NHL-experten tror på "brokontrakt" för Dahlin


► Han hade ingen stark säsong, Rasmus Dahlin – som nu ska skriva sitt första stora NHL-kontrakt.
► Buffalo Sabres väljer dessutom först i draften och kan hugga succébacken från VM: Owen Power.
► Spännande att följa vad som händer i framtiden. Jag tog lite hjälp av NHL-experterna Håkan Södergren och Erik Granqvist och kikade på 21-årige Dahlins framtid.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Håkan Södegren och Erik Granqvist är med och har åsikter om Rasmus Dahlins framtid i texten nedan. Foto: VIAPLAY & BUFFALO SABRES


GIVET DEN SENSATIONELLT stora hajp som rådde kring Rasmus Dahlin när han valdes som nummer 1 i draften 2018 så är det nog få som säger emot om jag skriver:

Förhoppningarna var att han efter tre säsonger skulle ha nått ännu lite längre, uppnått en ännu högre status, varit ännu mer av en ledande back i NHL.

Rakapuckar.com bild

Inte så att han varit dålig (det har han inte, och glöm inte att killen bara är 21), mer så att en hel hockeyvärld förväntade sig så enormt mycket, såg hur många skinande, moderna verktyg den dahlinska lådan innehöll när den öppnades för allmän beskådan under Frölundatiden.

Å andra sidan har Dahlin drabbats av Buffalo Sabres, en organisation som inte tycks kunna få ihop det, hur många general managers eller tränare man än byter ut.

Inte ett slutspel sedan 2011. Ytterst få ljuspunkter trots supertalanger som Dahlin och Jack Eichel.

I Buffalo handlar det just nu mycket om:

## Vem som ska bli ny tränare (Rikard Grönborg sägs faktiskt vara med i matchen).

## Jack Eichel ska knytas upp eller trejdas för att göra något slags ombyggnation.

## Jeff Skinners kontrakt (nio miljoner dollar i princip ner i vasken) går att bli av med.

… och så vilka som ska skyddas inför expansionsdraften (Seattle Kraken) i juli.

Rakapuckar.com bild

Hur det blir med Rasmus Dahlins kontrakt är en bit ner på listan. I alla fall än så länge.

Ansedda The Athletic skrev härom dagen att GM Kevyn Adams påbörjat kontraktsförhandlingar med Dahlin och kallade svensken ”the defensive cornerstone”, alltså hörnstenen i defensiven.

Det var då att ta i, tänkte jag. Men det visar på något vis hur högt Dahlins anseende fortsatt är, trots en jobbig vinter med ett antal defensiva misstag och där skaraborgarens -36 (!) var sämst i hela NHL.

Men så var det det där med haveriet Buffalo Sabres igen. Kan inte vara lätt att spela sin bästa hockey där. Och Dahlin, likt flera andra, lyfte sedan Don Granato tagit över som (tillfällig) tränare efter Ralph Krueger.

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

Nå, nu har Dahlins treåriga rookiekontrakt (925 000) gått ut, nu ska han sajna nytt och få betydligt bättre betalt, och med tanke på att a) han inte gjorde någon jättebra reklam för sig den gångna säsongen, och att b) Buffalo kan välja superbacken Owen Power som ett slags Dahlin 2.0 så har i alla fall jag ett och annat frågetecken surrande i skallen.

Rakapuckar.com bild

## Knyta upp Dahlin för att ha två av de största backtalangerna i NHL?

## Räkna med Power-succé och använda Dahlin för att via trejdvägen skaffa flera bra spelare?

## Kanske inte välja Power alls utan ”deala” för att istället fylla på forwardsbesättningen?

Jag tog hjälp av Viaplay-experterna Håkan Södergren och Erik Granqvist för att bli lite klokare.

Södergren först:

– Jag tror Dahlin får ett "brokontrakt" på två år med cirka fem miljoner dollar i cap hit (lönetaksträff). Han har en bra utveckling, trots en trög start i år. Mer av att Buffalos situation är som den är så gör det ingen skillnad på Dahlins position om Owen Power kommer i draften. Antingen hjälper det Dahlin att få mer utrymme på isen eller så finns hans värde som "trade bait" kvar om Power blir en superhit. Oavsett de två spelarna så är Buffalos prio att lösa keepersidan, vad göra med Eichel och hur bli av med Skinners kontrakt.

Intressant. En lite kortare deal som ger Dahlin chansen att visa upp sig inför nästa kontraktsskrivning men som också gör att Buffalo inte binder upp sig skulle det dahlinska lyftet aldrig riktigt komma. Och Södergren har förstås rätt, Buffalo har mer akuta problem. Men för oss svenskar är ju trots att Dahlins situation extra intressant.

Rakapuckar.com bild

Granqvist gillade Södergrens resonemang och la till:

– Rikard Grönborg, som är aktuell för coachjobbet i Sabres, kommer garanterat att vilja bygga bakifrån med Rasmus Dahlin som en av grundpelarna.

Jag har så svårt att se Buffalo chansa med Grönborg, men oavsett tränarvalet, det är nog så att Dahlins stjärna fortsatt lyser så starkt att han ses som en bärande del av klubben från upstate New York, ett slagskott från kanadensiska gränsen.

Men nu är rookietiden över. Nu börjar vuxenlivet och med det kraven på att leva upp till förväntningarna.

Det finns mer hockeykvalitet i Rasmus Dahlins vänstra lillfinger än i flera andra spelares kroppar.

