"Jag såg en målvakt som dominerade i allsvenskan"


► Vad var det för trollspö Kristoffer Martin använde för att få Niklas Rubin att växa ut till en SHL-jätte mellan stolparna?
► Häng med på ett snack med Frölundas målvaktstränare som bland annat berättar om relationen till Henrik Lundqvist, hur han inspirerats av somrarna i Göteborg med NHL-stjärnan. Och så är det intressant att höra vad Roger Rönnberg betytt för 41-årige Martins karriär.

Rakapuckar.com bild

Kristoffer Martin med sina två Frölundamålvakter: Niklas Rubin (överst till vänster) och Johan Mattsson.


TVÅ MATCHER ÄR bara två matcher, det är en oomkullrunkelig sanning, men det är ju inte som att Niklas Rubin först nu presenterat sig i SHL med sina inledande nollor (HV71, Djurgården).

Killen från Kungsbacka var alldeles utmärkt redan förra säsongen i Frölunda, den som var hans första med rejält förtroende. Uppe i Luleå vaktade han ju mest båsdörren när Joel Lassinantti var svår att flytta på.

Man kan undra vad det var Kristoffer Martin såg av Rubin i Luleå som inte Luleå såg. Man kan också inse att frågan är felställd. Rubin gjorde ju så mycket redan före det inte helt lyckade året i Norrbotten. Två utmärkta säsonger i Tingsryd (under Mikael Sandbergs ledning), närmare bestämt. 

– Luleåmatcherna tittade jag inte så mycket på, berättar Martin. Jag såg en målvakt som dominerade i allsvenskan. Det brukar vara ett tecken att man kommer klara det bra i SHL. Framför allt sista säsongen dominerade han. Det är en bra start, för det är inte så stor skillnad (på allsvenskan och SHL). Samma sak med Lasse Johansson (Mora, Västerås), ”Mattan” (Johan Mattsson) tillhörde också toppen i allsvenskan (Timrå). Där och då ser man vilken nivå de kan hålla. Kan man få upp den ett snäpp högre, så …   

Här har ju Martin, tillsammans med målvakterna själva, tvivelsutan lyckats. 

Just nu är det Rubin som står i fokus, intressant här hur han och Martin jobbat med att kombinera lugn med aggressivitet. Martin gillade hur Rubin läste spelet, var aggressiv, ville addera det där lugnet som är så viktigt.

– Det är alltid en vågskål, lugn men ändå aggressiv. Man vill ha en målvakt som känns ”på”, kanske speciellt Rubin som inte är den största (182/82), man vill ha både och. Som målvakt vill du ge trygghet, utespelarna ska känna sig trygga, då går pusslet ihop.

Rakapuckar.com bild

Rubin kändes lugn redan förra vintern, det var slående, tyckte jag, hur obrydd han tycktes gå in i SHL-arenorna trots den bristande erfarenheten av spel på högsta nivån. Med L-faktorn adderad ville Kristoffer Martin fortsätta utveckla Rubins målvaktsspel efter att 19/20-spelåret tagit slut i mars:

– Vi har ändrat lite småsaker med hur han står så han kan använda hela kroppen. När han kom hit kunde han sjunka ihop och göra sig lite liten, tappade i rörlighet, alltså hur han rör sig för att hitta rätt position. Där har vi jobbat hela våren för att få upp hans överkropp, kan man säga. Bättre rörlighet i höfter och bål för att oftare komma i position för att göra räddningar. Han hamnar inte lika mycket på rumpan, inte lika mycket på magen. 

Rubin (bilden) är bara 24, fyller 25 i december, har sannolikt sina bästa år framför sig, slarvigt uttryckt bör det alltså komma mer än ett par SHL-nollor.

Intressant när Kristoffer Martin resonerar kring målvakter som Frölunda tar in. Tanken är att Göteborg absolut inte ska vara ändstationen.

– Hade varit skitjobbigt att ta hit en målvakt som jag inte kan se gå hela vägen, säger Martin.

** ”Hela vägen” betyder … kanske som Lasse Johansson och en bra KHL-karriär?
– Absolut. Tränarens jobb är ju att se hur bra en målvakt kan bli. Vinna matcher är kul, men … man vill ju se hur bra han kan bli. Det är målet.       

På lång sikt, ja. Och där får framtiden utvisa exakt hur framgångsrika karriärer Niklas Rubin och Johan Mattsson får.

På kort sikt vill Frölunda få in Mattsson i spel, men hur fasen bänkar man en juvel vid namn Rubin som hållit nollan två matcher i rad och dessutom inte är sliten eftersom programmet varit så snällt?

– Självklart blir det lite annorlunda med två nollor. Svårt bänka en som gör hattrick i varje match, skojar Martin, utan att för den skull avslöja ett skvatt om målvaktsvalet mot Skellefteå på torsdagskvällen.

Rakapuckar.com bild

En lekmannagissning är ju annars denna:

Rubin mot Skellefteå.

Mattsson mot Leksand två dagar senare. 

