågan om det är modigt eller dumdristigt så kan jag tyvärr inte säga modigt, då jag tycker man att visat prov på stor envishet i vissa saker tidigare. Tänker på att man inte tog in den fysiska backen tidigare förra året (istället chansa med ett trasigt knä och sen en pensionerad spelare som inte hängde med alls. Men hävde hela tiden att ”jo vi letade från dag 1, hmm den köper jag inte) att verkligen alla såg att JM spelade bättre än JG, men man hittade någon statistik som kunde motivera att han skulle vara nummer 1. Så kommer man kunna svälja sin stolthet nästa säsong och släppa fram JM om han visar sig vara stabilare än JG? Kommer man tidigt kunna agera om det visar sig för trubbigt framåt, eller kommer det vara ”nej det skulle vara att underkänna arbetet inför säsongen”. Sist men inte minst är jag väldigt bekymrad över den offensiva spetsbacken som skall in, den värvningen får verkligen inte bli fel, där krävs en fullträff. Hittar man verkligen den? Jag tror en back i Almqvist kaliber är mer troligt än Tömmernes kaliber och det känns inte tillräckligt bra tyvärr.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Jag kan inte se att JG skulle gå före JM bara därför att. Kan verkligen inte se det. Om JM inte skadats just före slutspelet vete katten om han inte spelat mer redan då. Så ... är JM bäst tror jag han spelar mest. Allt annat skulle förvåna mig mycket.

       Kommentar avatar
       Nolte, 2 år sedanSvara

       Den skadan kom väldigt lägligt. Man hade resan uttalat sig att JG procentuellt vann flest matcher och att han skulle gå in som nummer 1 i slutspelet. Nu kunde man istället skydda sig bakom ”hade inte JM blivit skadad, så vem vet”

     • Kommentar avatar
      Zäta, 2 år sedanSvara

      Vad Frölunda behöver är en ny identitet. Eller snarare få tillbaka sin gamla.
      Vi kan ju börja med att ta tillbaka de röda hemmatröjorna och spola de gräsliga gröna.
      Steg två blir att fylla tröjorna med ett trovärdigt innehåll - i det här fallet tycks det ju bli i stort sett med samma spelartrupp plus några nyförvärv.
      Men var det handlar om är att skapa en helt n

      • Kommentar avatar
       Zäta, 2 år sedanSvara

       Vad Frölunda behöver är en ny identitet. Eller snarare få tillbaka sin gamla.
       Vi kan ju börja med att ta tillbaka de röda hemmatröjorna och spola de gräsliga gröna.
       Steg två blir att fylla tröjorna med ett trovärdigt innehåll - i det här fallet tycks det ju bli i stort sett med samma spelartrupp plus några nyförvärv.
       Men var det handlar om är att skapa en helt nny

       • Kommentar avatar
        Zäta, 2 år sedanSvara

        Vad Frölunda behöver är en ny identitet. Eller snarare få tillbaka sin gamla.
        Vi kan ju börja med att ta tillbaka de röda hemmatröjorna och spola de gräsliga gröna.
        Steg två blir att fylla tröjorna med ett trovärdigt innehåll - i det här fallet tycks det ju bli i stort sett med samma spelartrupp plus några nyförvärv.
        Men var det handlar om är att skapa en helt ny spelstil. Bygga om modellen från grunden. Den tidigare är ju genomskådad av nära nog alla motståndare. Matchstart i 200 knyck hemma i Scandinavium, envist och evigt snurrande i sarghörnen och målchanserna som skapas utnyttjas inte för nödvändiga ledningsmål.
        Hur många sumpade chanser har vi inte sett i matchupptakten, hur många skott har hamnat vid sidan av målet. Och nästan varje motståndarmålvakt har gjorts till en matchvinnare med för naiva avslut.
        Resten vet vi: en tappad puck i motståndarzonen, kontring två mot en och ett mål i häcken.
        Det här mönstret med en hejdlös offensiv och ett svagt backspel har gått igen i ett par säsonger nu.
        Frölunda var förr ett nästan oslagbart lag hemma men nu är den fördelen borta.
        Dags att tänka om och bygga om spelet. Den befintliga truppen får sättas i omskolning. Ett försvarsspel (prio ett) som går hand i hand med offensiven är vad Frölunda behöver.
        Och så förstås ett par vassa målskyttar som vågar/orkar trycka in på mål.
        På med de röda tröjorna - och blåställen.
        Frölundas make over börjar här

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 år sedanSvara

         Ligger en hel i det du skriver, Zäta. Men min känsla är, och jag kan förstås ha fel, men ... KÄNSLAN är att det nu finns en annan förståelse för att spela ett rejält försvarsspel, jag anade det i snacket med Kristofer Näslund, bland annat, tycker även Rönnberg gluntat om det. Värvningen av Ekbom skickar ju också en sådan signal. Intressant att se om jag är rätt ute.

