Färjestad och Frölunda – på jakt efter gyllene tider


► Solen sken över Göteborg i dag – men hur mycket tror ni inte sola’ skiner över Karlstad?
► Frölunda satsar ju, men Färjestad kontrar enligt modellen ”Hold my hockey stick.”
► Båda klubbarna jagar gyllene tider igen, och fansen längtar nog efter elfte september. Vem gör inte det, förresten?
► Vilket F-lag tycker ni ser bäst ut?

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***


SENAST I RADEN av värvningar till Färjestad modell 21/22 är centern Jacob de la Rose, avslöjad av Aftonbladet i går, bekräftat av Värmlands Folkblad och officiellt presenterad under tisdagen. Arvikakillen har haft svårt att göra avtryck i NHL, ska självfallet inte ha någon frälsarstämpel på sig, men given tid och tålamod bör han vara en riktigt stark SHL-spelare.

Och de la Rose är alltså inte den ende som Färjestads GM Peter Jakobsson valt att öppna plånboken för. Se här, den som glömt:

Marcus Nilsson, forward – ”Lilliz” gjorde 54 poäng i SHL 19/20, tog chansen i KHL utan att lyckas.

Linus Johansson, forward – den smarte centern fick inte heller till det i KHL och valde att komma hem.

Joakim Nygård, forward – snabbskrinnaren gav det två år i Edmonton men fick det aldrig att flyga.

Mikael Wikstrand, back – två goda KHL-säsonger bakom sig.

Rakapuckar.com bild

Noterbart, utöver stjärnstatusen:

Alla förutom de la Rose har spelat SHL-hockey för Färjestad, det är således spelare som kommer hem (på lång tid).

Det är lätt att dra till med ”Real Färjestad” när man ser vilken forwardsbesättning Karlstadklubben ståtar med, och då är ändå Per Åslund fortsatt ett stort frågetecken. Ta inte uppställningen nedan för mer än hur det skulle kunna se ut:

Daniel Viksten–Linus Johansson–Victor Ejdsell
Marcus Nilsson–Gustav Rydahl–Michael Lindqvist
Olle Lycksell–Jacob Nilsson–Joakim Nygård
Carl Jakobsson–Jacob de la Rose–Pontus Widerström
Oscar Lawner, Martin Johansson

Man ska ha grymt klart för sig att X antal stjärnor inte per automatik gör ett framgångsrikt lag, det är mycket som ska klicka, och Färjestad – åtta i SHL 20/21 – behöver absolut göra något åt sitt försvarsspel.

Färjestad har förresten haft de här spelarna i laget förut utan att ta guld, så alla hästar bör hållas i, och så vidare. Tränaren Johan Pennerborn vet – det kommer krävas en jäkla massa för att gå hela vägen. Men visst är det en aptitlig forwardsmeny, här finns bra, smarta centrar, målskyttar men också rejäla spelare för en klassisk fjärdekedja. Som Pontus Widerström – bra steg framåt där förra säsongen, tycker jag.

Rakapuckar.com bild

Nå, det här kan vi vara eniga om, tror jag:

Färjestads satsning får fansen att drömma om framgång, den skapar hockeyfeber i Värmland – och det är förstås jättebra för hela SHL. Andra lag vill hänga på, andra lag vill glida in på isen med attityden ”Kom ni med era jäkla stjärnor – det ska bli så kul att knäppa er på näsan.”

Backsidan? Så här just nu, men då ska det nog fyllas på, om inte Albert Johansson (Detroit) lånas ut i ännu en säsong. Förstår jag det hela rätt så finns goda förhoppningar om det. Vore bingo, det.

Adam Ginning–Jesse Virtanen
Jens Westin–Mikael Wikstrand
Mattias Göransson–Joel Nyström

Norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland ska nästa säsong tampas med talangen Jesper Eliasson, 21-åringen som i vintras var i Österrike med Salzburg.

Rakapuckar.com bild

Jag ser mycket fram emot en säsong där Gustav Rydahl, med ett fungerande (?) knä, åter kan vara en dominant center och kanske spela sig till ett NHL-kontrakt.

