Börjar bli dags för politikerna att agera nu


► Smockfullt Ullared, knôkade köpcentra – men folktomma idrottsarenor.
► Känns det ologiskt? Jösses, ja.
► Finns det lagstöd? Tydligen.
► Men det börjar bli dags för politikerna att agera nu.

Rakapuckar.com bild


SITUATIONEN FÖR IDROTTEN just nu när coronaviruset tycks allt svagare och folk trängs på diverse ställen utan att smittan tar ny fart påminner mig om det här när personer med utländsk bakgrund utvisas – eller inte! – från Sverige.

Vi har sett det alldeles för ofta, XX, YY och/eller ZZ har våldtagit, misshandlat, ofredat, kanske till och med mördat, det känns för gemene man som en självklarhet att personen/personerna borde slängas ut ur landet när man valt att tacka för gästfriheten på detta brutala sätt, men rätt ofta går domstolarna emot. Det sägs finnas för starka kopplingar till Sverige, av ett eller annat skäl.

Säkert följer domstolarna svensk lag. I alla fall finns det nog stöd för sättet att tolka den.

Men det upprör folk, det går stick i stäv med det allmänna rättsmedvetandet.

Rakapuckar.com bild

Än värre blir det när AA eller BB – som levt länge i Sverige, arbetat hårt och betalat skatt – istället kastas ut på grund av teknikaliteter, som att arbetsgivaren utlyst arbetet på fel sätt eller missat en dag hit eller dit med semestern.

Det här går inte lite stick i stäv med det allmänna rättsmedvetandet. Det är direkt upprörande.

Men alldeles säkert följs svensk lag även här. 

”Gör något” brukar diverse tyckare uppmana våra politiker. Hittills har jag inte sett mycket hända.

Jag påminns om detta när den stora arenaidrotten blöder, när publikinkomsterna uteblir, när inga fans tillåts besöka fotbolls- och hockeyarenor – samtidigt som flera tusen människor trängs på Ullared, på badstränder, i köpcentra och i kollektivtrafik.

Det sistnämnda tycks inte vara farligare än att munskydd fortsatt ses som alldeles onödigt.

Rakapuckar.com bild

Men att fylla en idrottsarena till hälften, göra det med ordnade in- och utgångar, med enkelriktade trappor, med alla tänkbara säkerhetsåtgärder som till exempel enbart sittplats – det är inte att tänka på.

Ologiskt? Givetvis. Viruspartiklar gör ingen skillnad på sjuans spårvagn och Scandinavium.

Men svensk lag gör det. Ordningslagen, ni vet. Max 50 personer på allmänna sammankomster, eller hur formuleringen nu är, så är det sagt sedan i våras .

Det här, upplever jag, går på tvärs med vanligt folks uppfattning om logik och rättvisa i vardagen, precis som exemplet ovan med utvisning vs icke utvisning.

Det känns som det är dags nu för regeringen att agera. Gärna vad gäller utvisningsfallen också, men här och nu tänker jag primärt på idrottens verklighet och villkor.

Klubbar riskerar gå under utan publik på matcherna.

Rakapuckar.com bild

Coronasmittan tycks nu under så pass god kontroll att det borde gå för politiker att sätta sig ner med företrädare för de stora arenaidrotterna och hitta en modell att använda, låt oss säga i alla fall inom några veckor, en månad.

Antingen får man se till att för de stora arenaidrotterna skapa coronaanpassade undantag i ordningslagen (allt går om man vill, lex gymnasielagen), eller så får alla åka med på båten.

Danmark har tillåtit uppemot 10 000 på fotbollsmatcher i några veckor nu. Jag anar ingen katastrof runt det rödvita hörnet.

Det borde gå i Sverige också.

Det måste gå.

Om viljan finns.

Framför allt behöver den finnas hos folkhälsomyndigheten, för vad gäller coronapandemin tycks regeringen helt ha satt sig i passagerarsätet. Det är i sig inte alls fel att lyssna till experterna, men ibland är det nog bra om den som ska styra ett land tar över ratten.