         Kommentar avatar
         E23, 2 år sedanSvara

         Ekbom är inte, kommer aldrig bli, en Rahimi eller Lauridsen. På sin höjd en habil back defensivt, utan top skill. Det är en okej värvning för en kompletterande defback i max andralinan. Inte mer.

       • Kommentar avatar
        Generalen , 2 år sedanSvara

        skulle bara vilja lägga till att jag tycker du gör ett grymt jobb Leman! utan dig hade det varit extra långt till september

         Kommentar avatar
         Manne , 2 år sedanSvara

         Det är långt till September 2019, då nästa säsong börjar för min del. Inte en krona kommer jag lägga ut till den kommande.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 år sedanSvara

         Tack, Generalen!

       • Kommentar avatar
        tony, 2 år sedanSvara

        undrar om sjöström och roger läser inläggen svara

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 år sedanSvara

         Nja, det är nog tveksamt. Har nog annat för sig. :)

       • Kommentar avatar
        GöranA, 2 år sedanSvara

        Den sk truppen son Frölunda har idag är en katastrof och håller inte ens allsvensk klass. Det kommer att leda till en urusal start på säsongen där vi ligger i botten av tabellen. Som i sin tur leder till panikvärvningar som kompletterar fiaskot. Vi åker ner i hockeyallsvenskan med pukor och trumpeter !!!!!
        Har idag sagt upp mitt abonnemang på c more för inte f-n tänker jag följa en klubb i kris. Får räcka med text-tv och radiosporten, som i gamla dar.
        Ett uruselt lag inför halvtomma läktare i Scandinavium- hur kul är det på en skala?????

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 år sedanSvara

         Du var inte lite negativ, du. Full förståelse för att man vill se värvningar som supporter, men tar du inte i lite, lite för mycket? ;)

       • Kommentar avatar
        John, 2 år sedanSvara

        Ledningen går all in på detta lag. Nån som tycker ansvariga kan stanna kvar om det inte blir som de tror?

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 2 år sedanSvara

         Det är ju lite det jag är inne på. Om det här inte alls går vägen, då är det tveksamt om alla sitter säkert.

       • Kommentar avatar
        PJ84, 2 år sedanSvara

        Bra skrivet Henrik som alltid håller med dig visst är det modigt av Frölunda jag tror faktiskt att det är bra det viktigaste Frölunda måste göra till nästa säsong är att se till att befintligs truppen verkligen förstår och utför den spelidé Frölunda har det var det som inte fungerade i år alla köpte inte spelidé och det blev för mycket fokus offensivt när Weber klev in vad hände då jo en ledare som satte defensiven först kom in och alla följde honom jobbade klart defensiven innan man gick på offensiven då gjordes fler mål framåt för man vann kamperna framför kassen kan man jobba hårt med det befintliga laget och få in detta tänk hårt på egen kasse och hårt på offensiv kasse då kommer målen från flera spelare och nu finns fler ledare Patrik Carlsson, Joel, Viktor Ekbom, Simon Hjalmarsson och Sigalet. Ledaregenskaper är viktigt tror ni verkligen Joel Persson och Elias Pettersson hade gjort sådana monster säsonger om inte ledare som Rosen och Martinsson fanns i Växjö. Guldåret hade vi många bra ledare i laget vilket också ledde till att spelare kunde växa i en trygg miljö visst vi hade Joel men bakom honom var det tunt med ledare. Nu när vi fått in några ledargestalter till finns alla möjligheter för flera spelare att växa mer i år sen håller jag dig Leman att bröderna Westerholms och Friberg är lite överbetalda och Frölunda borde satsat mer sina egna spelare laget har potential och nu måste Frölunda göra ett bättre jobb att få fram det kan det bli riktigt bra