Sedan är det alltid underhållande när C More intervjuar Linus Johansson, killen är ju hur skön som helst med headset på huvudet.

***

Frölunda, då? Mm, det är ju inte som att den klubben legat på latsidan, inte. Samma sak i Göteborg som i Karlstad – här jagas det ett lyft, här öppnas plånboken, och några av de nya är lite av hemvändare.

Ryan Lasch – den lille kaliforniern med klubba som ett trollspö blev blåst på KHL-pengarna, en pandemi kom emellan. Nu är han tillbaka, inte minst för att få fart på Frölundas svaga power play-spel.

Michael Spacek – en annan högerskytt med högklassiga framspelarkvalitéer, tänkt att ge laget en one-two punch i PP.  Tog guld i Tjeckien med Trinec.

Christian Folin – en försvarsgeneral, en synnerligen efterlängtad och behövd sådan. Tog guld med Växjö. Borde givetvis ha spelat VM.

Matt Tomkins – när Erik Källgren drog till Toronto föll valet på en storvuxen, spännande kanadensisk målvakt från Chicagos organisation.

Rakapuckar.com bild

Det är på papperet en mycket imponerande trupp som Frölunda – sjua i SHL 20/21 – ståtar med, här finns rutin och ungdomlig talang och entusiasm i en bra blandning. Saknas det något så är det en vänsterskjutande målskytt, en som kan ta emot smörpassen från Lasch och Spacek. Kanske, kanske kommer en sådan?

En lek med kedjor (säger det igen, bara en lek, inget ”så här ska det se ut”) visar på bredden. Intressant att Karl Henriksson, så mycket bättre som center, nog kommer tvingas börja som vinge igen när han kommer hem från New York Rangers camp i höst. Även Johan Sundström lär vara utknuffad på en kant.

Elmer Söderblom–Jan Mursak–Max Friberg
Patrik Carlsson–Michael Spacek–Ryan Lasch
Linus Nässén–Joel Lundqvist–Johan Sundström
Mats Rosseli Olsen–Nicklas Lasu–Theodor Niederbach
Karl Henriksson, Daniel Torgersson

Namnen går inte av för hackor, men givet Frölundas problem den senaste säsongen vad gäller det här med att få ihop gruppen, skapa en enhet där individer växer, där alla är på samma sida, så går det att fundera lite över balansen. Många spelare som gillar att hålla i pucken, nio av 14 är centertyper – desto färre renodlade målskyttar.

Det ska bli mycket spännande att se hur Roger Rönnberg och tränarstaben får ihop det här, om man – trots besked om motsatsen – ändå väljer att modifiera spelidén något så att det inte ska tokforecheckas konstant.

Rakapuckar.com bild

Backsidan, där jag än så länge räknar in supertalangen Simon Edvinsson, han som lär väljas topp 5 i draften i sommar:

Mattias Norlinder–Christian Folin
Jens Olsson–Filip Johansson
Viktor Ekbom–Stefan Elliott
Simon Edvinsson–Anders Grönlund

Filip Johansson har i min värld förutsättningar att vara en mycket bra SHL-back givet gott om istid och förtroende, med ett års rutin ska Mattias Norlinder ha vuxit en klass. Till exempel. Det här är verkligen inte dåligt. En sådan som Stefan Elliott tror jag är bättre med en defensiv pjäs jämte sig – och Viktor Ekbom är revanschsugen.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Målvakterna är nyvärvade Matt Tomkins och Niklas Rubin, den senare med i hemmalandslaget till strax före VM. Goda nog för att gå långt med, nyckeln för Frölunda snarare att hela laget spelar ett tryggare, enklare försvarsspel.   

Jag är nyfiken på store junioren Daniel Torgersson, han som fick stora delar av förra säsongen förstörd av en knäskada. Skärgårdskillen har storlek, tuffhet,  och kan göra mål.

***

SHL 21/22  startar den elfte september, premiäromgången ser ni till höger.

