Tänk om det kommer samlas in pengar även för Lasch


► Nu samlas det in pengar till hockeyspelare igen. Den här gången är det Leksand och Björklöven.
► Till slut har jag landat i en åsikt i ämnet. Tror jag.
► Tänk om näste gubbe som ska supportervärvas blir Ryan Lasch? Andra SHL-klubbar än Frölunda visar stort intresse.

Rakapuckar.com bild

Leksand samlar in för Peter Cehlarik, Björklöven för Zach Palmquist, tänk om det skulle bli en liknande situation med Ryan Lasch? Foto (Lasch): C MORE (skärmdump)


LÅT OSS INTE på något sätt sväva iväg och dra för starka slutsatser, men jag fick höra i veckan att det finns rätt bra med SHL-intresse för Ryan Lasch.

Inte primärt från hans gamla klubb Frölunda (även om Fredrik Sjöström förstås kan ha mörkat lite när jag nyligen talade med honom), starkare från en eller ett par SHL-konkurrenter med välfylld kassakista.

Fortfarande är det så att amerikanen primärt tittar efter arbetsgivare utanför Sverige, trots coronapandemin kan det fortfarande öppnas sena dörrar i Ryssland och Schweiz, och att SHL-klubbar hör av sig för att vara med i matchen om Lasch utlandsplaner skulle gå i stöpet, det är naturligtvis inget som helst konstigt med den saken.

De gör sitt jobb. Visar intresse för en av ligans största stjärnor de senaste säsongerna. Motsatsen hade förvånat.

Rakapuckar.com bild

Men när andra klubbar än Frölunda tycks vara hetare ... lite kittlande, eller kalla det ögonbrynshöjande, är det ju i alla fall.

Och det var det som fick mig att tänka på den där trenden i svensk hockey, att klubbar vädjar till supportrar och partners för att värva spelare man annars inte haft råd med (åtminstone behöver man hjälp för att det inte ska svida lika mycket i plånboken).

Örebro var tidigt ute och fick tillbaka Nick Ebert på det här viset, Brynäs körde samma taktik när man lyckades få hem Simon Bertilsson och locka Patrik Berglund från Djurgården, och nu är det dags igen.

## I SHL – Leksand är nära förre Luleåslovaken Peter Cehlarik (god vän med Marek Hrivik), för att hjälpa till har supporterklubben Leksand Superstars startat en insamling.


## I allsvenskan – Björklöven söker stöd från supportrar och partners för att göra det möjligt att behålla amerikanske backen Zach Palmquist.

Tänk om Frölundas fans skulle få tokspel om Fredrik Sjöström inte ansåg sig ha råd med Lasch och startade en insamling för att se till att den lille trollgubben från Kalifornien spelade hockey med Göteborg som bas och inget annat. Tänk om en annan SHL-klubbs anhängare skulle göra det.

Rakapuckar.com bild

Jag vet, jag går alldeles för långt nu, dels är Laschs absoluta målsättning spel utanför Sveriges gränser, dels är det en sak för SHL-klubbar att visa intresse, en helt annan att verkligen slanta upp, speciellt om publik fortfarande är förbjuden på matcherna och osäkerhet de luxe råder – men eftersom jag ändå tänkt skriva några rader om den här ”be fans & partners om pengar”-trenden så … det kunde inte hjälpas att tanken slog mig.

Det kittlade min fantasi. Mest så.

Fantasin är en bra bit från att bli verklighet.

Nå, jag har tidigare skrivit om att klubbar tar fansen till hjälp för att lösa dyra värvningar, och det är ingen enkel fråga.

Jag var grymt kluven till det hela i våras. Kan fortfarande tycka att det känns skumt att busschauffören Dragan och städerskan Irma ska lägga pengar för att förhållandevis rika hockeyklubbar ska kunna pröjsa en stjärna 200 tusen i månaden.

Men – det är nog så enkelt som att det här är verkligheten med 51-procentsregeln. Baksidan, tycker kanske en del. Bara en sida, tycker andra. Och jag landar nog just där.

Svensk idrott är medlemsstyrda föreningar, ingen rik ägare kan förfoga över mer än 49 procent, makten ska alltid ligga hos medlemmarna, supportrarna, åskådarna.  