Men at the end of the day ska det trattas ner till sådant som hjälper laget att vinna.

Oj, så Buffalo Sabres hade behövt det.

Det går i och för sig att avsluta med en sista fråga: behöver Rasmus Dahlin verkligen Buffalo Sabres?    

Rakapuckar.com bild

***

Rasmus Dahlins tre Buffaloår i siffror. Uppåt för att sedan gå nedåt. Men det har givetvis också en del att göra med lagets problem.

***

Keeperfrågan, som Håkan Södergren tar upp, är också högintressant. Linus Ullmark har (tycker jag) varit mycket bra – men skadedrabbad. Vågar Buffalo? Jag hade, men det är ju enkelt för mig att tycka saker …

Buffalo har veteranen Dustin Tokarski på kontrakt, supertalangen Ukka-Pekka Luukkonen, 22, väntande på sin stora chans, och i pipelinen finns spännande göteborgaren Erik Portillo, 20, för närvarande på University of Michigan.

Kommer ni förresten ihåg att urfrölundaiten Linus Weissbach, 23, sajnade med Buffalo Sabres i våras? Den speedige lille (175 cm) anfallaren har gjort klart fyra år på University of Wisconsin.

***

Mattias Janmark gjorde comeback för Vegas i natt, högst inblandad i comebacken mot Colorado. 3–2 och 3–2 – dubbla matchbollar nu.

 

Rakapuckar.com bild


***

Ni som vill lyssna till herrar Södergren och Granqvist, Rickard Wallin och Niklas Jihde, ni vet att deras podd är igång igen, va?

***

Här kan ni se och höra Rasmus Dahlin i en intervju efter att Buffalos säsong tog slut. Klicka bara "accept" om den rutan dyker upp för er.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Juel, 1 månad sedanSvara

  Jeff Skinner.. Inte Jack. ;-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Haha ... jag har verkligen ingen aning om varför jag kallade honom för Jack. Michael Spacek är jag alltid på väg att kalla Jaroslav (Färjestad), Leo Gudas för Radko (pappa), men Skinner? Hm. Jack Reacher, kanske? :) Tack för att du är mer vaken än min förkylda skalle.

   Kommentar avatar
   Philip Lindberg, 1 månad sedanSvara

   Radko för Leo? ;-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ja, ja, tvärtom då. Du ser ju, snacka om att jag bevisade min poäng. :)

 • Kommentar avatar
  Kalle Kula, 1 månad sedanSvara

  Hur man väljer att kontraktera Dahlin hänger nog också en del på hur man tänker kring Ristolainen. Ristolainen har ett år kvar på kontraktet och frågan är om man försöker trada honom redan i sommmar, och i praktiken göra ett rakt byte mot Owen Power, eller behålla honom med ambitionen att förlänga kontraktet? Det bästa vore kanske att trada Ristolainen redan i sommar mot en målvakt eller anfallsförstärkning i syfte att bättre balansera lagets slagstyrkor.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ja, här finns en massa aspekter, mycket att ta hänsyn till.

 • Kommentar avatar
  Erik Johansson, 1 månad sedanSvara

  Som du skriver gick det väldigt mycket bättre för Dahlin med den nya tränaren. Siffrorna för hela säsongen blir därför lite mer relevanta. Det var mycket bra för Rasmus att han fick chans i ett annat system där han styrkor uppmuntras igen.

  • Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Granqvist till Rögle kanske alltså. Det kommer göra mycket för målvakterna.

    Kommentar avatar
    Christoffer, 1 månad sedanSvara

    Enligt Viaplay Podcast så verkar det som att det inte kommer ske (Erik vill inte jobba heltid och Rögle vill ha en heltidsanställd). Erik hintade snarare åt att han skulle konsulta åt något lag i NA nästkommande säsong (AHL / NHL lag).

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Öppna plånboken och buda hem Fasth istället. Hoppas han kan göra intåg i växjö men för rätt pengar vore det bra utbildning för Fasth.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Precis som Christoffer skriver, Rögle vill ha en heltidsanställd målvaktstränare, då är det kört med Granqvist. Men spännande det han hintade med NHL. På konsultbasis då.

    Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Kommer inte hända. Växjö...

  • Kommentar avatar
   Ulrik, 1 månad sedanSvara

   Vad tror du Leman, om Elias Petterssons kommande kontrakt - om du för samma resonemang och konsult som för Rasmus?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Elias var ju skadad mycket den gångna säsongen, men han är ett och ett halvt år längre, kommit betydligt längre, visat helt annan stjärnkvalité än Rasmus. Bör väl bli ett bra kontrakt. Detta skrivet utan att jag i detalj satt mig in i Vancouvers totala situation.

  • Kommentar avatar
   robert ström, 1 månad sedanSvara

   Jag sa det redan under Frölundatiden att Rasmus är en mkt bra back offensivt men urusel defensivt..rundningsmärke klen och som många backar i dag....vet ej vad försvarsarbete är...dom kan inte grunderna..backar idag är inga naturbegåvningar längre..allt handlar bara om fel saker...

   • Kommentar avatar
    Rickard, 1 månad sedanSvara

    Jag hoppas han kommer från Buffalo det är ingen som blir bra där, kolla alla spelare som har varit där. Helt sjukt vilket lag dom hade i dom senaste 2 åren men inge verkligen ingen blir bättre där.


    Lämna en kommentar