Vad säger ni, ska vi kika lite närmare på fler lag än Färjestad och Frölunda? Kanske inte lika "matigt", men ändå. Kunde kanske vara något i veckan.

***

Robin Alvarez ska till Timrå, det minns ni säkert. Här snack med Alvarez via HockeyNews.se.   

***

Förre Frölundabacken Johannes Johannesen ska till Västervik i allsvenskan.

Rakapuckar.com bild

***

Wow!

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
42 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Henrik, 1 månad sedanSvara

  Ja, men Nygård kommer spela högre upp i laget. Det är man rätt säker på. Martin Johansson kommer också spela på 12 forwards, skulle jag tro.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Åter igen – jag har INTE satt ihop kedjor exakt så som jag tror laget ska spela. BARA som en lek, bara för att man se lite vilken bredd som finns. Okej? :)

   Kommentar avatar
   Henrik, 1 månad sedanSvara

   Absolut, där har du kanske rätt. Man ska få ihop fungerande enheter.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

  Färjestad ser snäppet bättre ut med tanke vad de tagit in och bad frölunda behållt. Folin âr kanske serien bästa nyförvärv, Lasch kommer leverera poäng. Men hur gamla är resten. Kan de få en nytädning likt växjö eller har tiden kommit ikapp joel. Men utgångstipset just nu har jag Färjestad etta, Frölunda två och Skellefteå trea. Allat annat vore ett misslyckande.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Oj, du tror så mycket på Frölunda? Där ser man. En del här inne blir säkert glada. :)

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Finns ingen anledning att tro något annat just nu. Rätt spelare har tagits in med enda frågetecknet är målvakten som jag inte kan uttala mig om. Folin och Rajjan ska kunna ge ett lugn till laget ned stabil defensiv och skickig offensiv. Men sedan har rankar jag mest de som har ganska klara trupper. Hälften av lagen har en bra bit kvar innan trupperna kan tippas.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ja, så är det ju, går inte att ranka på vettigt sätt när många klubbar har så mkt kvar

 • Kommentar avatar
  Jan Westerberg, 1 månad sedanSvara

  Tittar man på Färjestads forwardsuppsättning så är de nog bäst i hela SHL. Tror tyvärr att de kan drabbas av ”överflödets förbannelse”. Många namnkunniga spelare som säkert inte vill spela i en tredje- eller fjärdelina. Tycker Frölunda ser mer ut som ett jämnare lag. Tror att Folin kan bli guld värd.,

  • Kommentar avatar
   Alfred, 1 månad sedanSvara

   Mycket spelar roll vem vi får in som sista forwarden (Om vi får in någon, men det tror jag) Är det en etablerad spelare i europa med näsa för målet och leftare, då ser det väldigt bra ut. Just nu bra också. Men, det sista lilla behövs.

   • Kommentar avatar
    Nils , 1 månad sedanSvara

    Hur kan dem ha råd med en back efter alla dem nyförvärven...

    • Kommentar avatar
     Pupule, 1 månad sedanSvara

     Tror att den "tjocka" centeruppställningen delvis har ställ till med problem med hur man formerar laget på bästa sätt. Tycker Joel gott kan få fortsätta att teka, men ser nog hellre Sunken som center med Joel på en kant.

     • Kommentar avatar
      Daniel Rafalski, 1 månad sedanSvara

      Känns som att det kan bli ett litet problem för Färjestad att man tar hem spelare som satsat utomlands utan att lyckats. Visar det sig att samtliga får en nytändning kan det gå hur långt som helst, men det kan lika väl bli flertalet misslyckanden. Visst. Lasch gjorde inte den mest lyckade säsongen sist han var hör, men Frölundas värvningar känns fräschare på något sätt.

       Kommentar avatar
       Fkrosenqvist, 1 månad sedanSvara

       Höga krav ändå när 48p på 48m inte benämns som lyckad!

       Kommentar avatar
       E23, 1 månad sedanSvara

       Frölunda hade 99 problem den säsongen, och lasch var inte en av dem.

       Kommentar avatar
       E23, 1 månad sedanSvara

       Frölunda hade 99 problem den säsongen, och lasch var inte en av dem.