         Kommentar avatar
         Matte, 2 år sedanSvara

         Ojoj - kul att Du är positiv. De exakta med statiskt sannolikhet bevisade och för alla tydliga visar tyvärr inte den riktningen. Sen RR började tala om vinnarstatistik på målvakten och många höll med honom,så blev jag väldigt fundersamt över den valideringen dvs sanningshalten. Jag tror att många kan lura sig fram låg korrelation statistik - Trump har visat en rad grejor som kan bara kännetecknas av ” alternativa fakta ”. För alla de som håller påsedd matematisk statistik och sannolikhetslära så blir mycket av utsagorna tyvärr ” Mumbo jumbo”. Det är inte ok att FHC, som är Sveriges folkkäraste och mest populära lag håller på med sådant. Det är fansen som gör att man har stora omsättningen och då måste man stå gör sina beslut. Gör man det som tex HV och Färjestad så är väl allt ok. De analyserar och agerar. Att facit rensat från ”korta lösningar 17/18 ” ( Weber , Mursak, Lias tex) är bedrövligt eller för att vara mild katastrofalt, borde verkligen trigga igång alla journalister. Att inte fler (några alls - vet några som skrattar - men inte mer) journalister sågar JG med fotknölarna är ett jätteproblem eller är det lojalitet? Försiktigt sa man på SHL podden att målvakterna var lite av FHC problem.... men inte mer. Att inte fler kritiserar RR för både utfall och spel? Jag är otroligt förvånad över att det accepteras? Tycker det är riktigt svagt....

       • Kommentar avatar
        Isac, 2 år sedanSvara

        När du satt med Fredrik varför fick han inte dom obekväma frågorna? Det går liksom inte att vara kompis med klubben. Jag förstår att det kan vara svårt,men det ingår i jobbet. I Göteborg kritiserar media aldrig klubben. Annars en bra text --> Men dom obekväma frågorna måste våga ställas och som supporter är jag inte nöjd med svaren från klubben.

         Kommentar avatar
         Manne , 2 år sedanSvara

         Sjöström hade inte svarat på de obekväma frågorna ändå. Eller jo, han hade svarat men bara med en massa floskler.

       • Kommentar avatar
        Håkan G, 2 år sedanSvara

        Jag ska försöka vara lite positiv. Vi har en relativt rutinerad trupp som vet vad som krävs och den är relativt samspelt. Frågan är väl hur dessa spelartyper passar RRs sätt att spela hockey, inte alls tror jag. Skall RR plötsligt ändra filosofi helt och täta bakåt? Tränarens spelidé skall prägla vilka spelare som värvas och långsiktigt göra laget tryggt i sitt grundspel. Jag hävdar att Frölunda de två senaste säsongerna inte haft ett grundspel att förlita sig på. Den största bristen är avsaknad av intelligenta, offensiva centrar. Det kommer kosta

        • Kommentar avatar
         Julius, 2 år sedanSvara

         Åter igen HL tack för ditt förträffliga skrivande och att du inte skriver utifrån ett Frölunda fans sida utan kan se detta mer nyanserat. Jag håller med de flesta att truppen i år inte kommer göra att folk vallfärdar för att se VF jag tror tyvärr att vi får räkna med en kraftigt försämrad publiksiffra denna säsong. Din intervju med Sjöström var efterlängtad men jag tycker du bör följa upp den och fråga honom om han tycker dom varit så HÄNSYNSLÖSA som han lovade? Han har minsann pratat alvar med ex. JG som nu kommer ha en räddnings procent på 96 % när Sjöström har stramat upp honom och bett honom bli bättre. Kanske han även krävde att Lundqvist skulle bli 10 år yngre? Missförstå inte Lundqvist är grym för laget men kanske i 3-4 kedjan och ovärderlig i laget.... Snälla HL ställ frågan till Sjöström om han är nöjd med sitt jobb. Tack igen för ditt grymma jobb och med glädje betalar jag denna ringa peng för att läsa dina rader. Tack

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 år sedanSvara

          Kul att du gillar jobbet. Tack för snälla ord! Men det där med att ställa ännu mer kritiska frågor ... visst kunde jag (till exempel) fråga en gång till om han verkligen tror på JG när denne har 89 procent, och då svarar han ja, det vet jag ju på förhand, precis som han skulle svara ja om jag ännu en gång frågat om han verkligen är nöjd med truppen. Den typen av kritiska frågor, det blir mest för syns skull, om du förstår vad jag menar. Upp till er läsare att ha åsikter om hans svar, jag behöver inte styra er.

          Kommentar avatar
          John, 2 år sedanSvara

          Fråga HUR det är tänkt att få JG att lyfta. Väldigt intressant att få ta del av det.