Nu hade varit ett bra tillfälle.

Rakapuckar.com bild

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Lustigt nog trillade det nyss in ett mejl hos mig, ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har haft ett möte med ministern som fått idrottsfrågorna på köpet: Amanda Lind.

Det var mest klyschor i pressmeddelandet, men att mötas är i alla fall bättre än att inte göra det.

***

Det finns i texten ovan inte minsta spår av kritik mot till exempel Gekås i Ullared, jag tar bara upp stället som exempel för att visa på skillnaderna som råder. Gekås sköter säkert allt "by the book." Bara så att ingen missförstår här. 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 månad sedanSvara

  Jag är villig att hålla med. Om det är ett par tusen inne på gekås, så visst borde man kunna släppa in ett par tusen till fotbollen. Dessutom är man utomhus också så det borde vara bättre.

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Har du läst ennestubbens artikel? Nåja. Ser inget om hur dessa arenaklubbar har tänkt lösa det. Argumentet att att dagvaruhandlen och detaljhandeln har öppet är inget argument för att SHL ska få gräddfil. Tycker själv att det ska spelas med publik men inte av det argumentet. Jag tycker det utifrån att det är upp till människor att tänka igenom val för sig själva, Sverige och mänskligheten. Är folk redo att avstå för hockey pga av sjukdom, riskgrupp eller liknande. Är det ok att avvisa en gubbe på 70 år som köpt biljett. Vad tar SHL för allmänt ansvar om det sker smittspridning i staden. Kan en klubb uteslutas tillfälligt undersäsong? Jag vill ha en väl utarbetad plan för ansvar först. När SHL och allsvenska är redo. Då måste alla annan idrott också tillåtas.

    Kommentar avatar
    Christian, 1 månad sedanSvara

    Instämmer till fullo!

    Kommentar avatar
    Per, 1 månad sedanSvara

    Håller med. Kan ju tillägga att det inte går att jämföra spårvagn och gekås med fotbollspublik. De senare agerar på ett helt annorlunda sett som ju ökar smittan. Publiken skriker, ropar och hejar. Man kramas och hurrar. Det är ju ett faktum att sådant agerande sprider smittan i mycket högre grad än att sitta tyst bredvid någon eller att lågmält traska i en affär. Det är intressant med alla hobbyepidemiologer som vet mer än alla som har detta som yrke. Kul att Leman gjort sig till talesman för det svenska allmänna rättsmedvetande också!

  • Kommentar avatar
   Pelle, 1 månad sedanSvara

   Ett kul exempel, en fest som Alexander Bard pratade om i ett inslag , en privat fest som innehåll upp mot 100 personer skulle hållas , inga problem enligt våra restriktioner då de inte är en allmänsammankomst, problemet var bara att helt plötsligt skulle danny sjunga på denna ”fest”, då fick hela festen ställas in..

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Dessa enstaka dåliga exempel är det som visar att människor inte har hela bilden eller ducka för ansvar.

  • Kommentar avatar
   John, 1 månad sedanSvara

   Då blir väl "lösningen" INTE att släppa in 12.044 i Scandinavium för att "Ullared får ju..." utan att stänga Ullared. Det blir inte mindre corona smitta i Svergie bara för att hockeyarenorna tar in folk för att "köpcentrumen för ju.." Människor måste få handla mat, människor måste inte få se på hockey live.

    Kommentar avatar
    Aha!, 1 månad sedanSvara

    Ja precis så! Nu måste vi hålla ut. Färre stora samlingar gör att allt kommer igång snabbare. Nu återstår till att börja med att se vilken skada de solidariska mupparna ställt till med i sommar. (Jag skulle inte sakna Ullared).

  • Kommentar avatar
   Rulle Räv, 1 månad sedanSvara

   Stänga Ulared? Någon?

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Gärna det. Lurar på "dumma" svenskar massor med saker de inte behöver. Blev lurad att åka dit en gång. Aldrig igen!