     • Kommentar avatar
      Alfred, 1 månad sedanSvara

      Riktigt tråkigt att Sundström spelar ytter. Jag tycker, han borde vara topp 2 center och logga istid och vara någon man kan lita på. Som ytter får han inte ut något alls och är rent ut sagt dålig. Ge honom två bra yttrar brevid och låt han ta lite mer ansvar bakåt och vara den grymma tvåvägscenter han egentligen är! 17-18+ min per match och spela med Lasch + ny forward ?

      • Kommentar avatar
       Nolte, 1 månad sedanSvara

       Frölunda har verkligen öppnat plånboken, men FKB, har dom rånat en bank? Inga billiga spelare dom lastat in och då hade dom redan en hel del högavlönade. Dock tror jag inte på FBK så länge Pennan står i båset, tror inte att han är rätt man att ta dom till guld, och att dom borde gjort en nyrektrytering där.

       • Kommentar avatar
        Wallin, 1 månad sedanSvara

        Tror Joel får det tufft nästa säsong, även Lasu. Så sätt Henriksson och Torgersson i deras femmor så blir det en kul säsong.

        • Kommentar avatar
         Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

         Tror att jfk skulle kunna vara sista pusselbiten för frölunda.

          Kommentar avatar
          Manne, 1 månad sedanSvara

          Han är rightare. Vi ska ha in en leftare.

          Kommentar avatar
          tjosan, 1 månad sedanSvara

          Blev inte han mördad?

          Kommentar avatar
          Kjelle, 1 månad sedanSvara

          Tänkte precis samma sak…. :)))))

        • Kommentar avatar
         E23, 1 månad sedanSvara

         Det är en farlig väg FBK valt.
         Alla dessa stjärnor vill ha speltid, och får dom inte det så blir det förmodligen sämre stämning. För många dirigenter, för få musiker. Ser därtill att många forwardroller inte är tydligt definierade.
         Ser faktiskt Frölunda som vassare. Här har du tydliga def- och off-backar. Du har fem-sex poängspelare, och övriga som är relativt nöjda med mindre speltid. Du har snabba, små, stora, hårda.
         Laget Frölunda ser jag som vassare. Men FBKs lag kanske är snyggare på en powerpoint.

         • Kommentar avatar
          Kalle, 1 månad sedanSvara

          Färjestads forwards ser jäkligt bra ut MEN det är ju i princip bara misslyckade KHL å NLA spelare som inte orkar att kämpa sig kvar mer än ett år bland dom bästa spelarna i europa, så namn för namn på shlnivå ser det jäkligt imponerande ut och dom kanske kommer ihop som ett jäkla bra topplag MEN vad händer om det börjar gå emot? Kommer dom ha viljan att kämpa denna gång?
          Ser ju Melker Karlsson (visst han kom iår) som en mycket bättre värvning än någon i FBK!
          För Frölundas del känns det nu mycket bättre än för någon vecka sedan men tror endå inte det räcker till topp tre!
          Joel borde hamna i en riktig brukar kedja med lasu å rosseli!

           Kommentar avatar
           Kalle, 1 månad sedanSvara

           Detta förrätten med lite ironi och ett leende på läpparna så finns det ju ett göteborgsband som förutspådde fbks masshemflyckt av spelare redan för några år sedan! Hardcore superstar - run to your mama

         • Kommentar avatar
          E23, 1 månad sedanSvara

          Tillägg: Frölunda har därtill en rejäl uppsida i armadan av yngre spelare. Det räcker att hälften av dessa tydligt lyfter sig, för att laget ska få spets. Stor hävstångseffekt här.
          Edvinsson, Niederbach, Söderblom, Norlinder, Johansson etc står precis på gränsen till explosion...