        • Kommentar avatar
         Pp, 2 år sedanSvara

         Mediokert lag än så länge. Om ingen spännande spelare dyker upp så lär ju intresset falna rätt så fort. Känner ingen som helst nerv inför starten än så länge.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 2 år sedanSvara

          Två ska ju in. Gissningsvis bör ju dessa vara två starka kort. Kanske lite intresse då? ;)

        • Kommentar avatar
         Peter, 2 år sedanSvara

         Att frölunda har en ENORM press på sig är bara förnamnet. Skulle dom få en tuff start på säsongen där vinsterna uteblir och spelarna inte producerar, då lär kritiken bli ännu mer massiv!!! ( om det nu går ) Tycker inte det är modigt alls utan väldigt våghalsigt, lite som att spela rysk roulette. Frölunda har absolut INTE RÅD med en medioker säsong till, dom måste vinna tillbaka publikens kärlek. Uteblir vinsterna så kommer publiken att minska och i längden blir det väldigt kostsamt för klubben. 5-600 istället för 10-11000 gör stor skillnad ekonomiskt. Och skulle det gå tungt i början så kommer spelarna känna ännu mer press på sig, "nu måste vi leverera" och då kommer spelet låsa sig för att spelarna vill för mycket, det har man ju sett flertal gånger. Och även om spelarna måste höja sig så kan man inte göra om en spelare bara sådär, Stålberg och rosseli Olsen kommer aldrig bli några poänggörare av rang, det är lika naivt som att tro att viktor Ekbom ska producera poäng som tömmernes.

         • Kommentar avatar
          Johan, 2 år sedanSvara

          Sjukt besviken på Frölundas ledning och känslan av att dom är helt inkompetenta. Dom pratar så mycket men ändå verkar dom inte lära sig av sina misstag. Och dom borde vara oroliga, skulle den kommande säsongen bli tuff så lär publiken minska rejält och alla vet ju att det är publiken som gör laget, utan publik så är ett lag ingenting och det är delvis publiken som betalar spelarnas löner. Och även om det borde finnas en enorm revanschlusta i laget så kan man inte göra guld av skrot. Man måste se nyktert på spelartruppen och förstå att det saknas dom rätta ingredienserna för ett slagkraftigt lag, saknas riktiga målskyttar som kan avgöra matcher, saknas energispelare som kan få med sig resten, saknas fysiska spelare som kan göra grovjobbet framför mål, tex joey crabb. Tycker det är sjukt patetiskt när Sjöström säger att "vi kommer att vara rejält hänsynslösa i våran analys" när det enda som har hänt är ynkliga kvartssamtal. Trots kärleken till denna klubben så spyr man ibland så in i helvete mycket på den också.

          • Kommentar avatar
           Mange J, 2 år sedanSvara

           Jag försöker alltid vara positiv.... men jag håller med om många av kommentarerna tidigare idag. Alldeles för många ”brunkare”...
           Det jag oxå oroas för är publiken, de vill se fröjdigt spel, snyggt lir, ngn härlig dribbling mm mm, men med dagens trupp så har jag svårt att se det härliga fartfyllda spelet som drar folk till matcherna.
           Dåligt med folk = sämre ekonomi = färre sponsorer = sämre möjligheter att värva de spelare man vill ha = negativ spiral.
           Ha det gött!

           • Kommentar avatar
            Conta, 2 år sedanSvara

            Jag säger det igen.Med detta beslut av Frölundas ledning att behålla befintlig trupp.Så framstår det helt klart att ledningen skiter totalt av vad vi supportrar tyckar.
            Var mycket snack om hänsynslöst agerande efter respass mot Malmö i kvarten.Men av detta blev det inget!!!!!;
            Bedrövligt svagt av Frölunda.
            Vi var många som var kritiska innan föregående säsong startade.Många av oss här kritiserade värvningar och truppen.
            Och det gick väl ej bra med pang ut mot Malmö?
            Kommande säsongens trupp Frölunda är mycket kraftigt försvagat.
            Och ändå tycker flera här att man skall vara Positiv????
            Hur mycket piller tar ni om dagen???
            Nej truppen skandalöst svag.
            Sjöström /Lechtaler värnar bara om sina egna jobb.Erkänner inte att man gjort fel.
            Är så ledsen och besviken och förbannad att dom förstört Frölunda.

             Kommentar avatar
             John, 2 år sedanSvara

             Jag tycker inte Frölunda ska lyssna på fansen för vi tycker olika och har egentligen ingen aning. Däremot förväntar jag mig att det i Frölunda finns genuin hockeykompetens som gör att vi varje år har ett lag som kan spela för guld. Det har vi inte. Varken det ena eller det andra.