  • Kommentar avatar
   Anders ASM Olsson, 1 månad sedanSvara

   Hela idén med att ha en restriktion på 50 personer per allmän sammankomst är ju urbota dum i sig. Antalet tillåtna personer borde enligt logiskt tänkande bero på lokalerns yta som allmänheten kan vistas på.
   50 pers på Skål Pub jag skulle uppskatta till ca 30 kvm är väldigt trångt medan 50 Pers på Pustervik är extremt glest.

    Kommentar avatar
    Anders ASM Olsson, 1 månad sedanSvara

    På idrottsarenorna borde det gå att lösa så åtminstone kunde ha viss publik, säg att man stänger av varannan/var tredje stol samt har bra lösningar runtom i arenan om hur folk rör sig.

    Kommentar avatar
    John, 1 månad sedanSvara

    Vad skulle man tjäna på att tillåta en "viss publik" då ? Samhället i stort har inget att tjäna på att ~2000 pers går och ser på hockey i Scandinavium. Inte om risken att några av dem blir sjuka, några av dem måste vara hemma ifrån jobbet, någon av dem kanske behöver få intensivvård. Det gäller samtliga sporter, bio, liseberg osv. Innan större delen av befolkningen har vaccinerats hoppas jag verkligen på att det inte blir någon publik i arenorna.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    50 var bra innan. Men ska vi göra det efter det vi vet borde vi begränsar på ålder. Bara folk under 40 får komma in i ledningsvis. Det vore det rimliga från statistiken.

  • Kommentar avatar
   Kalle, 1 månad sedanSvara

   Håller helt å hållet med i allt du skriver! Skulle va kul om någon ställde en fråga till tegnell lr någon annan msb hur intresserad dom är av sport? Kan ju lova att utvecklingen av publik till idrott skulle gå betydligt fortare om någon politiker verkligen skulle vara intresserad själv! Hade tex löven varit och kollat på alla matcher av något lag så hade det redan nu varit okej med iaf halva arenor!

    Kommentar avatar
    John, 1 månad sedanSvara

    Löfven kommer ifrån Övik så han vill nog gärna gå på MoDo matcher.

  • Kommentar avatar
   Mikael , 1 månad sedanSvara

   Håller med dig Henrik.

   • Kommentar avatar
    John, 1 månad sedanSvara

    Svd skriver "Under helgen har antalet nya registrerade fall av covid-19 i Danmark stigit mer än tidigare – från att förra helgen ha stigit med strax över 100 nya fall till att i helgen stiga med över 200."

     Kommentar avatar
     John, 1 månad sedanSvara

     Verkar ju gå så där bra för Danmark nu.

     Kommentar avatar
     Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

     Ni vet att det stiger i Sverige också nya va? Sedan får vi se om det är tillfälligt. Antal fall är inte samma som döda eller komiskt på verkade så egentligen kan de vara "bra" ett begränsat flöde av fall.

   • Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Kroniskt

    • Kommentar avatar
     Paul Axel, 1 månad sedanSvara

     Släpp in folket i Scandinavium!

     • Kommentar avatar
      robert ström, 1 månad sedanSvara

      Sverige mellanmjölkens land...Sverige vågar ta mig fan inte stå för nått..någon kan ju komma i kläm..hela coronatramset är ju bara ett sjukt...massor av folk på badstränder..ullared köpcenter..alltså det vimlar av ställen med massor av folk..får vi corona..Nääääääääääääääää....det är bara ren otur när någon får och det är inte där det är massor av folk utan det det blir bara slumpen som avgör...ja varit bland hur mkt folk som helst detta år...jag har haft sjuka barn väldigt mkt sjuka barnbarn..blivit smittad NÄÄÄÄÄÄÄÄÄ...UTAN DET ÄR SLUMPEN SOM VILKEN ANNAN VIRUS SOM HELST..SÅ SLUTA MED DETTA TRAMS NU OCH SLÄPP LOSS ALLT NU...VÅGAR SVERIGE DET...MAN KAN JU PROVA...ELLER NÄÄÄ DUM TANKE SÅ FÅR MAN JU INTE TÄNKA I DETTAN MELLANMJÖLKLAND..