          • Kommentar avatar
           Manne, 1 månad sedanSvara

           Så mycket folk som tittade igår alltså, ändå är det bara på "låtsas" det som pågår i Riga :)

           • Kommentar avatar
            Hans Åsberg, 1 månad sedanSvara

            Funderar på en kedja med rosse kung Joel och Lasch den borde ju kunna funka

            • Kommentar avatar
             Hugo, 1 månad sedanSvara

             Bra poäng som lyfts på sina håll, att ytterst få i FBK har vunnit något stort på seniornivå. Men om man jämför dagens FBK med upplagan från slutspelet 2019, som är väldigt lik årets, så har spelare som Rydahl, Viksten och Marcus Nilsson tagit extrema kliv. Det tycker jag gör laget mer intressant. Sedan om det räcker till guld...
             Tycker faktiskt även att backsidan, särskilt om Albert stannar, imponerar. Större frågetecken på målvaktssidan, baserat på vad jag såg förra säsongen. Men det är nog ytterst få målisar som hade kunnat briljera med det försvarsspelet framför ögonen - så, kanske blir det bättre nu?
             Även intressant att se om Lindqvist hittar tillbaka till sin höga nivå. Han hämmades av en skada förra säsongen, och det hjälpte väl inte heller att han ständigt matchades med floppen Jacob Nilsson, som det väl känns som lär få erbjudande att lämna? Kommer krävas en hel del ”Stort hjärta & Hårt arbete” från samtliga. Inte direkt ord som skildrar Nilssons senaste säsong. Men, han kanske får en nytändning? :)

             • Kommentar avatar
              Daniel B, 1 månad sedanSvara

              Fbk har värvat bra. Tycker inte deras backsida är så stark. Som några har nämnt här så kan det bli lite sura miner när alla inte får den speltid dom tycker förtjänar. De la rose har jag nog aldrig sett spela så där kan jag inte kommentera något men lilliz och Johansson är två riktigt bra nyförvärv. Gällande Frölunda så tycker jag också att man har värvat bra. Lasch och Spacek kan förhoppningsvis höja vårt pp. Kan man ha ett bra pp och vinna matcher som står och väger, som ger självförtroende, då blir det förhoppningsvis inga dippar likt senaste året. Kan man få in den där leftsren så tycker jag laget är riktigt starkt!!

              • Kommentar avatar
               Christoffer, 1 månad sedanSvara

               Har sagt det förut, och säger det igen, jag tror inte Pennerborn har vad som krävs för att leda ett lag till guld. han får bevisa mig fel, men sålänge han är coach kommer jag inte tro på Färjestad, oavsett vilket lag dom sätter på isen.

               • Kommentar avatar
                Rickard, 1 månad sedanSvara

                Hur går senaste ryktena om Fredrik Pettersson? Skulle vara som grädde på moset att få honom i truppen. ????

                 Kommentar avatar
                 Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                 Inget talar för att han är på ingång. Sedan kan typ allt hända i den här branschen, det ska man vara ödmjuk inför, men flera källor säger mig att det inte alls är aktuellt.

               • Kommentar avatar
                Henrik, 1 månad sedanSvara

                Nu är dörren stängd för Åslund i FBK och jag tror någon försvinner som inte är officiellt. Det finns ju ingen möjlighet att plocka in juniorer nu, vilket man hela tiden strävar efter. Backsidan är inte va den borde va!

                • Kommentar avatar
                 Petey, 1 månad sedanSvara

                 Färjestad ser bra ut och blir väl favoriter till SM Guldet!
                 Frölunda topp 4 om dom får in en riktig klass forwad med målkänsla i laget, annars tror jag Lasch och Spacek får trolla rejält med befintliga forwads för att få till det, för ärligt talat finns det inga riktig målgörare i laget!
                 Och jag säger det igen Sundström är en center och skall spela där, allt annat är totalt fel!
                 Sedan är jag fortfarande inte helt bekväm med våra backar trots Folin intåg i laget!

                 • Kommentar avatar
                  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                  Enligt MrMadhawk var färjestad med i leken om Folin.

                  • Kommentar avatar
                   DD, 1 månad sedanSvara

                   Färjestad har öppnat plånboken. Rejält. Känns dock framtunga. Defensivt ser det inte lika imponerande ut och lite frågetecken på målvaktsposten. Defensiven har ju varit problemet i många år nu. Är Pennan rätt coach för att gå hela vägen? Det är upp till bevis. Det var längesen sola sken i Karlstad nu. Kul att de satsar, dock! Frölunda lastar ju också på rejält medan många andra lag är mer återhållsamma. Blir intressant att se årsredovisningen när den kommer.