Rakapuckar.com bild

I det läget har dessa förstås också makten att bestämma hur mycket man vill stötta sin klubb ekonomiskt, må det vara att gå på matcher, köpa souvenirer, eller som i fallen ovan – vara med och betala för spelare.

Det är väl inte svårare än så. Egentligen.

Sedan ska man komma ihåg att nästan alltid när pengar samlas in så är det partners, alltså företagen, som pyntar mest. Och självklart, i de fall klubbar initierar insamlingar, så är värvningen i princip klar eller i alla fall nära, det handlar mer om att dra in pengar för att verksamheten inte ska ta framtida skada.

Det hela är således mest en principiell fråga. Men även sådana kan man ha åsikter om, och till sist har jag alltså kommit fram till en.

Tror jag.

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

***

För den som inte riktigt hängt med i turerna kring Ryan Lasch, ungefär så här ligger det till.

Utan coronapandemin hade amerikanen redan haft ett kontrakt med en KHL-klubb, möjligen med någon i schweiziska NLA. Men KHL har infört lönetak, i Schweiz har det sänkts spelarlöner, även i dessa två lukrativa hockeyländer märkst förstås effekterna av Covid-19 och den publiklösa framtid som väntar, i alla fall ett tag till.

Detta har gjort det svårare för spelare som Lasch att få fina kontrakt.

På ett mer principiellt plan: för SHL, med sitt fantastiska TV-avtal, kan detta faktiskt vara bra (om något nu kan betecknas bra i dessa tider) i konkurrensen med KHL och NLA. 

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
39 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rolf, 1 månad sedanSvara

  Jag tycker Frölunda skall göra precis allt i sin makt för att få Lasch att skriva på.

  • Kommentar avatar
   VF, 1 månad sedanSvara

   Lasch? Ja, tack! Insamling? Nej, tack!

   • Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Fasen, vad snabbt ni läser, boys! :)

    • Kommentar avatar
     Kenneth, 1 månad sedanSvara

     Nä ingen insamling , spelare ska komma med hjärtat inte pengar enbart

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Det var 30, 40 år sedan spelare "kom med hjärtat." Hockey är professionell verksamhet. Sedan kan man förstås ha mer eller mindre känslor för en klubb, och helt klart är det ju så att pengar inte är allt när en spelare väljer. Handlar om trivsel, tränare, roll i laget, speltid, et cetera.

    • Kommentar avatar
     Onslow , 1 månad sedanSvara

     Örebro kanske tidiga med insamlingar inom hockeyn men GAIS pionjärer i detta gebit när man skramlade till Rivas överrock i VM -70 Janne Olsson skulle hem till fadershuset inför säsongen 1971.Vore dock lite trist att se Ryan L glida omkring i en annan Elitserietröja än Frölundas i vinter.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Ja, inom fotbollen är ju Gais-spannen ett begrepp. :)

    • Kommentar avatar
     Onslow, 1 månad sedanSvara

     Sorry SHL tröja

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Det är okej. :) Onslow, förresten – är du möjligen en fan av TV-serien med Hyacinth?

      Kommentar avatar
      Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

      ”Keeping up apperances” - bland det roligaste man kan se, trots att den gjordes för 30 år sen... :)

      Kommentar avatar
      Conta , 1 månad sedanSvara

      Stort medhåll Anna. Mrs Bouqet... Ha ha. Dråplig serie, många skratt. Vilken jobbig kärring

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      BUCKET!!! :)

      Kommentar avatar
      Conta, 1 månad sedanSvara

      Jadå Leman, jag vet kärringens riktiga efternamn. Men hon är allergisk mot det

    • Kommentar avatar
     Jjj, 1 månad sedanSvara

     All respekt för lasch! Han är en enormt bra ishockeyspelare som vi haft äran att få ha i vårat lag, men jag känner att det är dags att låta andra få kliva fram istället. Med lasch i laget kretsar exakt allt just runt honom och spelet "utgår" mycket ifrån hans klubba och spel.

     • Kommentar avatar
      Onslow, 1 månad sedanSvara

      Haha ja fantastiskt serie...