** Ni vill väl ha in Mattsson i spel också?
– Absolut. Självklart.

** Och då står han en av två i veckan?
– Hur ska jag svara bra på det … det vet inte jag, faktiskt. Eller, jag har en massa scenarier som jag bollar med Roger (Rönnberg). Det har inte bara med utgången på matcherna att göra, också var ”Mattan” är, var Rubin är. Nu är det lättare mde Rubin eftersom han spelar, mer info från honom, med ”Mattan” jobbar vi mycket med hur han själv känner sig, därifrån får vi hitta en rotation.

– Det var ett lite lurigt svar, va?

** Mm. Lurigt och luddigt.
– Jag vet …

Desto klarare svar vad gäller annat, som med Kristoffer Martins vägväl i karriären. Som målvakt nådde han allsvensk nivå (Gislaved, Hammarby), fick jobb som tränare i Malmö, först på J20-nivå, sedan med seniorerna som då var i allsvenskan, och så en säsong med det svenska juniorlandslaget.

Det var där ”Kribba” (som han kallas) träffade Roger Rönnberg och Robert Ohlsson.

Det var så han hamnade i Frölunda.

Det var där något hände.

– Jag skulle väl inte se mig som en hockeynörd; jag är jäkligt intresserad av att utveckla människor, det är det jag tycker är mest spännande, se vad någon kan bli, hitta utmaningar för. Trygga målvakter som man ändå kan utmana. Men det förstod jag nog inte förrän jag började jobba med Roger. Då märkte jag att det fanns ett sådant typ av tänk där man kunde utveckla, och framför allt det här att resultatet är inte så jävla viktigt. I Malmö gick jag runt och bet på naglarna för att vi skulle vinna, det var ingen kul atmosfär. Men att gå in i en grupp och se vad man kan påverka, det tycker jag var skithäftigt, och det var där det började någonstans. Efter det har jag utvecklats, försökt hitta vägar fram, framför allt fått hjälp av mina kolleger och haft en bra dialog med våra målvakter, och … känna att man får ta ansvar har också varit skitkul.

Rakapuckar.com bild

Här har saker förändrats de senaste åren. En målvaktstränare är mer än en … tja, tränare av målvakter. I Frölunda har till exempel övningen ”Kribba dumpar” blivit en klassiker. Just dumpa en puck är kanske inte det svåraste, men det visar ändå på att delaktigheten har ökat. Och inte bara i Frölunda.

Martin:   

– Jag kommer ihåg att (Niklas) Wikegård var på något läger någonstans och så tog han in en massa målvaktstränare och sa: ”Ni står ju bara där, ni tränar målvakter, ni tar inte ut dem, ta på er ansvar.” Då var man lite sur när man hörde det, men det bet lite grand också. Ska man bli en tränare måste man fatta beslut, ta ansvar. Då bygger du själv något inom dig: ”Jag vill att det här ska bli rätt.”

Kristoffer Martin nådde aldrig själv SHL som aktiv, i familjen är det syrran Kim som stått för de stora bedrifterna. Men spel i allsvenskan duger en bit det också, förstås.

– Jag vet känslan av att stå där, både inför match med adrenalinpåslaget och det här ”Jag får inte göra ett enda misstag, då är det kört”, och själva ”Okej, nu kommer skytten där” … jag vet ungefär vad han tänker, det har jag med mig. Jag är ganska säker på på hur alla målvakter känner sig både före, under och efter en match. Det har jag en fördel av, att jag kan känna av hur en målvakt upplever situationer. Fast jag varit på nivån under (SHL) så har jag den känslan.


Sedan finns det en kille vid namn Henrik Lundqvist (bilden ovan), extra omskriven här och nu efter att New York Rangers gjort det väntade utköpet officiellt.

Varje sommar har Henrik tränat hemma i Göteborg.

Varje sommar sedan 2013 har Kristoffer Martin träffat den svenske målvaktsikonen, pratat, diskuterat, fått intryck, tagit lärdom.

– Henke har jag pratat jättemycket med, klart jag tar in jättemycket av  vad en sådan kille säger. Han har varit med om så otroligt mycket, jätteinspirerande att få vara med honom.

Kristoffer Martin har också varit över och studerat New York Rangers på nära håll, sett hur målvaktstränaren där (Benoit Allaire) jobbar, varit på målvaktstränarkonvent i Nashville, och tycks vara lite som en svamp vad gäller nya influenser:

– Jättekul att träffa andra målvaktstränare, lyssna på vad de säger, självklart snappar man upp saker som man tar med sig. Alla har sitt sätt att jobba på.

Rakapuckar.com bild

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

***

Mer inför Frölundas torsdagsmatch mot Skellefteå har ni här i texten om Elmer och Arvid Söderblom.

***

Kristoffer Martin kom till Frölunda 2013 och har kontrakt till och med 2022. 

Lillasyster Kim, för den som glömt, är en av svensk damhockeys allra största. Som målvakt gjorde hon 125 landskamper, fyra OS och nio VM. Kim avslutade karriären i Linköping där hon också var General Manager i flera år. 