                   • Kommentar avatar
                    Allen , 1 månad sedanSvara

                    Färjestad går loss totalt! Jagar även ny målvakt och back..

                    • Kommentar avatar
                     Allen , 1 månad sedanSvara

                     Tar Frölunda in en vänsterskytt med målsinne, tror jag dom kan vara med och leka med! Då förutsätter jag lyft på junisar och övriga spelare som är kvar från ifjol.

                     • Kommentar avatar
                      JimmyR, 1 månad sedanSvara

                      Som supporter till FBK är jag så klart sjukt nöjd med alla nyförvärv. Ledningen har verkligen gett ”oss” extremt bra förutsättningar. Att det per automatik betyder guld kommande säsong blir så klart tufft. Allt annat än en final får ändå anses som ett misslyckande. SHL har blivit så jämn och kommer så klart bli oerhört tuff kommande säsong. Kul att Frölunda fått in några starka nyförvärv, inte mycket som slår rivaliteten som finns mellan FBK och Frölunda när de samtidigt tillhör toppen. Är det september snart?!

                      • Kommentar avatar
                       robert ström, 1 månad sedanSvara

                       2 forwards och 1 back och en okänd målvakt vet inte om det är så mkt att skrika om..är ju fortfarande massor av spelare som inte fick godkänt på alla delar av planen..vi skulle behöva minst 1 bra forward och minst 1 bra back till..då kan vi kalla det satsa ...fattar fortfarande inte varför det ska va så svårt att hitta spelare...finns ju massor av spelare som borde ha funnits att få..

                       • Kommentar avatar
                        Conta, 1 månad sedanSvara

                        Tjänstefel av Rönnberg om han placerar både Sundström och Henriksson som ytter forwards. Båda 2 skall spela center.
                        Joel i 4e kedja som center mellan Lasu och MRO.

                         Kommentar avatar
                         Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                         Tror inte det varit så dumt.

                         Kommentar avatar
                         Conta , 1 månad sedanSvara

                         Nej Leman, den kedjan skulle vara riktigt besvärlig för motståndarlaget att möta. Men jag är rädd för att Rönnberg sätter Joel med Lasch igen, samma gamla hjulspår.

                         Kommentar avatar
                         Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                         Ja, vi får se vad han gör där. Känns iaf bestämt så att Lasu och Joel ska centra var sin kedja. Och det här med fyrkedjorslag lär bestå.

                       • Kommentar avatar
                        Mattias, 1 månad sedanSvara

                        Rankar FBK topp 3, Frölunda nånstans 5-8.
                        FBK var tydligen med och budade på Folin och vill stärka målvaktssidan (trots Haukeland var bättre än ex Rubin). Deras offensiv är i särklass.
                        Frölunda har fått lite offensiv spets såklart men i övrigt samma lag som två senaste säsongerna. Målvaktssidan känns som en av de klart svagaste på förhand, 8-10 lag känns stabilare där. Tycker rollfördelningen är fortsatt oklar - för många centrar.
                        I topp: FBK, Luleå, Rögle, Skellefteå och Örebro. Därefter Frölunda i sällskap med några andra mittenlag.
                        Men hoppas att jag har fel. Att vi är bättre än så.

                        • Kommentar avatar
                         Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                         Påminner - det går väldigt trögt här inne om förmiddagarna. Men det kommer bli bättre i höst. Håll ut.

                         • Kommentar avatar
                          Christer, 1 månad sedanSvara

                          Värvningarna ser bra ut, men det är minst lika viktigt att få övriga spelare att prestera bättre. Laget känns fortfarande felbyggt, med alla dessa centrar. Jag tror ex Sundström måste få förtroendet att leda en riktigt bra kedja. Att ha honom som ytterforward och hålla på med någon form av tokig forecheck, är enligt mig helt slöseri med hans egenskaper. Nja, skulle vilja se färre centrar och fler målskyttar.