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       :)

     • Kommentar avatar
      Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

      Ser ingen anledning till att Frölunda ska varva en penkakåt Rajjan igen. Dags att gå vidare. Låt Sundström försöka ta över ledarrollen från Hjalmar och Lundkvist. Sätt Mursak framför mål i PP, låt Sundström och Raymond leda PP. Dags att gå vidare och föryngra. Samla in pengar till återvändande som dessutom börjar bli gamla känns helt fel. Sedan har jagvingting emot det om klubbarna vill suga ut sina supportrar än mer, det är fritt men tycker det känns som svagt ledarskap i klubben.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Sedan tror jag Frölunda har pengar att plocka in Rajjan med om det skulle bli aktuellt.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Bra att även du har med ordet "om." Det är nämligen viktigt. Använde mest Lasch som kul exempel här. Sedan ogillar jag verkligen ordet "pengakåt." Fånigt. Spelare är professionella, vill som alla andra ha bra betalt för det de gör. Men om Lasch BARA lirat för pengar, då hade han ju stannat i Schweiz och aldrig kommit tillbaka till Frölunda för några år sedan.

       Kommentar avatar
       Affe, 1 månad sedanSvara

       Lasch pengarkåt? Ja det är därför han signade 3 år med Frölunda.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Precis. Höjde lönen ordentligt från Växjö och Finland. Nu ville han ha mer. Inget negativt i det. Han går snart i pension.

       Kommentar avatar
       Manne, 1 månad sedanSvara

       Nu är Herr Lakers "rädd" för att vi ska bli ännu bättre och därmed att Lakers ska hamna ännu mer på efterkälken.

       Kommentar avatar
       Affe, 1 månad sedanSvara

       Hade han varit pengsrkåt så hade han inte spelat i Sverige...

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Manne, Till skillnad från dig ser jag det bara positivt om motståndarna satsar lite. Alltid roligare att titta och ta guldet då

       Kommentar avatar
       VF, 1 månad sedanSvara

       Skulle någon av de tre du nämnde lira ihop, så är det bättre med Sundström framför mål. Annars känns det inte helt optimalt med tre rightare, så det lär ändå inte vara en uppställning vi får se.

       Kommentar avatar
       Manne, 1 månad sedanSvara

       Herr Lakers: Du vet väl inte hur jag ser på saken..

       Kommentar avatar
       robert ström, 1 månad sedanSvara

       Ja då det troligen är en sista resa han gör...annars skulle han varit kvar..

     • Kommentar avatar
      Gunnar, 1 månad sedanSvara

      OM Lasch finns tillgänglig ska han naturligtvis vara kvar hos oss. Allt annan vore en skandal (som med Kallio) och om supportrar och Volvo+SKF måste betala, så låt oss göra det.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Bra att du understryker OM. Visar att du verkligen läste. :)

     • Kommentar avatar
      Ursprungsamerikaner HC, 1 månad sedanSvara

      Vore väl spännande om Lasch hamnar i FBK? ;)

      • Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Ja, bra för Rajjan att testa något annat.

       • Kommentar avatar
        Petef, 1 månad sedanSvara

        Om Lasch vill spela i Frölunda igen och på Frölundas vilkor är han välkommen! Men att lägga massa pengar ut över sin budget ser jag ingen andledning till, och att göra en pengar insamlingar i förmån till Lasch skall kännas helt fel känner jag!
        Samtidigt inte att förglömma, Hockey är en lagsport oavsett namn och kompetens, ingen skall vara större en laget! Fråga Joel L!!!!!

        • Kommentar avatar
         X, 1 månad sedanSvara

         Gärna insamling för Lasch!

         • Kommentar avatar
          #18, 1 månad sedanSvara

          Min uppfattning är att Ryan och Raymond skulle komma att konkurrera om samma minuter på isen. För att i det läget välja Ryan tycker jag att det det måste skrivas ett längre kontrakt då vi sannolikt inte får ha Raymond kvar speciellt länge.

          • Kommentar avatar
           Maxad, 1 månad sedanSvara

           Det kan ju inte vara mycket som diffar om det skulle komma bud från diverse shl klubbar. Om Ryan då skulle välja nån annan än VF, skulle kännas märkligt. Men hur bra än Ryan har varit, så håller jag med en del att det är dags att andra får ta större plats nu.