***

Ingen av er har väl missat att New York Rangers i dag berättade att man köpt ut Henrik Lundqvist. Jag väntar dock gärna med att minnas Henriks långa och fantastiska karriär till dess att vi vet hur han ser sin framtid. Karriären kanske fortsätter någon annanstans? 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Jan, 2 veckor sedanSvara

  Tack för att du använde mitt favoritord i svenskan, "oomkullrunkelig", i texten! :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   Du år så välkommen. Ibland är det kul att peta in det. :)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 veckor sedanSvara

   Vad fasiken betyder det? Har aldrig hört det ordet innan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   Obestridligt, något som inte kan motsägas, motbevisas.

 • Kommentar avatar
  Niklas , 2 veckor sedanSvara

  För oss Frölunda supportrar som varit med sen Henke tiden och dagiskedjan som blev dragkedjan så hade man hoppats på en Henke någon säsong i Frölunda inte en Corona säsong utan en säsong där det allt som oftast blev 12044 på läktare där Henke och Joel fick avsluta ihop.... men nu blir de kanske inte så...
  Leman va tror du gör att vi inte ser ”hemvändare” från NHL lika mycket som för 15-20 år sedan. Tänker på Mikael Andersson, Niklas Andersson, Pebben, Carnbäck osv.... man hade hoppats på Loui, Henke mm

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   Det är nog mest en slump, tror jag. Inte passat för någon. Henke kändes väl aldrig troligt, Loui spelar ju fortfarande även om det är si och så med speltiden, Alfredsson la ju av ... vet inte riktigt vem som kan vara på gång.

   Kommentar avatar
   Kalle Kula, 2 veckor sedanSvara

   Alla de hemvändare du nämner var klart yngre när de av olika skäl inte fick nya kontraktserbjudanden i NHL, men hade fortfarande motivation att spela vidare. Alfredsson, Lidström, Sundin m.fl. storstjärnor har alla valt att avsluta sina spelarkarriärer i NHL, ofta med en motivering i stil med att om de inte har motivation nog för NHL-spel så har de inte det för SHL-spel heller.

   Kommentar avatar
   Erka, 2 veckor sedanSvara

   Vilka ser ni helst återvända? För mig tycker jag allt beror på vad dem kan tillföra laget samt hur åldersbalansen ser ut när dem ska tas in. Mina personliga favoriter som ändå kan ligga inom en snar framtid är Tömme, Flugan och Calle Klingberg

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

   Tror en viktig sak är att klubben blir mindre viktig och tänket mer individuellt. Sedan är det högre tempo och en gubbe på ca 35 som inte är bra nog för nhl är högst osäker i SHL också

   Kommentar avatar
   Guppy, 2 veckor sedanSvara

   Herr L... inte bra nog för NHL är vad Rangers tycker. Få se om han hamnar i ett annat NHL-lag. Men i SHL duger han l. Skulle lätt bräda Fasths räddningsprocent

 • Kommentar avatar
  Rallyclay , 2 veckor sedanSvara

  Tycker det är otroligt roligt med Rubin. Ambitiös kille som inte allting har gått på räls för inom hockeyn.
  Henke hamnar väl i Tampa, de brukar ju gilla killar som har spelat för Rangers :-) / claes

  • Kommentar avatar
   Tobias , 2 veckor sedanSvara

   Mitt roligaste minne av tvillingarna Lundqvist var i början på 2000 talet o jag bodde i Lunden med bröderna i porten bredvid. En dag skulle jag tvätta o dom två var där nere.. såg helt tafatta ut o dom visste inte hur man sorterade kläderna så fick ägna 30 min o förklara hur man sorterade kläderna innan man la in i maskinen ... Glömmer aldrig den dagen o pojken älskar den historien!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    :)

  • Kommentar avatar
   Mia, 2 veckor sedanSvara

   Jag hoppas Henke ändrar sig och kommer hem till Frölunda.

    Kommentar avatar
    Pupule, 2 veckor sedanSvara

    Som om det vore hans beslut.......

  • Kommentar avatar
   Paul Axel, 2 veckor sedanSvara

   Tack för du skrev om Rubin. Älskar folk som ser vad andra inte ser.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    Kul att du gillade.

  • Kommentar avatar
   Camilia, 2 veckor sedanSvara

   Om du behöver hjälp med dataintrång, är Albert Vadim den bästa mannen för ditt jobb. Han hjälpte mig hacka 2 telefoner i 12hours och även hjälpt min vän ta bort dåliga poster på internet. E-Vadimwebhack@gmail.com WhatsApp +17025301177 Han är en bra man.

   • Kommentar avatar
    Amanda Russinko, 6 dagar sedanSvara

    I had bankruptcy and eviction that was of great concern to me after I left an abusive relationship. I couldn’t believe that my credit score can be 810 with the help of a reliable credit professional named XAP CREDIT SOLUTION. He was able to raise my credit score to 810 (excellent) and deleted all negative items on my credit report within 72 hours. He also helped me increase my credit card limit to $15,000 and placed some good trade lines on my report within 5 to 7 business days. He is the best amongst all and his service is fast, secured and reliable without stress. Contact him through his regular email and phone number: XapCreditSolution@GMAIL.COM /+1 972-597-9704, for any kind of credit repair. They’re swift in responding to any question.


    Lämna en kommentar