                          • Kommentar avatar
                           Mattias, 1 månad sedanSvara

                           Örebro bekräftar nu att de är med och fajtas om Carl Klingberg. Om han mot förmodan väljer Sverige MÅSTE Frölunda matcha budet. Även om han är rightare och vi redan har överskott.
                           Klingberg är ju en spelare som gör skillnad. Skulle bli vår Dennis Everberg, typ.

                            Kommentar avatar
                            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                            " Det är en toppspelare i Europa som vi är med på. Då är vi några stycken som tävlar och vi tävlar med andra ligor." Stefan Bengtzéns citat. Det är som jag skrev, Calle vill stanna utomlands, får han ett bud han gillar, må det vara Zug eller annat, kan SHL glömma honom. Den dagen Calle signalerar att "Nej, det blir nog f*n inget, jag flyttar hem", då först blir Örebros bud intressant satt i relation till om Frölunda vill vara med eller ej.

                            Kommentar avatar
                            Mattias, 1 månad sedanSvara

                            Jag tror det är fullt tänkbart att Klingberg vänder hem. LÖnerna i Schweiz har gått ner. Det är skälet till att Lasch., Lilliz, Everberg med flera nobbat spel där. Det är inte lika gynnsamt. Det finns klubbar som fortfarande betalar riktigt bra men tuff konkurrens om de avtalen, inte säkert Klingberg är där. Ryssland kan det såklart bli men samma sak där., Lönerna varierar, en del lag mindre attraktiva. Så visst kan det bli Sverige. Och då måste såklart Frölunda matcha bud från Örebro. Går ju att frigöra en del löneutrymme genom att ex bryta med Mursak (vi kanske får stå gör halva lönen, men får ändå loss 150 i månaden, gissningsvis).

                            Kommentar avatar
                            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                            Klingberg var så pass bra i Zug att den klubben givetvis vill förlänga. Och betalningen kommer vara bättre än i SHL, även om NLA-klubbarna kommer tvingas hålla i pengarna mer efter pandemin. Det är om budet av någon anledning är väldigt lågt, om Calle inte känner alternativen lockar, som SHL blir aktuell. Då får vi se om Frölunda, i ett läge då man inte alls trott på en spelare som Calle, tycker det är viktigt att agera, att kanske försöka göra sig av med en spelare man tror på för att få in Calle. Så kan det bli. Men jag skulle inte ta gift på det. Men ffa ser jag inte varför det inte skulle lösa sig i Schweiz.

                            Kommentar avatar
                            DD, 1 månad sedanSvara

                            Lön är inte enda faktorn heller. Många spelare trivs i Schweiz. Korta resor, fint land och lite annorlunda hockey. Sen är skatten betydligt lägre så han lär ändå få ut mer pengar i Schweiz även om någon i Sverige matchar budet.

                            Kommentar avatar
                            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                            Det är riktigt. Kanske slarvigt formulerat av mig, med "lön" tänkte jag på hela den ekonomiska situationen, inräknat skatter. God poäng, DD.

                            Kommentar avatar
                            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                            Men nu när Rendulic lämnar Örebro, kanske har klubben fått indikationer på Zug och Klingberg inte kommer överens, vem vet.

                          • Kommentar avatar
                           Mogge , 1 månad sedanSvara

                           Ja. Ska Klingberg hem, så ska han hit. Jag tycker att Färjestad har en liten fördel med sina nya spelare, förövrigt.

                           • Kommentar avatar
                            Daniel k, 1 månad sedanSvara

                            Ja Färjestad har verkligen värvat på bra, många som borde hålla riktigt hög klass i SHL men jag undrar om dom har rätt man på bänken? Verkligen upp till bevis för Pennerborn nu att leverera en framgång för karlstadsborna. Ser inte en serievinst som den framgången utan dom måste vara med och spela avgörande matcher om medaljer iallafall.
                            Frölunda har ju också värvat bra men oroar mig för rollfördelningen med så många spelare som gör sig bäst som center i laget. Kommer Sundström tex köpa en roll på en ytterkant? Tycker själv att han borde få leda en av toppkedjorna från centerposition och återigen bli den härförare han var vid guldet 15/16.