           • Kommentar avatar
            Maxad, 1 månad sedanSvara

            Jag var sugen på att skramla för Ebert. För Ryan...hmm.

            • Kommentar avatar
             Mogge, 1 månad sedanSvara

             Jag är på att skrapa djupt i plånkan.

             • Kommentar avatar
              Molly, 1 månad sedanSvara

              Man såg hur Brynäs övertrumfade Frölunda med Sigalet.
              Lauritzen samma sak av Malmö.
              Nä försök få hem en som har hjärta för klubben,
              hur är det med Loui Ericsson.

              • Kommentar avatar
               Fredo , 1 månad sedanSvara

               Det är sjukt att vanliga supporter samlar pengar ur sin ficka för att fylla fickan på en relativt välbetalda spelare. Supporter Samling NEJ TACK!!! Sponsorer får gärna betala om de vill det.

               • Kommentar avatar
                Maxad, 1 månad sedanSvara

                Jag hoppas nog på ett utlandskontrakt för Ryan.

                 Kommentar avatar
                 Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                 Det är fortfarande också utgångsläget. Viktigt att alla inser det. Viktigt att alla ser ordet "OM" i texten. :)

               • Kommentar avatar
                Christoffer, 1 månad sedanSvara

                Om Frölunda hade gått ut och bett om pengar för att klara sin egen överlevnad hade jag utan tvekan lagt x antal tusenlappar för att dom skall klara sig.
                Men en lyxvärvning i dessa tider? inte en chans.
                Tycker det är rätt vidrigt av de klubbar som gått ut / gått med på sådant i nu läget, och hoppas innerligt att vi inte hör några klagemål från dom klubbarna om det blir en publiklös höst / säsong.
                Om en insamling skulle startas för Lasch hoppas jag att Frölunda gör som man gjorde med de virtuella biljetterna dom tackade nej till i slutet av förra säsongen.

                • Kommentar avatar
                 Rallyclay , 1 månad sedanSvara

                 Att samla in pengar till spelare är väl nästan samma sak som att köpa supporterprylar? Vissa gör det i större utsträckning än andra. Så att skänka pengar till Frölunda om det kniper har jag inga problem med. Betala för en speciell spelare i år kan jag tycka är mer tveksamt för min del.
                 Ryan är en fantastisk hockeyspelare så OM inget annat lag i en annan liga skulle vilja ha han så känns det märkligt. Sedan kan jag nog känna att vi måste våga släppa snuttefilten och gå vidare, hur jobbigt det än känns. / claes

                 • Kommentar avatar
                  Rikard S, 1 månad sedanSvara

                  Hade varit underligt att se Ryan i en annan SHL tröja men skulle ändå vara okej med det om han hamnar i Leksand eller Oskarshamn då det hade varit roligt att se vad han skulle kunna utföra i ett sådant lag.

                  • Kommentar avatar
                   robert ström, 1 månad sedanSvara

                   SPELAR INGEN ROLL OM HAN FÅR EN MILJON OM DAGEN..HAN HAR BESTÄMT SIG FÖR EN ANNAN LIGA.

                   • Kommentar avatar
                    MiR, 1 månad sedanSvara

                    Lasch blir ofarlig mot Frölunda, är det några som vet hur man avväpnar/kommer in i huvudet honom så är det hans tidigare lagkamrater.
                    Visst, den pendeln kan svänga åt båda hållen men troligtvis blir han en nyckelspelare i vilket lag han än hamnar i. Då behöver de bara ha lite extra press på en gubbe.

                    • Kommentar avatar
                     MiR, 1 månad sedanSvara

                     Lasch blir ofarlig mot Frölunda, är det några som vet hur man avväpnar/kommer in i huvudet honom så är det hans tidigare lagkamrater.
                     Visst, den pendeln kan svänga åt båda hållen men troligtvis blir han en nyckelspelare i vilket lag han än hamnar i. Då behöver de bara ha lite extra press på en gubbe.

                     • Kommentar avatar
                      Kalle, 1 månad sedanSvara

                      Ska man försöka få hem någon med hjälp av fansen så tror jag många fler skulle betala för att få hem "flugan"
                      Känns även mer användbart å ha en riktig målskytt i laget till iår!
                      Någon annan här skrev i mitt tycke helt rätt att nu är det dags å föryngra och ge Sundström, lasu och raymond det förtroende dom ska ha i denna nya uppbyggnad av lag!
                      Eller varför inte samla pengar till å få hem lunkan?!