       Kommentar avatar
       VF, 1 månad sedanSvara

       Alltid lika genomtänkt.

     • Kommentar avatar
      Matte, 1 månad sedanSvara

      HL Inte helt lätt detta för någon - viktigt att ta Covid 19 på allvar och dess framtida påverkan. Tycker nog inte FHM gjort det alls. Allt för många har dött i förtid i Sverige - tragiskt. Föredrar nog att man snabbt ser till att inte öka smittspridningen, nu när den åtminstone verkar gå neråt. Ett förlorat år för alla nöjen? Men kanske en seger framåt för många, som redan har det svårt.
      Gillar inte leken med fulla flygresor och Ullared mm - naturligtvis mycket mer motiverat med sport - utomhus. Kanske renässans för uterinken Ullevi?
      Dvs mer åskådare - men under uppstyrda former....

      • Kommentar avatar
       Mikael, 1 månad sedanSvara

       Men jag förstår inte Leman? Hockeyn börjar ju till hösten, och håller på resten av året, fram till nästa vår. Under denna period spår ju de allra flesta experter att smittspridningen kommer att öka. Just nu har vi kontroll ja. Men hur ser det ut i höst? "Det måste gå! Om viljan finns"... Ähh, va? Vi har att göra med en pandemi som vi fortsatt vet ganska lite om. Är då publik på sportevenemang något vi ska riska? En annan aspekt att ta in är att det skriks och sjungs en del på olika sportevenemang. Skulle kanske kunna innebära större risk till smittspridning, liknande den som flera körer har haft på många platser runt om i världen

        Kommentar avatar
        Per, 1 månad sedanSvara

        Tror nog inte vi behöver oroa oss över att Leman och hans okunniga likasinnade får igenom sådant som kan få en lika stor smittspridning som i våras.

      • Kommentar avatar
       Micke, 1 månad sedanSvara

       Så jävla bra skrivet Leman! Det blir så jävla bra när du säger vad du tycker och använder din journalistiska talang fullt ut. Tack!!

       • Kommentar avatar
        Niklas, 1 månad sedanSvara

        Bra Leman. De måste börja röra på sig, vi har inte samma läge som i April. Allt pekar på att de går åt rätt håll. Man kommer under Augusti och September börja öppna upp lite igen. De som e pinsamt i Sverige är att politikerna gömmer sig bakom FHM tog alla semester nu när Almedals veckan är inställd?? Börja diskutera med de olika branscherna , idrott mm och hitta lösningar..

        • Kommentar avatar
         Niklas, 1 månad sedanSvara

         Bra Leman. De måste börja röra på sig, vi har inte samma läge som i April. Allt pekar på att de går åt rätt håll. Man kommer under Augusti och September börja öppna upp lite igen. De som e pinsamt i Sverige är att politikerna gömmer sig bakom FHM tog alla semester nu när Almedals veckan är inställd?? Börja diskutera med de olika branscherna , idrott mm och hitta lösningar..

         • Kommentar avatar
          Kent Jansson, 1 månad sedanSvara

          Tycker mer än ofta om dina inlägg HL, men hur fick du till liknelsen mellan personer med utländsk bakgrund och begränsningar pga pandemin? Och det är väl ändå skillnad på 12044 euforiska fans som gråter eller jublar och 1000 nyktra personer som köper billigt diskmedel?

          • Kommentar avatar
           Mikael, 1 månad sedanSvara

           Niklas: Precis.
           Vi har inte samma läge som i april. Inte just nu.
           Men hockeyn spelas som du kanske vet till hösten. De flesta spår att det är just då som det med stor sannolikhet blir ett smittökning igen.
           Att det "måste börja röra på sig" är ju bara din förhoppning. En killgissning från någon som hoppas. Inte vet!

           • Kommentar avatar
            Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

            Varken Sverige eller Norge kommer ha publik på sin landskamper i fotboll i början och mitten av september. Känns ganska troligt att SHL kommer börja utan publik, tyvärr.


            Lämna en kommentar