                            • Kommentar avatar
                             JORO, 1 månad sedanSvara

                             Med all respekt så är inte Purret, Joel, Lasu, MRO och kidsen mer än medelbra SHL-spelare. De tillhör inte toppen.

                              Kommentar avatar
                              Mattias, 1 månad sedanSvara

                              Sant, lätt glömma bort. Ingen av dem går in i FBK:s tre första linor.

                              Kommentar avatar
                              DD, 1 månad sedanSvara

                              Sant. Samtidigt har de betydligt fler guld än toppspelarna i FBK. Det blir utmaningen i FBK att få till gruppen och en rätt mix av MRO-typer och finlirare. Växjö demonstrerade precis hur man vinner ett mästerskap på defensiven. Kan FBK vinna ett mästerskap på sin offensiv? Möjligen, men jag är tveksam.

                              Kommentar avatar
                              Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

                              Stark offensiv vinner matcher men stark defensiv vinner mästerskap. Nu har ju färjestad inga dåliga namn i sin backlinje.

                              Kommentar avatar
                              DD, 1 månad sedanSvara

                              Nej men ingen sheriffen, eller Melart eller Folin. FBK har blivit lite för mycket Harlem Globetrotters. Man förundras över offensiven men som helhet finns det många hål att täppa igen. Men kanske står de där med Le Mat...Men jag är tveksam.

                            • Kommentar avatar
                             Molly, 1 månad sedanSvara

                             Jacob Peterson förlorad.

                              Kommentar avatar
                              Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                              Du menar att han är förlorad för Färjestad? Ja, det har varit klart ett tag att han ska över till Dallas.

                            • Kommentar avatar
                             Kalle, 1 månad sedanSvara

                             Ska vi fortsätta som ett fyrakedjelag så kommer det gå lika trökt som ifjol kanske klarar topp 6 med ett bättre PP.
                             Man måste inse att vissa ska spela i offensiv zon och vissa ska vara överallt och det är bara positivt om det blir mål framåt och vissa ska kunna ta ansvaret att bara spela defensivt och förstörande i egen zon!

                             • Kommentar avatar
                              Molly, 1 månad sedanSvara

                              Ja det menar jag.
                              Gött att slippa se honom i Färjestad mer.
                              Gustav Rydahl konstigt att han inte får något bud från utlandet.

                               Kommentar avatar
                               Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                               I Gustavs fall har det med den svåra knäskadan att göra. Men en hel säsong, en bra säsong, och det kommer öppnas dörrar.

                             • Kommentar avatar
                              Jonas, 1 månad sedanSvara

                              Frölunda eller Färjestad? Det är mycket enkelt. Svaret är alernativ tre - Växjö.
                              Hallam/Evertsson är en rooster i en egen liga.

                               Kommentar avatar
                               Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                               En tupp i egen liga? :) Jag menade inte att ställa Frölunda och Färjestad mot andra lag, säga att de bättre, jag bara satte F-lagen under lupp.

                             • Kommentar avatar
                              Tore, 1 månad sedanSvara

                              De spelare som FBK får hem nu förutom De La Rose, spelade i FBK för två säsonger sedan. Sedan en misslyckad säsong utomlands. Hur gick det för FBK då ?
                              Bara en liten reflektion.

                              • Kommentar avatar
                               Richard , 1 månad sedanSvara

                               Färjestad hade samma problem som Frölunda att få ihop gruppen. De var ojämna. Tror inte på något av lagen just nu. Tror mer på värvning strategier som Rögle o SAIK har. Letar spelare som är på väg upp. Därmed inte sagt att vikan slå dem i ett slutspel. Åldern och rätt spelare på rätt plats( för många if and buts gällande centrar) börjar bli och kan vara ett problem i Frölunda iår. Vid snabb koll.
                               Färjestad nyskapande kommer att ta tid. Vem ska försvara i det laget?


                               Lämna en kommentar