                       Kommentar avatar
                       Gustav, 1 månad sedanSvara

                       Om Lasch är dyr skulle många bankkonton behöva tömmas för att få hem Flugan.

                       Kommentar avatar
                       Guppy, 1 månad sedanSvara

                       Petter$$on spelar inte mer i Frölunda

                       Kommentar avatar
                       Per, 1 månad sedanSvara

                       Menar du £r€€dan P€€tt€r$$on?

                       Kommentar avatar
                       Manne, 1 månad sedanSvara

                       Exakt. Freddan i Frölunda något mer? Nej!

                     • Kommentar avatar
                      Carnbäck , 1 månad sedanSvara

                      Raymond kommer ersätta Lasch ganska bra den här säsongen hoppas jag, nästa säsong saknar vi den typen av spelare när Raymond lämnat men säsongen efter är förhoppningsvis Fabian Lyssel redo att ta över.

                      • Kommentar avatar
                       Lars-Åke, 1 månad sedanSvara

                       Undrar hur Leif Bork ställer sig till detta:-)

                        Kommentar avatar
                        Christoffer, 1 månad sedanSvara

                        Det är bara att läsa vad robert ström skriver så får man nog en bra bild :)

                      • Kommentar avatar
                       Joachim GROTTLING, 1 månad sedanSvara

                       Nu går det överstyr det här. Om nu lasch, dvs om....
                       Så kommer garanterat Frölunda ge honom det kontrakt han kräver utan tvekan.
                       Att tro något annat är pinsamt bara.
                       Lasch kommer inte att spela i någon annan shl klubb än Frölunda. Han vill helt enkelt inte det själv

                        Kommentar avatar
                        VF, 1 månad sedanSvara

                        Härligt att du vet vad han vill.

                        Kommentar avatar
                        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                        Joachim är facit. Det vet du väl? Att inte hålla med är pinsamt. ;)

                      • Kommentar avatar
                       Yvonne Holmén , 1 månad sedanSvara

                       Frölunda behöver honom så dom ska hela klart satsa på honom och få honom att skriva på så fort som möjligt. Annars kan det vara försent. Satsa nu och vinn lach tillbaka.

                       • Kommentar avatar
                        Airikr, 1 månad sedanSvara

                        Insamling gärna, men skulle man inte kunna locka Freddan istället?
                        Hade varit härligt att se honom i en FHC-tröja.

                        • Kommentar avatar
                         Per, 1 månad sedanSvara

                         Att mindre bemedlade finansierar mångmiljonärers löner ligger i tiden. Vanliga knegare har i flera decennier lagt sin röst på en politik som gynnar den rikaste tiondelen. Och jag tackar för det.

                         • Kommentar avatar
                          robert ström, 1 månad sedanSvara

                          Freddan kommer när hans kontrakt går ut..Ryan vill till annan liga för en sista resa...och mer Money...

                           Kommentar avatar
                           Manne, 1 månad sedanSvara

                           Freddan kommer aldrig spela i Frölunda något mer.

                         • Kommentar avatar
                          robert ström, 1 månad sedanSvara

                          Frölunda har råd med Ryan..men vill inte lägga för mkt helt enkelt..inget konstigt med det...så viktig och duktig är han inte för laget..

                          • Kommentar avatar
                           ÖHK , 1 månad sedanSvara

                           Undrar hur bra en kedja med Lasch, Abols och Bromé skulle bli.... med Rissanen/Näkyvä och Ebert där bakom

                           • Kommentar avatar
                            robert ström, 1 månad sedanSvara

                            Är helt säker på att Freddan kommer spela i Frölunda igen

                             Kommentar avatar
                             Guppy, 1 månad sedanSvara

                             Kanske som en 39 årig hockeyinvalid när han är slut i Schweiz

                           • Kommentar avatar
                            Mattias, 1 månad sedanSvara

                            Lasch tränar med finska Pelicans nu.
                            Tror att enda SHL-klubben som rycker i Lasch är Växjö. Svårt se att någon annan har möjlighet eller plats.


                            Lämna en kommentar