           • Kommentar avatar
            Gammelwargen , 2 år sedanSvara

            Ni vet väl att skillnaden mellan att vara en idiot eller hjälte definieras genom nivån av framgång.
            Exempel: Du står på en brygga vid havet och framför dig i vattnet finns en mix av hajar och människor. Om du hoppar i och räddar alla människor, betraktas du som en hjälte, men om du hoppar i och hajarna äter dig först är du bara en jävla idiot. Det är så man får se på Sjöström och Co.

            • Kommentar avatar
             Conta, 2 år sedanSvara

             Den var riktigt bra Gammelvargen!
             Mycket bra.

             • Kommentar avatar
              E23, 2 år sedanSvara

              Jag ser inte annat än att Frölunda ser nästa säsong som ett mellanspel, ett habilt lag i mitten, för att sedan bygga nytt lag till 2019. Det är fine, inga problem, men då får man vara beredd på konsekvenserna med minskad publik och attraktion på spelarmarknaden.

              • Kommentar avatar
               Henrik Leman, 2 år sedanSvara

               Jag läser vad ni skriver, jag tar till mig, jag förstår, jag svarar kanske inte på ALLA kommentarer, för det blir rätt mycket samma, men jag läser, och jag är grymt tacksam för att det är här inne ni vill snacka hockey. :)

                Kommentar avatar
                Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

                Alltid! :)

              • Kommentar avatar
               mike, 2 år sedanSvara

               Tror ju, precis som jag skrev i höstas, att det fanns/finns energiläckage i truppen. Särskilt med tanke på hur svårt det var att få alla att dra åt samma håll, få det homogent. Ingen alla för en-attityd. Finns rätt många grejer som kan få det att kärva. Som vikten av att sända rätt signaler. Spelare A tycker att Spelare B inte ger järnet, vare sig på träning eller match. Spelare B bänkas inte, utan får fortsätta att spela lika mycket. Hur påverkar detta Spelare A? Inte i positiv riktning i alla fall. Presterar du inte får du räkna med samtal, och om ingen förbättring sker, räkna med att sitta på bänken. Att inte bänka spelare som inte presterar är ett utmärkt sätt att skapa friktion i en grupp. Man måste sända rätt signaler, det är jätteviktigt. Man säger sig ha höga krav, ja men då får man följa upp den kravbilden också, och inte låta alla få saft och bulle.

                Kommentar avatar
                Manne , 2 år sedanSvara

                Du slår huvudet på spiken Mike. Det är precis det där som är en stor brist i Frölunda, det är alldeles för mycket välgörenhet över det hela där alla ska trivas, må bra och få spela. Annars kommer föräldrarna till den spelaren som eventuellt inte får spela så mycket att bli arga och gnälla på Rönnberg, vilket hade blivit fallet om vi pratar pojkhockey. Nu är det elitidrott och då måste man kunna ta obekväma beslut, oavsett hur mycket man tycker om personen i fråga. Kan man inte ta obekväma beslut, då är man fel man på fel plats. I Frölunda bänkas aldrig någon, utan alla ska få vara med. Som sagt, välgörenhet på högsta nivå.

              • Kommentar avatar
               Conta, 2 år sedanSvara

               Bra där mike.ja jag misstänkte i höstas att det fanns enelker flera grinollar i truppen.Tycker mycket som tyder på det.När nu Frölunda behåller truppen intakt förutom de spelare som lämnar så bör man orolig.

               • Kommentar avatar
                Erik, 2 år sedanSvara

                Känns väl inte oväntat att Mathis Olimb blir sista forwardsförvärvet?

                 Kommentar avatar
                 Gustav, 2 år sedanSvara

                 Det vore ju onekligen pricken över i:et.

               • Kommentar avatar
                Carl , 2 år sedanSvara

                Olimb kan dom glömma skall utomlands vet ej var

                • Kommentar avatar
                 Nils, 2 år sedanSvara

                 Tror man att det räcker med revanschlusta för att bli ett vinnande lag så är man jävligt naiv och korkad. Varför har tex inte Linköping tagit något guld? Dom borde ju ha massa revanschlusta efter varje misslyckade säsong. Eller Örebro eller Malmö. I grund och botten handlar det om att ha ett starkt lag med en bra mix i, bra målvakter, bra backar och bra forwards. Och ett bra ledarteam. Frölundas trupp är inte så bra även om det borde finnas massa revanschlusta. Dom har inga poängstarka backar ala tömmernes och alldeles för många grovjobbare. Man behöver ha 4 kedjor som alla kan avgöra matcher, det har dom inte.


                 Lämna en kommentar